Instagram og Facebook flommer over av bilder av deilige matretter fra alle verdens kriker og kroker. Folk har blitt dyktige til å dokumentere hva de spiser, og mange fotograferer også hverdagsmaten på middagsbordet hjemme. Men hvordan tar man egentlig gode bilder av mat?

Åh, jeg sølte!

Svaret er selvsagt å bruke et studio med kontrollerte lyskilder, men det har man jo som oftest ikke tilgang på når man spiser mat ute. Jeg må ofte ta matbilder til reisereportasjene mine, ettersom stadig flere er opptatte av gode matopplevelser når de reiser. Her deler jeg noen av mine beste tips, og disse tipsene er ikke vanskelige.

Dette motivet på Isla Mujeres, Mexico, gir seg selv. Men fungerer også som en påminner om at noen ganger MÅ man inkludere omgivelsene i matbildene man tar.
Dette motivet på Isla Mujeres, Mexico, gir seg selv. Men det fungerer også som en påminner om at noen ganger MÅ man inkludere omgivelsene i matbildene man tar.

Her er tre tommelfingerregler for deg som vil ta bedre matbilder:

1 – LYS. Mørke, grumsete bilder av mat kan redusere det lekreste festmåltidet til noe som ligner mest av alt på restemat. Et godt matbilde må være godt belyst.

Tips: Ta gjerne med deg retten du vil fotografere bort til et vindu for naturlig lys. Bruk gjerne mobil-lommelykta til kompisen din. Unngå direkte blitzlys på maten. Det skaper bare stygge skygger. Bruker du mobilkamera, kan du prøve å legge en tynn, hvit tøyserviett foran mobilblitzen for å mykne lyset litt. Har du systemkamera med ekstern blitz, bør blitzen reflekteres fra en hvit flate. Har du ikke reflektor med deg, kan du bruke en hvit meny, en hvit serviett, eller lignende.

Profftips: Bygg et lite ‘studio’ der du plasserer matretten inni en hvit boks. Boksen kan bygges med menyer, deler av duken eller mot en hvit vegg. Fordelen med en slik boks er at lyset vil reflekteres mot alle flatene, og skape et flatt lys slik at hele retten lyses opp.

Korsikanske knivskjell. Disse hadde sett litt ensomme ut alene på den hvite tallerkenen under det milde lyset. Derfor inkluderte jeg litt av tilbehørsbollene bak.
Korsikanske knivskjell. Disse hadde sett litt ensomme ut alene på den hvite tallerkenen under det milde lyset. Derfor inkluderte jeg litt av tilbehørsbollene bak.

2 – KOMPOSISJON. Skal bestikket med i bildet? Skal man inkludere drikke? Fordelen med matretter på restaurant er at de så og si alltid er vakkert presentert. Det gjør fotojobben enklere. Prøv deg frem med glass, flasker, lys og andre detaljer i bakgrunnen. Skal du derimot fotografere mat hjemme, kan det være lurt å huske på en enkel komposisjonsregel.

Tips: Pyramidekomposisjon. Det betyr at elementene i retten bygges opp med det høyeste i midten, plassert litt bak på tallerkenen. Andre, mindre elementer som grønnsaker og ris kan danderes på sidene, litt foran hovedelementet. Pynt gjerne med grønne urter, og vil du at retten skal se ekstra saftig ut, drizzler du med litt olje etter smak.

Her har jeg brukt det trygge pyramidekonseptet for å komponere retten 'papas arrugadas' på Tenerife.
Her har jeg brukt det trygge pyramidekonseptet for å komponere retten ‘papas arrugadas’ på Tenerife.

 

3 – HOLD YOUR HORSES. For hvert vakre matbilde som legges ut på Instagram, finnes det tre halvspiste retter som hverken ser fristende eller forseggjort ut. Det er fordi mange først kommer på å ta bilde når de er midt i maten. Når jeg er på pressereise, har vi en egen liten seremoni der vi alle fotograferer hverandres mat før vi begynner å spise. Det tar fort fem, ti minutter, og dermed sier det seg selv at reisejournalister ofte spiser lunken mat:)

Fem ting du kanskje ikke visste om pressereiser?

Det er ikke alltid maten ser lekker ut, hvilket var tilfelle med denne 'jerk chicken'-retten på Jamaica. Da hjelper det å inkludere noe som ser bra ut, som den ikoniske flasken med Red Stripe Beer.
Det er ikke alltid maten ser lekker ut, hvilket var tilfelle med denne ‘jerk chicken’-retten på Jamaica. Da hjelper det å inkludere noe som ser bra ut, som den ikoniske flasken med Red Stripe Beer.

Tidligere har vi tatt opp ‘hvordan ta bedre portretter’ her på Bortebests fotoskole.

 

Lykke til med fotograferingen!