Igloo Dorf i Zermatt med utsikt til Matterhorn. Chill loungemusikk, god drikke og småretter. Da Corona var bare et ølmerke!

Mat i Alpene er belønningen etter flere timers adrenalinkick og endorfinrus i bakkene. I Alpene steker det godt i solveggen selv i januar. Både maten og vinen er verdensberømt for høy kvalitet. I Alpene – her tar jeg for meg Frankrike, Sveits og Italia, er mattradisjoner på øverste hylle. Grunn nok til å dra dit hvis du er hypp på å spise ekte Alpemat. Glem fast-food! Dette er alpemat du blir lykkelig av.

>> Ja, jeg elsker Alpene – les hvorfor

Tradisjonsmaten du må smake

Hva bør du se etter? Jo alt av ost og rent kjøtt, enten i form av spekemat (charcuterie), bakverk, sopp, bær og risotto. Sistnevnte er svært populært i høyden, og den ene er bedre enn den andre!

Typisk mat i Alpene: Vanvittig god risotto med parmaskinke og mozzarella. Fra Roc7 i Les Menuires. Her får du levende musikk, utsikt og champisbar på kjøpet. Høyt oppe i bakken.
Desserten på Roc7 er noe av det beste jeg har smakt. Lun ostekake med appelsinsmak og applesinis.
Mat i de italienske alper: Ingen tvil om hvilket land jeg er i her! Fantastisk lunsj etter å ha vandret tur/retur Bonattihytta på 2200 moh i Courmayeur, Italia. Caprese-salat og carpaccio av fjellbeitende kyr.
Hva spiser du i de franske Alper? Ingen kan omeletter som franskmenn. Her er den med kantareller og deilig gulrotpuré på et seterrestaurant i Morzine, Frankrike.

I Alpene handler alt om livskunst i pakt med naturen. Jeg elsker måten de tenker helhetlig, ved å la turismen gagne fjellagronomien, naturvern og lokaløkonomien. Det er nærmest plastfritt, og ingrediensene er i stor grad kortreiste og bærekraftige. Mat i Alpene betyr mat fra fjellgårder eller dalsøkkene nedenfor.

Mathimmelen i Alpene: Fra Zermatt, Sveits. Klassisk seterbygd med et knippe restauranter det går gjetord om. Utsikten til Matterhorn og bevaringen av den gamle seterkulturen er en viktig del av matopplevelsen.
Noen steder bør du booke god tid i forveien, som her hos Vrony i Zermatt, Sveits. Både maten, stemningen og klientellet må oppleves.
Saftig, mørt lam, i selskap med enda en himmelsk risotto og fersk asparges hos Findlerhof, Zermatt, Sveits (rett ved Chez Vrony)

Legendariske viner og oster

Under de forgjettede tindene ligger de milde dalene, der klimaet gjør det mulig å dyrke aprikoser, kirsebær, nøtter og noen av verdens beste viner. Sveitsiske viner er sjeldne utenfor landet, fordi de eksporterer bare EN prosent! Som vinentusiast er jeg vill etter disse sjeldne dråpene, og da spesielt hvitviner fra Valais og de UNESCO-fredede vinmarkene i Lavaux.

Mat fra de franske alper

I Frankrike ser jeg etter alt fra Haute Savoie. Se etter druer som Fendant, Chasselas, Chignin Bergeron, Mondeuse, Petit Arvine, Altesse, Jacquère og Pinot Noir. Sammen med lokale oster, setersmør, surdeigsbrød og charcuterie (spekemat), vil du ikke kunne få et bedre måltid i alpene. Og du, hvitvinene er ofte best. De er kraftige med smak av nøtter, honning og kandisert frukt – hvilket er ypperlig følge til ost.

