Jeg har vært alene med nr 1-sønn fra han var bitteliten. Derfor har jeg ervervet  kunnskap om hvordan få mest mulig for pengene. Å handle i Norge gir lite for pengene. Å harryhandle i utlandet, gir mye.   Fordi jeg har reist mye i jobben, har jeg harryhandlet i mange forskjellige land. Ost, skinke og matvarer har kjøpt i Spania. Fotballsko har jeg kjøpt på Footlocker i London eller en amerikansk by (halv pris av i Norge). Og selvsagt kjøper jeg varer og tjenester når jeg er i min favorittby, New York. Denne metropolen er på ingen måte noen billig destinasjon (særlig nå som kronen ikke er mye verdt). Men som husmor vet jeg råd.

1) RENS VINTERTØYET I NEW YORK: Crazy? Langt i fra! Å rense en sommerkjole på Kolbotn koster nå 400 kroner. Det er crazy. Derfor tar jeg med meg klær som må renses til New York. Det kostet for eksempel 8 dollar å rense trenchcoaten på bildet, det tilsvarer 64 kroner. Husk at du kan rense klær også på hoteller verden over. De fleste steder, også på femstjerners hoteller, er det billigere å rense klærne enn på Lillestrøm. I New York er det renserier på omtrent hver eneste block, så her er det bare å velge og vrake.

To måneders forbruk av Stevia koster 10 dollar, vel 80 kroner, på Wholefoods i New York. Du kan finne det billigere på andre supermarked.
To måneders forbruk av stevia koster 10 dollar, vel 80 kroner, på Whole Foods Market i New York. Du kan finne det billigere på andre supermarked.

2) KJØP STEVIA: Vi spiser for mye sukker og i dag er cirka halvparten av alle 40-åringer overvektige, og 20 prosent av norske menn i alderen 30-39 år har fedme, dette ifølge Folkehelseinstituttet. Derfor erstatter jeg sukkeret med stevia, som er et søramerikansk søtningsmiddel. Det var forbudt å omsette i Norge fram til 2012, fordi helsemyndighetene trodde søtstoffet kunne ha helseskadelige effekter. I dag er det godkjent både i Norge og EU, og du får kjøpt det i helsekostbutikken, selvsagt til blodpris. Derfor kjøper jeg stevia i New York – eller aller helst i Sør-Amerika, om jeg er i traktene. Jeg ble introdusert for stevia i Colombia for 11 år siden. Alle jentene jeg traff der hadde stevia i væskeform i en liten flaske i vesken sin. Så dryppet de en dråpe i kaffen. Dette søtstoffet hadde de brukt så lenge de kunne huske.

Gå på blowbar i London 

Happy feet. Neglelakk i fargen Orange psychelique fra Dior og sko fra Soloro/lille Vinkel sko.
Happy feet. Neglelakk i fargen Orange psychedelique fra Dior og sko fra Soloro/Lille Vinkel sko.

3) PEDIKYR: En fotpleier i Norge tar i underkant av en tusenlapp for å stelle føttene dine. I New York får du det gjort for cirka 20 dollar. Jeg vil ikke anbefale noen spesiell salong, ganske enkelt fordi det er salonger i praktisk talt alle kvartaler. New York Times avdekket i vinter at mange av de som jobber på salongene er nyankomne immigranter og at mange av dem har dårlige lønns- og arbeidsvilkår. Vi oppfordrer derfor våre lesere til å gi skikkelig driks. Med skikkelig driks mener vi 20 til 25 prosent av tjenestens pris. Husk at du da støtter kvinnestyrte, lokale bedrifter.

Få flørtevipper i New York

Så kan en lure på hvorfor disse varene og tjenestene koster tre og fire ganger så mye i Norge som i New York, som er en høykostby. Det er verdt å merke seg at Virke i vinter gikk ut og viste at Norge er det landet i Europa der det handles mest  i utenlandske nettbutikker.