Nå skal du få et reisetips til Tyskland som du ikke vil angre på. Rüdesheim er kortreist, velsmakende, rik på historie og postkortvakker. Det er ingen tilfeldighet at denne delen av Rhindalen er vernet av selveste UNESCO.

Du kan reise til Rüdesheim og den øvre mellomrhindalen på bilferie, eller med tog/fly fra Norge. Frankfurt er nærmeste storby, og skal du likevel bytte fly der, kan du med fordel ta turen innom Rüdesheim. Et lett tilgjengelig reisemål som tar pusten fra de fleste – inkludert meg.

UNESCO-vernet dal i Tyskland

reisetips tyskland rhinen
Gammel handelsrute: Den UNESCO-vernede øvre mellomrhindalen er en gammel handelsrute med terrasseformede vinskråninger og gamle slott. I dag foregår handelen med moderne containerskip og godstog.

Elver rommer viktig historie. Det har de alltid gjort, og fortsetter å gjøre det i vår tid. Rhinen er en av Europas største og viktigste elver, og den øvre mellomrhindalen har en så viktig plass i vår moderne historie at UNESCO valgte å plassere den på sin liste i 2002. Begrunnelsen var at den 65 km lange strekningen er proppfull av slott, historiske byer og vingårder, og den viser hvordan mennesker har tilpasset seg et dramatisk og variert naturlandskap. Området har i århundrer hatt en sterk innflytelse på forfattere, kunstnere og komponister. Den er også et mekka for oss som har en svakhet for god rieslingvin. Her finner du Rheingau (et av 13 tyske vindistrikt).

>> Les om våre beste vinopplevelser i Rheingau

reisetips tyskland vinreise
Uansett om du kommer i innhøstingen eller utenom sesong, så er de terrassebygde vinmarkene et vakkert skue.

Drosselgasse – Tysklands svar på Harry Potter

Noen vil kanskje hevde at Drosslegasse – den brosteinsbelagte hovedgaten i Rüdesheim – er en turistfelle, men det stemmer ikke. Drosselgasse er en historisk gatestubb med bindingsverkarkitektur, ølkneiper og søte souvenirbutikker. Opprinnelig fra 1400-tallet, da skakkseilte seilere søkte mat og losji på knelende sjøbein. Den smale utformingen og den historiske utstrålingen sammenlignes ofte med den magiske gatestubben «Diagon Alley» fra Harry Potters univers.

Derfor reiser du til Rüdesheim

Rüdesheim har bare knappe 10.000 innbyggere. Likevel er det et sted du bør besøke på din ferd gjennom Tyskland. Særlig i sommerhalvåret, når opplevelsene står i kø!

5 ting å gjøre i denne delen av Tyskland:

#1 Ta taubanen til topps!

Du kan ta taubane fra hjertet av Rüdesheim, og sveve over Rieslingdruene opp til Niederwald-monumentet (les mer om det nedenfor). Taubanen har fraktet turister siden 1954, og har fantastisk utsikt over vinmarkene! Den inngår i en Ring Tour, som du kan lese mer om her.

#2 Opplev Niederwald-monumentet

Det 38 meter høye Niederwald-monumentet ble ferdigstilt i 1883 for å feire at Tyskland gikk seirende ut av den fransk-tyske krig i 1871, og deretter ble samlet til ett rike av Otto von Bismarck. Monumentet viser Germania (personifiseringen av Tyskland), som ruver i terrenget. Hun holder keiserkronen i den ene hånden og imperiets sverd i den andre.

#3 Opplev urteruten

Glem Hurtigruten – her er det urteruten som gjelder! En gjeng lokale restauratører har gått sammen om å bruke lokale, viltvoksende urter i maten. Jeg får smake på disse smakfulle og, ikke minst, vakre rettene på Hotel Zwei Mohren. Der serverer vertskapet Sandra og Torsten de deiligste, kortreiste delikatesser. Nam, nam!

Urteruten kalles kräuterwirte på tysk, og man kan vandre en 8 km lang rute som snor seg i høyden bak Assmannshausen. Underveis er urtene markert med skilt. Du finner mer informasjon om urteruten her.

#4 Tysklands kuleste vinotek

RheinWeinWelt er et vinotek som minner litt om Las Vegas: Du kjøper ti sjetonger ved ankomst (10 euro), og får utdelt et tomt vinglass og en liten pose popcorn til å nøytralisere ganen mellom hver smaking. Så slippes man fri i et inspirerende vinunivers. Vinotheket er bygget i et gammelt brandydestilleri, og hvert rom (der det tidligere fløt sprit), er utrustet med tappekraner der du putter på en sjetong, trykker på en knapp, og får en 20ml-smaksprøve. Det er 80 flasker å velge mellom.

#5 Seil på Rhinen

Du trenger ikke dra på elvecruise for å duve nedover Rhinen på en båt. Du kan ta dagcruise fra Rüdesheim, der du kan oppleve Loreley Rock og de mange slottene som preger kulturlandskapet langs elvebredden. KD Cruises er en populær aktør. Har du ikke så god tid, så er den korte båtturen fra Assmannshausen tilbake til Rüdesheim et fint alternativ. Den er dessuten inkludert i Ring Tour (beskrevet under punkt #1).

Reisetips Tyskland: her bor du

Tyskland hotelltips i Rudesheim
Mitt rom på Hotel Breuer’s Rüdesheimer Schloss.

-Vil dere ha med dere en flaske husets vin på turen? spør Marisa Nieten med et smil. Hun er 3. generasjon vertskap på HOTEL BREUER’S RÜDESHEIMER SCHLOSS, og vet å få gjestene til å føle seg både vel og velkommen. Rommene er enkle, pene og velholdte. Frokosten er bugnende.

«Så klart vil vi det!» sier vi.

Gå ikke glipp av den gode stemningen på Hotel Breuers gjestgiveri. Et live band med klarinett, gitar, fiolin og piano sørger for topp stemning!

Marisa pakker sekken vår med glass og en vinflaske med kvalitets-Rieslingvin fra Georg Breuer, og hva er vel bedre enn å nyte den medbragte drikken blant vindruene den er laget av?

Reisetips Tyskland: vintur
Du kan ha picnic blant vinrankene i Tysklands Rheingau-region. Ingen gjerder – bare nytelse.