En viktig del av ferien for mange er å dokumentere hvor gøy man har det. Sånn var det da vi hadde filmruller i kameraene, og sånn er det i hvertfall nå som mobilene tar så bra bilder. Følger du disse tre rådene, lover jeg deg at portrettene dine vil bli bedre.
Under fotoutdannelsen i England, repeterte foreleserne til det kjedsommelige at å være fotograf er å være en problemløser. De hadde rett. Er det mørkt, må du skape lys. Er det bevegelse, må du fryse den. Er det for skarpt lys, må du gjøre det mykere. Men hvordan?
3 tips til bedre portrettbilder

1 – Jevn belysning
Er ansiktet jevnt belyst? Husk at store kontraster er vanskelig for et kamera å hanskes med, da blir gjerne skyggene gjengrodde og svarte.
Løsning: Ta bilder der lyset er jevnt – gjerne i skyggen. Husk at morgensol og kveldssol er mykere enn midt-på-dagen-sol. En tommelfingerregel er å alltid bruke blitz når du tar bilder i skarpt sollys for å lyse opp i skyggeområdene.
2 – Skarpt sollys
Hvor skinner sola fra? Kikk opp, og sjekk hvor lyset kommer fra. Hvis sola skinner fra bak den du skal ta bilde av (motlys), er det veldig sannsynlig at personen blir seende nesten svart ut. Et typisk scenario er på stranda, der du vil ha bilder i strandkanten med havet bak ‘modellen’.

Løsning: Som nevnt under forrige punkt bør du bruke blitz for å lyssette den du vil ta bilde av. Er du hakket mer avansert, kan du reflektere lyset fra sola tilbake på personen ved hjelp av en reflektor (og en reflektor kan godt være et hvitt strandhåndkle altså). En annen løsning kan være å be modellen bevege seg, eller at du beveger deg rundt han/henne. Noen ganger holder deg at han eller hun snur på ansiktet for at lyset skal skinne på og ikke bak det.

3 – Bakgrunnssjekk
Hvordan er bakgrunnen? Vel så viktig som ansiktet til den du skal fotografere, er bakgrunnen. Det er fort gjort å glemme å hva som finnes bakenfor motivet ditt, men parasoller, trær, lyktestolper, flagg, osv kan fort se ut som om de gror ut av hodet til ‘modellen’.
Løsning: Ta en grundig kikk på bakgrunnen gjennom kameraet for å sjekke at den er renest mulig. Unger plaskende på neonrosa bademadrasser gjør seg som regel dårlig i bakgrunnen. Noen bilder, derimot, handler om akkurat det som beveger seg i bakgrunnen, som dette:


Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]