På sørspissen av Spania spiser du Europas ferskeste og beste tunfisk. Det har menneskene her gjort i over tre tusen år, og mai og juni er tidspunktet for det tradisjonelle almadrabafisket. Da er det tunfiskfestivaler langs hele Lyskysten, og du kan glede deg til å spise tunfisk i sashimikvalitet. Nam nam!

Les også: Mine favorittstrender langs Costa de la Luz

Lyskysten Spania er et mekka for tunfisk
SOMMERIDYLL: Zahara de los Atunes er en liten by med en fantastisk strand. Byen har blitt oppkalt etter tunfisken som hvert år migrerer forbi Lyskysten.

Lyskysten – et tunfiskmekka!

Barbate er et sånt sted turistene ikke stopper i, selv om stranda er lys og puddermyk og havet er turkist. Egentlig ligger alt til rette for perfekte sommerferiedager, men likevel er det langt mellom hotellene. Dette er så og si turistfri sone. Vi befinner oss på Costa de la Luz, østenfor Portugal og vestenfor Gibraltar.

Tunfisk Cadiz Spania
VIKTIG: I denne delen av Spania er det tunfisken – ikke turistene – som er hovednæring. Hver av almadrababyene har denne ikoniske statuen som markerer byens identitet.

La Almadraba

Blåfinnet tunfisk, som vi på norsk kaller makrellstørje, migrerer fra dypet av Atlanterhavet til Middelhavets mer tempererte farvann for å gjyte på denne tiden av året. Migrasjonen har lagt grunnlag for et fiske som er et av verdens eldste.

–Almadraba er en bærekraftig metode som sikrer at kun de eldste og største fiskene blir fisket. Vi bruker nett med masker på én meter i diameter, så de yngre fiskene svømmer gjennom uten å bli fanget, forklarer Ana Santos.

Hun er marinebiolog, og lidenskapelig opptatt av Thunnus thynnus, som arten heter på latinsk.

Tunfisk makrellstørje Spania
SAMARBEID: Almadrabametoden er over tretusen år gammel, og går ut på at cirka tolv båter samarbeider for å fange den ettertraktede makrellstørjen.

Tunfisklandsbyene du må besøke

Almadrabafisket foregår i fire av Costa de la Luz’ aller hyggeligste landsbyer: Barbate, Tarifa, Conil og Zahara de los Atunes. Sistnevnte er til og med oppkalt etter tunfiskene som besøker farvannet. Reiser du hit når tunfisken migrerer fra april til juni, vil du se de store almadrabaflåtene ligge festet til havbunnen med ankere på et halvt tonn et par kilometer utenfor kysten. Flåtene består av labyrintformede nett som tvinger de store fiskene til å søke mot båtene der de drepes og fanges. «Almadraba» er opprinnelig et arabisk ord som betyr stedet der det kjempes. Vi må ikke glemme at store deler av den Iberiske halvøya var under maurisk og muslimsk styre fra år 711 – 1492, altså i nesten 800 år.

Tunfisk fanges i Spania
INTENST: Almadrabafisket foregår fra april til juni, og da er det full virksomhet i den lille havna i Barbate. Ordet «almadraba» betyr «stedet der det kjempes».

Fra far til sønn

Yrket går i arv fra far til sønn, og riggingen av nettene tar hele to måneder. Når kvoten er fylt, demonteres nettene, og fiskerne kan lene seg tilbake og møte vinteren med fulle lønnskontoer.

Tunfisk Spania
FRA FAR TIL SØNN: Det er en ettertraktet og godt betalt jobb å være «almadrabero». Fiskerne jobber seks måneder i året med tunfisk, og yrket går ofte fra far til sønn.

Tunfisk i sashimikvalitet

Almadrabafisket har bragt store verdier til Lyskysten helt siden fønikernes tid. De hadde tunfisken etset inn i myntene sine, og fisken har selvsagt preget det lokale kjøkkenet. Romerne har også vært innom og benyttet de store fiskene til å produsere en fiskepasta som het «garum». Lokal husmannskost som «atún encebollado» en rett du ikke må gå glipp av! Den består av tunfisk, litt hvitløk, litt olivenolje og rikelig med nyløk. Ingrediensene er ingen tilfeldighet. For heldigvis for deg og meg, er løken moden til å plukkes i Conil samtidig med at tunfisken passerer. Vi tar en prat med kjøkkensjef Julio Vazquez på restauranten El Campero, som av mange regnes som et kulinarisk tempel for almadrabafangsten. Her bør du bestille bord!

Her spiser du god tunfisk på restaurant
TUNFISKTAPAS: Toast med råhakket indrefilet av tunfisk med trøffel er en populær tapas på El Campero i Barbate, og jeg kan skrive under på at det smaker nydelig.

Delikatesser i tapasformat

Hver mai og juni arrangerer tunfiskbyene matfestivaler der makrellstørjen er den kulinariske stjerna. De kalles «ferias de atún», og spanjoler valfarter for å få med seg begivenheten. Hver by har sin festival, og vil man delta får man et kort der restaurantene som samarbeider står listet. På hver restaurant får man et stempel og anledning til å kjøpe nydelige tapas som er varianter av almadrabatunfisken. Rimelig, sosialt og skikkelig godt. Hva med pizza med sashimitunfisk med sesamfrø? Eller carpaccio av tunfiskgane med lime- og basilikumsorbet? Det skader heller ikke at Conil, Barbate, Zahara de los Atunes og Tarifa ligger ved noen av Spanias aller vakreste strender, og at småbylivet er så idyllisk at du mest sannsynlig får lyst til å avbestille hjemreisen.

>>Her er 10 andre spanske matretter du bør prøve!