I dag kjører VG en reisesak basert på søkemotoren Globehunters undersøkelser om våre reisevaner.  Det viser seg nemlig at Instagram har endret reisevanene våre. Nå reiser vi ikke bare på jakt etter sol, bad og severdigheter – men også for å fylle Insta-kontoen vår med de aller lekreste strandbildene.

Bystrand_Brighton
Rom med utsikt over Brighton Beach, ja takk!

Listen er basert på antall geotagger en strand har  på Instagram, men det betyr slett ikke at disse strendene er  Europas beste eller vakreste. Jeg er ikke enig i hverken første, andre eller tredje plass etter å  ha vært på ni av ti av strendene. Les hvorfor under listen.

Listen over Europas 10 mest fotograferte strender er følgende:

1. Positano, Salerno, Italia

2. Brighton Beach, England

3. Nissi Beach, Ayia Napa, Kypros

4. Durdle Door Beach, Dorset, England

5. Playa d’en Bossa, Ibiza, Spania

6. Bournemouth Beach, Bournemouth, England

7. La Pelosa, Stintino, Italia

8. Praia da Rocha, Algarve, Portugal

9. Barceloneta, Barcelona, Spania

10. Cala Salada, Ibiza, Spania

At førsteplassen går til Positano i Italia hadde jeg forstått dersom vi hadde skrudd tiden tilbake til da Positano var en spe fiskelandsbyidyll. I dag er byen fortsatt vakker, men akk så nedrent av turister. Du går i kø, bader i kø og ligger som sild på boks på den bittelille stranden.

Positano turisme
Positano har, i likhet med store deler av sør-Europa, blitt et populært turistmål. Ikke mye armslag her!
Positano strand
Stranden i Positano er ikke noe spesielt i mine øyne.

2. plassen går til Brighton Beach i England

Det er i utgangspunktet en strand jeg liker godt, men mer for å nyte en Pimms og hvile øynene på piren med sin kitsch-estetikk enn for å bade. Kanskje smake på «jellied eel«? Det er rett og slett brådypt her, og du bør være en sterk svømmer i de sterke strømmene.

Brighton
Jeg tester erkebritiske mattradisjoner på Brightons strandpromenade.

LES MER OM ÅL I GELE HER

3. plassen går til Nissi beach på Kypros

Det er mer enn noe annet en feststrand, og jeg hadde droppet å ta med barna hit selv om stranden er veldig barnevennlig med klart, turkist vann og langgrunne forhold. Isolert sett er stranden utrolig vakker, men bare når du vender blikket utover mot havet. Bygningene bak stranden er litt slitne, og Ayia Napa i seg selv passer best for deg som vil ha partystemning.

Er det perfekte badeforhold du er ute etter, hadde jeg heller dratt til nummer 7 på lista; «La Pelosa»-stranden som ligger nordvest på Sardinia. Det er en langt større strand enn Nissi beach, og forholdene er familievennlige.

Stintino Sardinia
Stintino-stranden lengst nordvest på Sardinia fortjener definitivt sin plass på lista.

Engelske strender

At det finnes hele 3 engelske strender på listen gjør at det er verdt å undre seg over kvaliteten på strandlivet. Den engelske kysten er vakker, men badeopplevelsen kan ikke måle seg med sør-Europeisk strandliv. Jeg har ikke vært på Durdle Door Beach i Dorset, men hvis Bournemouth og Brighton setter standarden, så skal det mye til for å overbevise meg om at det er verdt turen.

Spanske strender

Ibiza har sneket seg med på listen med hele to strender: Platja d’en Bossa og Cala Salada. De er absolutt vakre, men det er langt vakrere strandforhold på naboøya Formentera. Der har stranden «Ses Illetes» blitt kåret til Europas aller vakreste – med god grunn.

Formentera
Den fantastiske stranden Ses Illetes har blitt kåret til Europas vakreste. Det er lett å se hvorfor!

LES OGSÅ: IBIZAS VAKRESTE BUKTER

At Barceloneta-stranden har sneket seg med på listen har nok mer å gjøre med antall turister som besøker Barcelona hvert år enn kvaliteten på stranden. Jeg ville heller ha valgt meg Lyskystens blendende vakre strender any day. Men det er meg. Jeg har ingen problemer med å forstå at Barcelonas turister søker seg til havet etter en fullpakket dag med sightseeing – men det er altså ingen god indikator på kvaliteten på stranden.

På 8. plass har portugisiske Praia da Rocha sneket seg inn

Portugal har noen av de vakreste strendene jeg noensinne har sett, og Praia da Rocha er definitivt en av dem. Klipper som stikker som haitenner opp av havet kombinert med puddermyk, gylden sand. For ikke å snakke om nygrillede sardiner og iskald sagres. Nam! Jeg har aldri forstått hvorfor ikke Portugal tiltrekker seg flere turister.

Nå skal det sies at jeg unngår å feriere ved Praia da Rocha, ettersom det er en nokså ulekker turistby. Jeg stikker mye heller lenger vestover til Costa Vicentina – der strendene er enda vakrere!

LES OM PORTUGALS STRANDPARADIS

Konklusjon

Listen over Europas ti mest fotovennlige strender bør tas med en solid klype salt. Her handler det ikke nødvendigvis om hvilke strender som er de vakreste, men hvor Instagrams brukere har tagget seg inn. At tre engelske strender ligger på listen, sier vel sitt. Men men, listesaker gir klikk hos avisene. Og det er det denne saken er, såkalt «clickbait». Hverken mer eller mindre.

Hva synes du? Er listen en god indikator på hvilke strender som er Europas vakreste?