FØRSTEMANN TIL ALPEMAT: En bitteliten steinbu er nok til at denne karen kan lage nok atmosfære og berømte lunsjer så folk kappes om å få plass i fluktstolene hans. Her serveres tradisjonsrik raclette og aprikosterte med legendarisk hvitvin fra Valais. Crans Montana, Sveits.
Prisbelønnet ysteri i Morzine, Frankrike. Nicolas Baud er ostemaker i verdensklasse. Utsalg og restaurant vegg-i-vegg.
Hjelp, maten i Alpene er mer enn jeg Her er fløyelsmyk burrata med olivenolje av beste sort, ovnsbakte minitomater og skogsbær. Fra Le Chalet des Praz midt i skibakken, La Clusaz, Frankrike

Mat i Alpene: Lunsjen er hellig

De siste årene har jeg vært et dusin steder, og erfart at det er lokalbefolkningen som eier og dominerer det aller meste av servering, råvarer, byggeskikk og kultur. Og godt er det! Hvis du som turist handler, spiser og bor lokalt, vil du bidra til å holde de sårbare småstedene levedyktige.

Mat i Alpene har én regel: Lunsjen er hellig. Fra cirka klokken 13:30 strømmer de sultne til sine nøye utvalgte favorittsteder. Og dem er det mange av! Det er valgets kval: Seterbuer og chaleter med og uten store solvendte terrasser med svimlende utsikt, summende forventning, yrkesstolte servitører og chill musikk gjør deg yr av livsrus. Her skal det nytes med alle sanser, og du får sannsynligvis lyst til å bli der i timevis. Og hvorfor ikke? Blir du for stinn, kan du alltids ta heisen eller gondolen ned igjen!

Midt i bakken med høy stemning! DJs sørger for kul musikk, og her er det både finere restaurant, utebar og kafé for ulike behov og lommebøker. La Clusaz, Frankrike
Mat i Alpene i skjønn forening med Sverige. Chalet Etoile.
Mat i Alpene er ikke alltid helt lokal. Chalet Etoile er eiet og drevet av svenske Ulla, med uslåelig beliggenhet i Cervinia, Italia (deler skiområde med Zermatt i Sveits).
Mat i Alpene er lokal - alltid
Nam, nam. Alpemat er kortreist og himmelsk varm chêvre, nøtter, honningdressing og bær hos Chalet Etoile i Cervinia

Alpemat = Fjellbeitende kyr

Alpemat stammer fra lykkelige dyr
Jeg har vært på mange gårder i alpene og sett at dyrene har det knallfint. Fra området Appenzeller i Sveits
Alpemat er tradisjonsmat
Her er en sveitsisk familie på vei ned fra setra hvor de har slupper kyrne ut på sommerbeite. Det feires med nasjonaldrakter og mye festivitas. Mye felles med Norge.

Kjøtt er dyrt i spesielt Sveits, men med god grunn. Det er bedre å spise mindre, men bedre kjøtt, og det samme kan sies om vin. Drikk mindre, men bedre. Billig fast-food lages og spises på bekostning av miljø, helse og lokaløkonomi. Jeg har vært på utallige fjellgårder og selv sett hvordan de driver dyrehold. Her er det lykkelige dyr, og stolte fjellbønder. Det skal de ha betalt for. Ferdig snakka.

Alpemat betyr ofte skinker fra lykkelige dyr.
En himmelsk risotto med tynnskåret modnet skinke. Fra Le Chalet des Praz midt i skibakken, La Clusaz, Frankrike. Yummy!
Alpemat i Frankrike
Enda en himmelsk risotto, med grillede rotgrønnsaker, purrepai og saftig biff. Tradisjonsmat i Haute Savoie. Fra LaÔ i La Clusaz, Frankrike. Midt i bakken det også.
Mat i alpene er ofte kjøttretter i gourmetklasse

En ekte fondue

Som nevnt er ost en mye brukt råvare, og det er jo ikke så rart. Smeltet i alle varianter er den digg etter en lang dag ute i friluft. Raclette, tartiflette og fondue er vanligst i spesielt Frankrike og Sveits. I Italia er det mye fantastisk ost i risottoer og pastaretter.

Det de fleste forbinder mest med mat i Alpene er fondue. Det er faktisk nasjonalretten i Sveits, og vil du ha oppskriften på en ekte fondue, så har jeg den fra min sveitsiske familie her:

Ekte fondue: Oppskrift her

NYYYT!

>> Elizabeths beste tips for en ferie i Alpene på budsjett