Å gå fra hytte til hytte i Jotunheimen betyr at vi er gjester hos jotnene – som har gitt navn til dette fjellmassivet. Jeg elsker navnet, som oser av barsk natur og vakker villskap!

Jotunheimens mytologi

Å ferdes i naturen handler om mye mer enn å sluke mil. Det er også en indre reise, der tanken får vandre fritt. Da jeg gikk fra hytte til hytte i Jotunheimen, koblet jeg meg på vår eldgamle, norrøne mytologi. Der er jotnene tett knyttet til naturkrefter som natt og dag, død, is, vind, ild og vann. De kunne være stygge og fæle, men også vakre og kloke. Jotnene var kaosmakter og en trussel mot vår ordnede verden.

Jotunheimen - vakker villskap
Fjell, snø og lys. Det er alt du trenger for å føle total lykke.

Det rare er at om du har kaos inni deg, vil vandringen i jotnenes kaotiske rike gi deg mer ro enn noe annet.

Totusenmeters-toppenes mekka

Men la oss skru tiden tilbake til nåtid. Nå lokkes vi til Jotunheimen for å bestige fjelltopper og utfordre oss selv i den barske naturen. Fjellmassivet har flere totusenmeterstopper enn noen annen fjellheim i Norge. Du kan velge å gå fra topp til topp med randonée-ski i Haute Route, / Høgruta Jotunheimen, eller i dalsøkk, over vann og på slake fjellsider med vanlige fjellski.

På vei over Bygdin i solnedgang til den gamle og sjarmerende selvbetjeningshytta Torfinnsbu
DNT har mange hytter med svært ettertraktet beliggenhet, som Oskampen i Langsua Nasjonalpark, Jotunheimens forgård.
På vei fra Beitostølen (hvor Valdresekspressen stopper) er det mulig å ta noen preppede løyper, men sporene er ofte for smale for fjellski.
Godt og riktig pakket sekk er viktig for å overleve når uværet overrasker deg. Du må bære med deg nok for å overleve en natt ute. DNT har en fin pakkeliste du kan følge, eller du kan bruke min! På vei over Valdresflya, og foran oss venter sterk kuling… (du ser snøføyka).

Her er ingenting lett og tilrettelagt for det moderne og bortskjemte mennesket med liten komfortsone. Du må hente frem basisbehovene dine, og la dem diktere alt du gjør.

Å gå langsomt mellom mektige fjell, med alt du trenger i en sekk på ryggen, gjør noe med selvfølelsen din. Du blir gjennomsterk.

Gode fjellski med kortfeller er et must i kuperte Jotunheimen.

Sekken er tung til å begynne med, men allerede dag to vil du merke stor forskjell. Kroppen har vendt seg til børen, og den sakte traskingen på brede fjellski i tildels nedføykede, isete, manglende eller dype spor, har blitt en ny rytme. Å gå med fjellski er helt annerledes enn å gå med vanlige langrennski. Avstander blir større. To mil er mer enn langt nok for en dagstur.

Hvordan er hyttene i Jotunheimen?

Hytte i Jotunheimen
Vakkert! Solnedgang i kuling over Oskampen i Langsua.

Med medlemskap i DNT har du tilgang på 530 hytter strødd over hele Norge! Det er en helt fantastisk mulighet, som er mye billigere og ofte mer givende enn å eie sin egen fjellhytte. Du kan velge hytte etter sol, snødybde og andre kriterier som er avgjørende for en vellykket tur. Du slipper alt av vedlikehold og dyre kostnader, og kan boltre deg i hyttebuffet som spenner fra spektakulære, arkitektoniske drømmehytter med fabelaktig utsikt, til små, sjarmerende koier i marka. Ikke alle er like fine, så forhør deg gjerne på forhånd med erfarne hytte-til-hytte folk.

Utrolig digg med betjente hytter. Å synke ned i en go’stol med en meget velfortjent kald lokaløl, og bli gitt god service og mat! Fra flotte Gjendesheim

De betjente hyttene har god mat, store tørkerom, koselige stuer med peis, super service og mange fristende aktiviteter. På de betjente hyttene er det også mulig å kjøpe alkohol for deg som vil ha en kald øl etter dagens etappe, eller et glass vin til maten.

Se lenger ned for praktisk info om selvbetjeningshyttene.

Valg av hytte-til-hytte-rute

Jeg anbefaler å være realistisk med hensyn til form og erfaring. Over 25 km i avstand per dag regnes som ekstra krevende. Les kartet nøye med tanke på bratthet og skredfare. Du bør også følge nøye med på værmeldingen og velge medvind så langt det er mulig.

