3 grunner til at jeg elsker Korsika

Korsika_01
I Alta Rocca-fjellene lærer jeg en ting eller to om korsikansk kamplyst.
Klin gærne mennesker, himmelske oster og klippebyer som kiler i magen gjør Korsika til en Middelhavsøy utenom det vanlige.

1. Ærgjerrigheten – et folk med sjel

Du skal være temmelig hardhudet for å ikke like Korsika. Og ikke minst korsikanerne, som muligens er et av Europas stolteste folk. De fnyser når de hører Marseillaisen, og selvom Korsika har vært fransk i over tohundre år, så er det lite, bortsett fra språket, som tilsier at vi er på fransk jord.

Den franske skrivemåten er full av kulehull, mens det lokale språket holdes i hevd.
Den franske skrivemåten er full av kulehull, mens det lokale språket holdes i hevd.

Lidenskapen deres for alt som er tradisjonelt merker man i alt fra sporadiske lokaloppgjør som i mange år har vært veldig voldelige, til stoltheten når de serverer sin aller beste skinke. Dette er ekte, flotte mennesker som på ingen måte har solgt sjela si til turismen, eller noen andre for den saks skyld.

2. Bonifacio – spektakulær klippeby

Søtti meter over havet balanserer Bonifacios hus på klippene.
Søtti meter over havet balanserer Bonifacios hus på klippene.

– Det er ingen tilfeldighet at nord-korsikanerne kommer sørover når de har ferie, sier guiden François Zamponi. Han er opprinnelig fra Paris, men flyttet til Korsika med frue og barn for å finne tilbake til sine korsikanske røtter. Lengst sør på øya ligger Bonifacio. Landsbyen som hviler seg på klippene over Middelhavet.

Idyllisk altså.
Idyllisk altså.

De pastellfargede husene ser ganske så sukkersøte ut, men festningsbyen huset den franske fremmedlegionen frem til tidlig på 1980-tallet, og regnes som en av Europas mest ugjennomtrengelige citadeller.

Roba Nostra er en himmelsk delikatesseforretning i Bonifacio. Her kan du gjerne stoppe for et glass hvitvin og et par skinkestrimler. Adresse: 14 rue Doria, Bonifacio
“Roba Nostra” er en himmelsk delikatesseforretning i Bonifacio. Her kan du gjerne stoppe for et glass vin og et par skinkestrimler. Adresse: 14 rue Doria, Bonifacio

3. Ajaccio – strandpiknik av ypperst klasse

Stranda i hovedstaden Ajaccio er liten og vakker.
Stranda i hovedstaden Ajaccio er liten og vakker.

Øyas hovedstad, Ajaccio, ligger også i sør. Her finnes det hele fem monumenter reist til ære for byens store sønn, Napoleon Bonaparte. Men han er det turistene som er mest opptatte av. Korsikanerne selv tilbringer mye heller tid på den lekre bystranda La Plage de Saint-François. De tar med seg en tom picnickurv, stikker innom det store utendørsmarkedet på Place Foch og fyller den opp med lokale produkter. Så er de klare for en dag i solen.

Korsikanerne har finstemt kunsten å lage råmelksost.
Korsikanerne har finstemt kunsten å lage deilig råmelksost av geit.

FAKTA

Reisen

Det ligger tre flyplasser sør på øya; i Ajaccio, i Figari og i Propriano.

Det går direktefly fra Oslo Gardermoen til Ajaccio med Norwegian i sommermånedene.

Flytid Cirka 3 timer

Leie bilOllandini Autocar har drevet med bilutleie på Korsika siden utrolige 1920, og er et seriøst firma som også kan tilrettelegge hotellovernattinger og ruteplanlegging. Pris fra 160 euro per uke.

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Mer fra Vibeke Montero

Ingen sandaler, ingen sommer

Nye trender er på ferde i Sandalandia. Her er min ønskeliste.
Les Mer

2 Kommentarer

Kommentarfeltet er lukket.