Kretas beste strand?

Elafonissi_Kreta_Strand
Selveste sydendrømmen!
Skal du til Kreta i sommer? Denne stranda er kjent for å være Kretas aller beste. Vi dro for å teste.

Herregud, som jeg elsker sand mellom tærne og krystallklart hav!

Kreta har mange fine strender, Middelhavet har vært raust her. Men noen er selvsagt bedre enn andre, og charterfavoritten Platanias langs Chaniakysten i nordvest lever ikke helt opp til mine forventninger. Jeg synes stranda her består av for mye småstein/grus, og ikke nok finkornet sand. Dessuten er den ganske smal, brådyp og ser grå ut.

Kreta_Platanias_Chania
Stranden i Platanias er litt for grå og steinete etter min smak. Foto: Vibeke Montero

Denne stranda her, derimot; Elafonissi star pin 1 - Kretas beste strand?, er noe ganske annet!

Elafonissi_Kreta_Strand_02
Dus pastell: Elafonissi er kjent for sin rosa sand. Men ikke vurder å ta den med deg hjem, det er ulovlig! Foto: Vibeke Montero

Kretas Maldivene

Det er ikke uten grunn at Elafonissi kalles Kretas Maldivene. Sanda her er lys og finkornet, og paletten er dus pastell, som en vaniljeis med turkise og rosa sjatteringer. Ja, rosa! Dette er en av de berømte strendene i verden som har rosa sand, og den er mest synlig akkurat der krusningene skvulper inn på stranda.

Det sies at stranda har fått fargen sin etter at tyrkiske soldater massakrerte over 800 kvinner og barn her i 1824. Men det er selvsagt ikke sant. Det som derimot er sant, er at rosafargen stammer fra røde korallrester og skallene fra encellede poredyr. Men nok om det. Jeg er ikke her for å analysere rosafargen.

Jeg er her for å vrenge av meg klærne og plaske i bølgene, og gudskjelov kjørte vi fra Platanias allerede klokka 8, og er på plass klokka 9.15 – i god tid før busslastene med turister kommer.

Typisk dagstur

Elafonissi er nemlig en typisk dagstur-strand. Den ligger en 70 km lang, svingete biltur fra Chaniabukta, og hvis du kvier deg for å kjøre selv, så finnes det utflukter du kan melde deg på fra hotellet. Dette er en av charterarrangørenes mest populære utflukter.

Har du lyst til å nyte denne stranda hver eneste dag, så kan du reise til Kreta på egen hånd, leie bil og bo på pensjonat i landsbyen Ayios Pandeleimon, bare fem kilometer (ti minutter i bil) nord for Elafonissi.

Kreta_Elafonissi
Morgenstemning på Elafonissi. Foto: Vibeke Montero

Andre knallfine strender på Kreta er Falasarna  star pin 2 - Kretas beste strand? og Balos star pin 3 - Kretas beste strand?i nordvest. Men hysj, her er det ikke så mange turister som på Elafonissi, så la oss holde det hemmelig.

Se stedene på kartet

Synes du sand mellom tærne er skikkelig oppskrytt, så er kanskje et dagscruise noe for deg? Sjekk Cretan Daily Cruises, som gjør akkurat det: daglige cruise fra Kissamos til Balos via sjørøverøya Gramvousa.

Alle badenymfer og strandløver må spise: Gå ikke glipp av disse 10 greske matrettene!

 

Vibeke Montero

 

Oppdragsgivere: Egmont Publishing (Kamille, Kamille Puls, Hjemmet, Foreldre & Barn), Bonnier (Tara, Tara Frisk), Vagabond, Aftenposten, VG, med flere.

Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.

Beste reiseminne: Da jeg møtte mannen min i soloppgangen på Taj Mahal i 1995. Det var tidenes tjukkeste tåke, og selvom vi sto en meter fra den majestetiske bygningen, kunne vi ikke se den. Derfor begynte vi å snakke sammen i stedet…

Verste reiseminne: Da jeg havnet i rettsak i Marokko etter å ha kjørt på en liten jente som brakk benet. Grøss og gru.

[email protected]

More from Vibeke Montero

Puerto Mogán – Gran Canarias koseligste by

Slikk vintersol til krampa tar deg, men kom ikke her og si...
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *