Jeg har definitivt ikke råd til Le Smoking fra Yves Saint Laurent. Men en museumsbillett til 9,50 pund, skal jeg nok klare. For i sommer åpner The Bowes Museum en ny utstilling der den franske designerens berømte plagg vises fram. Her får vi se Piet Mondrian-kjolen, safarijakken og så klart Le Smoking.

Kunst med nål og tråd
Den franske designeren Yves Saint Laurent døde i 2008, 72 år gammel. Og han er knyttet til flere museer. I Paris kan du besøke Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent og se deler av kolleksjonene han laget i løpet av sin karriere. I Marrakech kan du besøke Jardin Majorelle og Berbermuseet. Så tidlig som 1983 stilte Metropolitan Museum i New York ut klærne hans. Men klærne hans har også vært vist fram på flere andre museer verden over.

Ikke bare var klærne hans vakre, men jeg vil så visst kalle ham en kvinnefrigjører.  Gina Krog (1847-1916) kjempet for at kvinner skulle få samme rettigheter som menn. Men Coco Chanel gjorde det mulig for kvinner å bevege seg og puste fritt: hun kastet korsettene, klippet 40 centimeter av skjørtelengden og startet å bruke bukser. Så kom Yves Saint Laurent og laget le power suit, altså smokingen, og klær for kvinner med ambisjoner. Yves Saint Laurent var også den første designeren i Paris som brukte afrikanske modeller, så tidlig som i 1962.

Kunstsamler
Yves Saint Laurent ble født i Algerie. Han fikk jobb hos Christian Dior i 1955. Da Dior døde uventet, overtok Yves Saint Laurent jobben som sjefsdesigner. I 1958 møtte han Pierre Bergé, en forretningsmann, som skulle bli hans livspartner. I 1960 fikk Yves Saint Laurent sparken. Men med Bergés hjelp bygget han opp sitt eget motehus i en leid treromsleilighet, den første kolleksjonen ble vist den 29. januar, 1962 i 30 bis Rue Spontini i Paris. I løpet av sin karriere laget han en rekke berømte kolleksjoner. Selv elsker den russiske kolleksjonen fra 1976 med sine voluminøse skjørt, blomstrede chiffongbluser og ornamenterte belter.

The Bowes Museum
Adresse: Newgate, Barnard Castle, County Durham

Besøk også:
Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent
Adresse: 3 rue Léonce Reynaud, Paris.
www.fondation-pb-ysl.net

Du kan også få en guidet tur til selve stiftelsen. Da får du se Yves Saint Laurents studio og salonger.
Kontakt: [email protected]
Bestill billett her: www.cultival.fr

PS: Vibeke i Bortebra.no kommer tilbake med en rapport fra Jardin Majorelle. Se hennes saker her. 

Foto: Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent / Alexandre  Guirkinger / Maurice Hogenboom