SPISE

Du er i Frankrike. Spis. I løpet av noen dager la jeg på meg 968 kilo. Non, je ne regrette rien! Småbyen Hyères-les-Palmiers er full av små restauranter der du får servert bouillabaisse, full av hav og skalldyr så fersk at den omtrent pulserer i gryten. Prøv den på restauranten på Hôtel Le Provençal, som ligger helt nede i vannkanten. Det gjorde jeg. Videre får du servert landsens mat kokt, stekt og bakt med alt det naturen byr på her: sødmefulle tomater, grønnsaker og frukt av alle slag, oliven (og olivenolje), nøtter, honning, brød, alt med en dæsj solskinnsurter fra heiene rundt byen. Og for ikke snakke om amuse-bouche, i de fjongeste varianter. Det er akkurat som kokkene konkurrerer om å lage de aller fineste.

Bo på et slott i Provence

Bortebest.no ble invitert på en aften med provençalske retter.
Bortebest.no ble invitert på en aften med provençalske retter.
De lekreste terter og amuse-bouche servert på bassengkanten hos Castel Pierre Lisse.
De lekreste terter og amuse-bouche servert på bassengkanten hos Castel Pierre Lisse.
Bouillebaisse og rosévin. Slurp! Og jeg bestemmer meg for å søke fransk statsborgerskap.
Bouillebaisse og rosévin. Slurp! Og jeg bestemmer meg for å søke fransk statsborgerskap.

BO PÅ ET SLOTT

Det ser ikke ut som det enkle liv, inkluderer en hytte her på Côte d`Azur. Her er snakker vi slott. Ikke sånne snobbete greier. Heller boho chic – med en utsikt. I Hyères-les-Palmiers  kan du leie et rom i Castel Pierre Lisse, som ligger perfekt til med utsikt over byen, ja hele verden faktisk. Priser fra 80 euro per rom per natt, 10 euro for en petit déjeuner, men du kan sikkert snakke med Pierre om å leie hele slottet.

Ikke bare rommene har en utsikt, bassenget har det også. Castel Pierre Lisse betyr komfort og enkle, franske gleder.
Ikke bare rommene har en utsikt, bassenget har det også. Castel Pierre Lisse betyr komfort og enkle, franske gleder.

VANNSPORT FOR PINGLER

Côte d`Azur, det betyr vann. Herlig, klart Middelhav og grove kalksteinsklipper der dumdristige pinjer lener seg ut for å se hva som skjer der nede på havbunnen. Det hadde selvsagt vært kult å frese rundt i en vannscooter eller stå på vannski. Men helt ærlig, jeg liker action der jeg trygg for at ribbena ikke knekker. Og voilà, jeg fikk teste padlebrett, et slags surfebrett for engstelige kontorpingler. Det går også under det stilige navnet Stand Up Paddling (SUP). Jepp, og det er det du gjør. Du får brettet på vannet, finner balansen og så reiser du deg opp og padler rundt. Du får teken raskt – og hvis ikke, er det bare å sitte på brettet mens du padler. Som noen jeg kjenner gjorde.

Mamma-bootcamp på Gran Canaria

Brettpadling, en vannsport så enkel at selv jeg klarer det (nesten). Foto: Peter Nordholm Andersen
Brettpadling, en vannsport så enkel at selv jeg klarer det (nesten).

MOTEMUSEUM

Ingen grunn til å finne fram kosesandalene dine selv om du er på ferie. Villa Noailles huser et museum der designerne viser fram kolleksjonene sine. Selve bygningen ble Charles og Marie-Laure de Noailles av arkitekten Rob Mallet-Stevens, og stod klar i 1925. De var like opptatt av funksjon som  helse og det store huset med sine lyse rom fremmer nok nettopp det. Ikke minst er det plass nok til å gjøre linjegymnastikk og spille bordtennis. Men tilbake til moten: Museet er viet mote og fotografi. Vi snakker haute couture – uten løse knapper og tråder. Men forseggjorte, gjennomarbeidede klær i vakre materialer. Laget av for eksempel Coco Chanel. Her kan du faktisk se deler av Chanel-kolleksjonen stilt ut. Men achtung, plaggene er like godt sikret som Mona Lisa, låst inne i montere. I tillegg inviterer museet unge designere til å vise fram klær, ofte over et spesielt tema. Bokhandelen er faktisk et høydepunkt, her finnes det utallige biografier viet både Madame Chanel og foto.

You can't touch this! På Villa Noailles kan du se utstillinger viet både kjente motehus og unge, ikke helt etablerte designere.
You can’t touch this! På Villa Noailles kan du se utstillinger viet både kjente motehus og unge, ikke helt etablerte designere.
Her kan du se de ikoniske motefotoene fra Vogue.
Her kan du se de ikoniske motefotoene fra Vogue.
Museumbokhandelen er viet fotobøker og kjente designeres biografier.
Museumbokhandelen er viet fotobøker og kjente designeres biografier.

 Yves Saint Lauren på museum i London

HYÈRE HVA FOR NOE?

Hyères-les-Palmiers er liten middelalderby på Côte d`Azur midt mellom Nice og Marseille. Fly til Nice med SAS eller Norwegian, prisene starter på cirka 1 200 kroner per vei avhengig av sesong. Lei bil og kjør til Hyères-les-Palmiers. Byen er roligere enn hektiske Nice og det er fantastiske bademuligheter. Det er også bra med shoppingmuligheter. Byen huser matforretninger av alle slag og legger du harryhandelen din hit, får du med deg alt av matvarer og et fantastisk utvalg rosévin fra distriktet – til en overkommelig penge.