Bortebest.no skaper sponsedebatt

Bortebest.no-VG-Minmote.no-22.-februar–16-1050
Minmote.no og VG omtaler Venezia-posten. Foto: Faksimile fra Minmote.no/VG 22. februar, 2016
Da ELLE kjørte en sponset sak om Venezia og attpåtil ikke hadde faktaene på plass, skrev Vibeke en hardtslående post. Det ble mediestorm om sponsing.

Da Camilla Pihl og ELLE skrev om en reise til Venezia, ble Vibeke nysgjerrig. Men da hun så at de ikke bare var kjøpt og betalt, men attpåtil skrev feil om byen, ble det for mye.

Bloggere er – med rette – kritisert for sin sammenblanding av egenproduserte tekster, videoer og reklame. Her er ting i endring, og mange bloggere har etterhvert blitt flinke til å merke sine sponsede innlegg med ord som «spons”, «annonse», «betalt innlegg», osv. Pressen på sin side redigeres under Vær varsom-plakaten, som blant annet krever at redaksjonell virksomhet i hovedsak skal finansieres av redaksjonen selv. Vi i Bortebest.no jobber begge som journalister, og erfarer at flere medier, også aviser, ikke finansierer alle produksjonskostnader av egen kasse. Én av dem er ELLE.

Journalisten-Bortebest.no-22-februar,-2016
Posten til Bortebest-Vibeke ble publisert på Jou

I vinter kjørte motemagasinet en sak om den populære bloggeren Camilla Pihls reise til Venezia i Italia. Hun er avbildet med vesker fra franske Louis Vuitton, som hadde betalt reisen, og om vi skal tørre å spekulere, så er det nok ikke bare reiseutgiftene som ble dekket.  ELLE var kjent med finansieringen og hadde merket saken. Problemet var at merkingen var lite synlig. Vibeke påpeker i denne posten at ELLE bryter med Vær varsom-plakatens punkt 2.2 som krever at redaksjonen ikke skal ha kommersielle bindinger som kan føre til spekulasjon om uavhengigheten. Men det som virkelig får det til å renne over for Vibeke ved tastaturet, er at de kødder med Venezia. De har ikke gjort ordentlig research og resultatet er at det er flere faktafeil i reportasjen.

Natteliv i Venezia – by Vibeke

Dagbladet-Bortebest.no-2016
Bortebest.no-posten om ELLEs Venezia-dekning ligger øverst på Dagbladet.no den 22. februar, 2016. Foto: Faksimile fra Dagbladet.no

Det tok ikke mange timene fra Vibeke trykket «publiser» til journalistenes eget fagblad, Journalisten, ber om å bruke den. Så tar det av. Dagbladet kaster seg over saken og legger artikkelen øverst på Dagbladet.no. VGs Minmote-redaksjon følger opp. Trafikken inn til Bortebest.no er stor, cirka 15 000 brukere er innom Bortebest.no den dagen. På toppen ringer VGTV og vil ha Vibeke i studio for en debatt med Camilla Pihl. Vibeke takker nei.

ELLE-vill dag

Avisen Klassekampen tok saken videre og skrev om hvordan mediene visker ut skillet mellom betalt innhold og regulær journalistikk.

Klassekampen-Bortebest-25.-februar-2016-800
Faksimile fra Klassekampen 25. februar, 2016.

Journalist og forfatter Mari Grinde Arntzen skriver i en kronikk publisert på Nrk.no at når det kommer til mote, så glemmer ofte journalister og presse at de er journalister. De blir ofte mikrofonstativ for kapitalsterke aktører.

Bortebest.no NRK Mari Grinde Arntzen
Mari Grinde Arntzen skriver om sponsing i motejournalistikken. Foto: Faksimile fra NRK.no

Det er i medienes interesse å skille seg fra de sponsede bloggerne og sette en tydelig grense mellom det betalte og rent journalistiske. Faglig sett er det avgjørende. Imidlertid ser vi ser ofte – og vet – at det slett ikke bare er motebladene som snubler i etikken. Vi er kjent med at også aviser lar seg invitere på reiser av diverse bedrifter – inne i mellom uten å merke i det hele tatt. De må bestemme seg: Følg Vær varsom-plakaten eller Vær ærlig.

For ordens skyld: Bortebest.no redigeres ikke under Vær varsom-plakaten.

 

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

Mer fra Inga Ragnhild Holst

Cruise alene uten singelgebyr

Å dra på cruise alene kan fort bli dyrt, men nå tilbyr...
Les Mer