Gratulerer! Og velkommen til Spania, Martin Ødegaard!

Jeg er fotballmamma, og kan med hånden på hjertet si at jeg forstår hvilken drøm det er som går i oppfyllelse for deg når du i dag blir en del av Real Madrid. Jeg bor i Spania, og er det noe småguttene drømmer om her, så er det nettopp det eventyret du nå tar fatt på.

¡Hala Madrid!

Men jeg er også reisejournalist, og vet at nordmenn kommer til å holde Madrid tettere til brystet fremover takket være deg. Også som reisemål. Derfor skal jeg spare deg for jobben med å gi tips til familie og venner som vil komme og besøke deg. Her er fire ting voksne folk kan finne på i Madrid som de garantert kommer til å elske. Den femte fikser du.

1. Mercado San Miguel

Gammelt marked som har blitt restaurert og gjort om til en flott mathall. Perfekt å gå fra bar til bar inne på markedet, og spise tapas fra forskjellige regioner i Spania. Ligger rett utenfor Plaza Mayor.

2. Blekksprutsandwich

Plaza Mayor er Madrids mest kjente, åpne plass. Her er det mange restauranter av varierende kvalitet, veldig turistpreget. Anbefaler ikke å spise lunsj her, men heller komme tilbake når solen går ned og spise blekksprutsandwich i de små barene under buegangene, slik som madrileñoene gjør.

Blekksprutsandwich – en typisk matbit i den spanske hovedstaden.

3. Museumsbesøk

Madrid er kjent for sitt museumstriangel, bestående av ærverdige El Prado, den private kunstsamlingen Thyssen-Bornemisza og min favoritt Reina Sofia.

Reina Sofia huser moderne kunst, og rosinen i pølsa er Picassos ‘Guernica’. Maleriet ble malt av Pablo Picasso i 1937 som et minnesmerke over den baskiske byen Guernica som ble ble bombet av et nazitysk bombefly i de spanske fascistenes tjeneste under den spanske borgerkrigen. Anslagsvis mellom 250 og 1600 mennesker ble drept.

Museum er et must i Madrid.

4. Shopping

Storbyferie betyr gode shoppingmuligheter, og Madrid er inget unntak.

Kjedebutikker som H&M, Zara, Mango, Pull and Bear, Stradivarius og Bershka ligger tett i tett langs paradegaten Gran Via. For dyre og deilige designprodukter er det jetset-distriktet Salamanca som gjelder. For en mer bohemsk klesstil kan man peile seg inn på distriktene Chueca og Malasaña.

Jeg har sansen for de små vintagebutikkene i Malasaña-strøket.