Spanske matretter er mer enn tapas. Har du smakt disse erkespanske rettene?

1. Salmorejo – sommermat

spansk suppe som serveres kald
Har du ikke prøvd salmorejo? Skynd deg!

Det blir ikke sør-spansk sommer uten salmorejo! Denne kremete, kalde suppen er opprinnelig fra Cordoba, og gir mer metthetsfølelse enn sommersuppen gazpacho. Salmorejo består av tomat, landbrød, hvitløk, olivenolje og en liten skvett eddik, og at noe så enkelt kan smake så mye, er noe av sjarmen med denne suppen. Den er tykk som fløyelsgrøt, og serveres med serranoskinke og kokt egg. Sååå innmari godt og riktig i sommervarmen!

2. Paella

spanske matretter inkluderer selvsagt paella
Paella er opprinnelig fra Valencia, men har blitt nærmest for nasjonalrett å regne.

Vi kaller det gjerne paella, men i Spania sier de ofte bare arroz, eller ris. Det kan være ulike varianter av paella, og kan inneholde alt fra kaninkjøtt til kråkeboller. Hemmeligheten bak en god paella, er en potent sofrito. Det vil si en blanding av hakket løk, hvitløk, tomat og paprika (noen sverger til ñoras, som er soltørket paprika) som stekes i god olivenolje over lav varme. Til slutt brukes en stavmikser til sofritoen er som silke. Sofritoen tilsettes paellaen helt i begynnelsen av tilberedelsen slik at risen absorberer godsakene, og blir saftig og full av smak. Merk at det er vanlig å måtte bestille paella for minimum 2 personer på restaurant, og man må belage seg på å vente en drøy halvtime på maten. Derfor er det lurt å bestille en salat eller annen forrett som man kan kose seg med mens man venter.

3. Pulpo a la Gallega – historisk, spansk matrett

spansk mat
Blekksprut fra Galicia serveres over hele Spania.

Oversatt betyr det blekksprut på den galiciske måten, og det er fordi det er en lett tilgjengelig råvare i Galicia. Her har man spist blekksprut så lenge noen kan huske, men det morsomme er at i Galicia kaller de retten «Pulpo a feira». Løst oversatt betyr det tivoliblekksprut, og nå begynner det å bli innviklet. Fra gammelt av var det vanlig å ha årlige «feiras», der hovedfokuset var å selge kveg. Men fordi spanjolene har en egen evne til å nyte livet, så utvidet de kvegmarkedene til byfester der både små og store koser seg med karuseller – og blekksprut! Nå vet du historien, men har du smakt denne klassikeren? Den består av kokt og oppskåret blekksprut servert på en seng av kokte poteter, overstrødd med paprika, havsalt og olivenolje. Dette er min absolutte blekksprutfavoritt!

4. Lentejas – vintermat

spansk mat
Mettende og smakfulle linser smaker godt en kjølig vinterdag.

Spanske matretter har ofte en egen tid på året for når man spiser dem. Dette er ekte vintermat, og med få og billige ingredienser lager man mat til mange. «Lentejas» serveres ofte som en del av de populære «Menu del dia» eller dagens meny på upretensiøse restauranter der målet er å servere rause porsjoner til sultne arbeidere. Det er en linsegryte, med små pardinalinser. De kokes møre med chorizo, laubærblad, litt potet, en gulrot, hvitløk, spisskummin, salt og paprikakrydder. Mange spanjoler tilsetter også ofte et stykke morcilla (blodpølse) i retten under koking.

5. Cocido – fordi spanske matretter er tradisjon

spansk mat
I Madrid er de glad i varmende gryter om vinteren. En cocido serveres i tre forsyninger.

Har du hørt om «cocido madrileño»? Det er en vinterrett som passer perfekt når kulda biter på den spanske høysletta. Spanjolene kaller denne typen mat for skjemat, altså mat man spiser med skje. Hovedingrediensen i en god cocido er kikerter, som kokes sammen med oksekjøtt, ulike typer pølse, kraftben, saltet flesk og grønnsaker. Dette er en forestilling i tre akter. Først serveres kraften som en suppe, deretter serveres kikerter og grønnsaker, og til slutt kommer kjøttstykkene (som er så møre at du kan skjære dem med skje) på bordet.

6. Carrillada – gled deg!

svinekjaker er en spansk favorittrett for mange.
Sånn ser carrillada (svinekjaker) ut hos slakteren. Mørere kjøttrett skal du lete lenge etter.

Står det «carrillada» eller «carrillada en salsa» på menyen, så slå til! Ikke tenk to ganger, for dette er noe av det aller beste du kommer til å smake i Spania. Carrilladas er svinekjaker, og jeg blir like glad hver gang jeg er hos slakteren og ser at han har et fullt brett med disse godbitene liggende. Kjøttet stekes på lav varme i ovnen i flere timer, badet i godsaker som vin og krydder. Resultatet er ufattelig mørt og smakfullt kjøtt som ikke trenger mer enn en håndfull pommes frites til for å være et fullverdig måltid.

7. Albondigas con salsa de almendras

typiske spanske matretter inkluderer kjøttboller i mandelsaus.
Kjøttboller i mandelsaus, mmmmh!