Nylig gikk jeg fra Beitostølen via Torfinnsbu til Gjendesheim og deretter til Jotunheimens forgård: Langsua Nasjonalpark (tidligere kalt Huldreheimen). Det er en krevende tur i legendariske områder som Bygdin og Gjende – kjent fra eventyr, sagn og reiseskildringer. Som den ikoniske reiseskildringen Tre i Norge ved to av dem. Bortsett fra nyoppussede Gjendesheim, var de andre hyttene jeg overnattet på selvbetjeningshytter.

Påskeruten med DNT

DNT arrangerer flere turer du kan melde deg på, så slipper du å gå alene. «Påskeruten» tar deg med til klassikere som Gjendesheim – Glitterheim – Spiterstulen – Leirvassbu – Olavsbu, Fondsbu og Gjendebu tilbake til Gjendesheim. Her har du muligheten for avstikkere til andre hytter og ruter. DNT har 11 hytter i Jotunheimen – se dem her.

Sosialt og kult

Du vet aldri hvem du skal sove og spise med, men det er dette som er sjarmen. Å møte mennesker du må tilbringe minst et halvt døgn med. Tett på.

Å utvikle seg sosialt: Mellom lange, mer eller mindre ensomme etapper, der jeg føler meg dønn alene i et landskap som krymper meg, er det deilig å møte andre.

Moderne hytte på fjellet
Storeskag er den nyeste selvbetjeningshytta til DNT. En moderne Heddahytte med mye komfort. Men du må fortsatt smelte snø, gå på utedo og fyre med ved.

Jeg har møtt mange utlendinger som er ruset på naturopplevelsen i den norske fjellheimen. Vi nordboere derimot, kan være merkelig lite sosiale på hyttene…Det er kjipt da folkens! Man bor tett, mellom hverandres sure sokker og våte votter, bærer snø og ved sammen, tisser bak det samme hjørnet og sitter ved samme bord i flakkende stearinlys over hver sin gryte fra mat-depotet. Da er det naturlig å slå av en prat.

Hytte i Jotunheimen
Hyttekos, med en gjeng tilfeldige folk du møter på tur, kan ende med varige vennskap. Fra Oskampen i Langsua Nasjonalpark.

Mange er drevne eventyrere, med huskyen og pulken parkert i hundehuset, strikketøy i fanget og lommelerker med mye attåt på lomma. Jeg har truffet mange interessante og hyggelige mennesker på disse hyttene. Og man kan bli værfast. Da er jeg tilbake til barndommens drøm om å være en stor eventyrer. Ikke helt Sydpolen, men det ligner litt når snødybden er over vinduene og vinden hyler som en flokk sultne ulver. Du må kle deg i fullt overlevelsesutstyr bare for å gå på utedoen (altfor langt unna), eller hente mer snø og ved. Men det er jo litt av moroa!

Denne kontrasten og følelsen av å virkelig leve, med få viktige ting, skaper styrke og samhold mot naturkreftene.

Praktisk info om selvbetjente hytter:

DNT-hytte i Jotunheimen
Snøsmelting, polarbrød til oppvarming, fyring av ved, tørking av klær og gode historier som deles over snapsglass med akevitt. Det er selvbetjeningshytter i et nøtteskall!

Ikke alle liker tanken på å overnatte på en primitiv hytte, men det er mye bedre enn du frykter. Hyttene er veldig praktisk innrettet, etter mange generasjoners prøving og feiling. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Her er en liten bruksanvisning, som sier litt om hvordan opplevelsen er:

  • Ankomst: Du setter skiene fra deg i uthus, vindfang eller helt inne, for du vet aldri hvor mye det blåser i.l.a natten. Hils hyggelig på alle du treffer. Skriv deg inn i protokollen.
  • Finn doen og husk hodelykt og bivuakksko (slå det opp) for nattlige besøk, eller grav en tissegrop nær utgangsdøren (husk riktig vindretning!).
  • Bær ved og snø, og ta din tørn med å smelte vann og fyre opp i kjøkken, stue og tørkerom.
  • Heng fra deg alt vått. I tørkerom eller over svartovnen midt i kjøkkenet.
  • Skift til tørt innetøy og re opp sengen din med lakenpose/sovepose. Det er dyner og pledd på hver seng som brukes av alle. Hold orden i egne saker, og bruk minst mulig plass.
  • Finn mat i depotet og betal med appen «hyttebetaling». De fleste disker opp med medbrakt vin/dram og snacks. Jeg har hatt suksess med polarbrød på ovnen, deretter smurt med olivenolje og urtemiks, som f.eks zataar.
  • Vask opp etter deg, i baljer med vann du har kokt opp selv. Ikke glem å feie og vaske over gulv også før du drar. Brennbart søppel hives i ovnen. Ta husarbeidet som sosialt og hyggelig.
  • Husk ørepropper! Det er flersengsrom, og derfor også lurt å ha vinduet oppe/på gløtt.

Kos deg i jotnenes rike!

>> Les også: Topptur i Norge i mai – aiai!