Skiferie i alpene er ikke bare for de rike, men også for de smarte. Med økonomirådene mine kan du få ditt livs alpeeventyr for mellom 5 – 10 000 kr per pers, avhengig av antall netter.

Jeg har skrevet boken RIK- personlig økonomi for et godt liv!

De fleste velger pakketurer, og det er jo vel og bra. Men, høres det ikke bedre ut å ha egen bil, et stort chalet med vennene dine, en skiguide som tar deg på vanvittige turer, knallgode lunsjer i bakken og store mat- og vinopplevelser? Etter en del turer har jeg regnet meg frem til at en trenetters weekend koster rundt 5 000 kroner og en knapp uke rundt 10.000 kroner.

 

Billige flybilletter til Alpene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gå på lavpriskalendere, reis helst utenom vinterferien, og sjekk nøye at du får skibag med flyet uten ekstrakostnader. Kan du bare ha ett stykk bagasje (ofte 23 kg grense), pakker du klær rundt skiene, bærer støvlene som håndbagasje og kler deg i det du skal stå og gå i.

Overnattingssted i Alpene

Chalet i La Clusaz i Frankrike anbefales!

Jeg er superfan av Airbnb, og det vrimler av lekre chaleter og leiligheter i Alpene. Har dere bil, er dere ikke avhengige av å bo ski-in/ski-out. Flere av hyttene er lekkert innredet, har stor spiseplass, romslige terrasser med kjempeutsikt, peis, wi-fi, TV, vaskemaskin og alt dere ellers trenger av komfort.

Skisteder i Alpene

Jeg koser meg i lille La Clusaz, Frankrike, med knallbra bakke- og offpistmuligheter!

Sveits er dyrest, Italia er billigst. Frankrike er midt i mellom, men velger du et lite sted, er prisene mye snillere enn på de store, kjente. Skimulighetene er derimot ikke dårligere, ofte tvert imot!
Eksempel: I Verbier og Crans Montana i Sveits koster et dagskort rundt 65 euro. I La Clusaz (Frankrike) koster det 34 euro. Skileie ditto.

Mat og drikke i Alpene

Franske delikatessebutikkene i de franske Alpene er verdt hele turen!

Handler dere mat på super’n er mye gjort. Det er nirvana for matvrak å handle skinker, oster, salamier, bakervarer, lokal vin (den er best!) og sjokolader i Italia, Sveits og Frankrike. Da har dere nydelig mat som ikke trenger noe tilberedning. Om morgenen kan en av dere stikke på bakeren for å kjøpe ferske croissanter. Yummy! (10 stykker kostet 80 kroner i Saint Jean de Sixt)

Lunch i bakken

Alt du kan spise for 29 euro på Telemark Cafés berømte søndagsbrunch i La Clusaz

Et must! Sitte i solveggen, nyte atmosfæren, solen og go’følelsen i kroppen etter en herlig dag i bakken! Du finner alt fra snackbarer til gourmetrestauranter. De koselige seterbuene med lokal seterkost er verdt å prøve. På Telemark Café i La Clusaz (foto) har de en berømt søndagsbrunch med DJ osv. Du spiser så mye du orker av en knallgod og overdådig buffet for 29 euro per pers. En flaske lokal vin koster rundt 180 kroner.

Leiebil

Luksus-chalet og fin bil i Alpene er mye billigere enn du tror!

Leiebil finner du på Rentalcars.com, eller sjekk med kredittkortene dine om du har spesialavtaler. Det koster ca. 1500 – 2 500 kroner for en knapp uke, avhengig av størrelse på bilen. Er dere tre eller flere, er derfor egen bil billigere enn shuttle osv. Dessuten får dere fleksibiliteten, fordi det kan bli aktuelt å teste andre skisteder om været blir dårlig der dere er. Nesten uansett hvor dere er, vil en kjøretur på rundt to timer by på en rekke andre steder. Dessuten er bil kjekt å ha til super’n og bakkene. (Ski-in/ski-out koster skjorta). Husk å bestille med skistativ (koster litt ekstra). Sjekk om det følger med rabattert parkering i skipasset, og vær tidlig i bakken for å sikre P-plass. De fleste steder har forøvrig gratis shuttlebusser mllom ulike heiser, hoteller, P-plasser og sentrum.

Skiguide i Alpene

Topptur med skiguide Seb Michaud (oransje antrekk) i La Clusaz i Frankrike, frikjørernes paradis!

For offpistentusiaster og frikjørere er en dag eller flere med guide et must. Opplevelsen av å nå frem til skjulte og bortgjemte pudderflak, topper, skogslinjer og annen moro, gir dere minner for livet! Guidene stiller med skredutstyr, men du må ha med egen sekk. Prisene varierer med antall i gruppen, som sjelden er større enn fem personer grunnet sikkerheten. Du kan få guide fra rundt 500 kroner dagen per pers. PS: Å dra på ville veier uten guide er galematias.

RØFT BUDSJETT 5 NETTER I ALPENE:

Fly t/r med ski:                           3000,- kr
Leiebil for 3 pers:                          500,- kr
AirBnB :                                        2500,- kr
4 lunch med vin/øl i bakken:   1500,- kr
Heiskort 4d:                                1200,- kr
Flytog t/r GMO:                           300,- kr
Div:                                                1000,- kr
SUM                                            10 000,- kr
(Du behøver ikke ta med kostnader du ville hatt uansett hjemme, som mat på super’n)

ENJOY!