Kjøttkaker i brunsaus er én ting. Kjøttboller i mandelsaus en annen. Maurerne bragte mandler til Spania, og siden den gang har mandelen vært en langt mer integrert del av det spanske kjøkkenet enn vi er vant til her hjemme. Mandelsausen er rund på smak, og lages av hvitløk, mandler, landbrød, hvitvin, safran, laubærblad, salt og pepper. Kjøttbollene som serveres til sausen er som regel laget av kylling eller svinekjøtt.

8. Croquetas – spansk restemat på sitt beste

spansk mat
Hvem hadde trodd at sprøe og gode croquetas egentlig er restemat?

Jeg vet ikke helt hva som har skjedd denne sommeren, men familien og jeg har blitt helt gale etter «croquetas»! Favoritten min er de jeg får servert i Tarifa, men i sommer har vi bestilt croquetas hver eneste gang vi er ute og spiser. Har du ikke smakt disse små munnfullene med matglede, har du noe å glede deg til! Croquetas minner nemlig litt om junkfood. De er frityrstekte og himmelsk gode, men ettersom spanjolene fnyser av junkfood, så er dette et hjemmelaget alibi. Tradisjonelt sett ble croquetas laget som restemat av «cocido» (punkt 5). Da brukte man kjøttet og kikertene som ble til overs, blandet det inn i en tykk bechamelsaus, og formet avlange boller som fikk seg en runde i egg og brødrasp før de ble stekt i olje. I dag finner du mange ulike typer croquetas, og mine favoritter er blekksprut, bacalao og serranoskinke.

9. Dronninga av spanske matretter: Gambas pil-pil

spansk mat
Jeg blir aldri lei av gambas pil-pil!

Altså, dette er en av de rettene jeg aldri blir lei av! Jeg husker fortsatt første gang jeg smakte det for tjuefem år siden i en liten venta (veikro) langs den andaluciske landeveien. Jeg var solgt etter første reke. Lubne reker i olje og hvitløk med et hint av chili er fortsatt noe av det beste jeg vet. Alltid med nok landbrød til å dyppe i oljen, og helst med et glass iskald øl ved siden av.

10. Søndagskylling fra et pollería 

spansk mat
Alle landsbyer med respekt for seg selv har egne utsalg for grillet kylling.

Joda, vi har ferdiggrillet kylling i Norge også, men de er noen tørre motstykker til kyllingene du kjøper fra et spansk pollería (pollo = kylling). Enhver landsby med respekt for seg selv har slike kyllingsteder, og de holder typisk åpent i helgene, og kanskje fra 12 – 15 på hverdager. På søndager er det vanlig med lang kø utenfor, for dette er dagen når selv ikke spanske husmødre har lyst til å stå bak grytene. Kyllingen serveres med en fantastisk saus som løfter kyllingkjøttet til noe mer enn seg selv, og det er vanlig å bestille pommes frites til. Vi pleier å stikke innom vår lokale pollería, med det velklingende navnet Don Pollo, før vi drar på stranda. Så har vi varm lunsj for fire personer for 20 euro.

Dette er på ingen måte en fullstendig oversikt over spanske matretter. Det vet alle som har vært i Spania. Men forhåpentligvis har du funnet noe på lista som du kan prøve neste gang du setter deg til bords.

>> Her er forresten vårt mest populære innlegg noensinne: 10 greske matretter du ikke må gå glipp av!

5 utstyrstips til å lage spanske mat hjemme

1. Serveringsfat fra Le Creuset

Man må jo elske ildfaste former som er pene nok til å sette på bordet. Denne er perfekt til glovarme gambas pil-pil.

Server spanske matretter i et pent serveringsfat
Le Creuset Rektangulært Fat (19 cm) holder godt på varmen. Pris: 296 kr.

2. Stavmikser

Om du vil lage mandelsaus til kjøttbollene eller den kalde suppen salmorejo, så er en stavmikser et must. Denne er dessuten pen å se på.

mange spanske matretter lages med stavmikser
Alessi Plissé Stavmikser leveres med nyttig tilbehør. Pris: 1365 kr.

3. Trykkoker

Alle spanske husmødre eier en trykkoker, og de henter den frem når de skal lage cocido. Jeg tipper at en slik er perfekt for norsk husmannskost som lapskaus og fårikål også.

spanske matretter krever en trykkoker
Fissler Vitaquick Trykkoker. Fissler er en av verdens ledende produsenter av utstyr til koking og steking. De har produsert kjøkkenutstyr av høyeste kvalitet ved sin fabrikk i Idar-Oberstein i Tyskland siden 1845. Pris: 2201 kr.

4. Serveringsfjøl

Pulpo a la gallega serveres som regel på en trefjøl. Hvorfor ikke gjøre det samme hjemme?

spansk mat fjøl
Dutchdeluxes XL Slim fit Fjøl ser lekker ut på bordet! Den holder seg godt over tid, forutsatt at du ikke setter den i oppvaskmaskinen. Pris: 724 kr.

5. Skru opp varmen med en terrassevarmer

Det blir ikke spansk stemning med pledd og hakkende tenner. Gjør det godt og varmt på terrassen din med en terrassevarmer, så skal du se at stemningen stiger noen hakk.

Easy Living Terrassevarmer er god å ha! Pris: 1489 kr.