Noen reiseskildringer er som å sitte på skulderen til hardbarkede utenriksjournalister…

2014-07-13 at 15-24-22
Ferietid er også lesetid.

Du får dyp innsikt i landets politiske, økonomiske og religiøse konflikter, så du ser alt rundt deg med et bredere blikk. De er sjeldent lettleste, men svært viktige for din egen dannelse.

Andre reiseskildringer kjæler med sansene dine, så du lukter og føler havet, solen, vinen, maten, musikken og lidenskapen. Ikke minst viser de deg humoren i de utroligste situasjoner, som kan oppstå i møte med fremmede kulturer. Det er slike bøker jeg plukker ut av bokhyllen her.

De fleste er kun på engelsk, men kanskje finnes de etter hvert på norsk? Du finner dem på Amazon, blant annet, ved å klikke på bildene.

 

SØRØST-ASIA

 

Titiano Terzani: A Fortune-Teller Told Me: Earthbound Travels in the Far East

titiano

Terzani var i mange år korrespondent for Der Spiegel i Sørøstst-Asia. Der er det som kjent mye folketro og spåmenn. Han lot seg spå, og fikk vite at han skulle dette ned med et fly i et bestemt år. Da året inntraff, inngikk han en pakt med seg selv. Han skulle ikke sette seg på et fly det året. Han skulle fortsette å reise Asia rundt, på andre måter. Dessuten skulle han hvert sted teste spådomsevnen til den beste spåmannen eller –kvinnen. Resultatet er en sjeldent bra bok om å komme inn bakveien, og oppdage nye sider ved mytiske samfunn.

INGA: Disse bøkene fikk meg til å kjøpe flybilletter

HELLAS

Tom Stone: The summer of my Greek taverna  og ZEVS – travels in the footsteps of Godsstone

Har du noen gang drømt om å drive din egen strandtaverna på en idyllisk gresk øy? Det gjorde Tom Stone, og oppfylte drømmen. Det ble slett ikke som han trodde… Siden dro han Hellas rundt med sine kone nummer to, for å sjekke moderne grekeres forhold til de greske guder. Her får du myter og kultur i et herlig jafs.

Gresk vin er ikke en katastrofe, sjekk disse vingårdene

KORSIKA

Dorothy Carrington: Granite Island- A portrait of Corsica

8642866538_f904689da1_c

Dette er en av verdens beste og mest prisbelønte reiseskildringer, sies det, og gav forfatteren tittelen æresdoktor ved landets universitet. Carrington, også kalt Lady Rose, kom fra overklasse-England til Korsika med sin kunstnermann på 20-tallet. De ble siden skilt, og Dorothy ble boende resten av sitt liv på øya, til sin død i 2002. Hun brukte flere år på denne boken, som gir et sjeldent dypt innblikk i en isolert og svært lidenskapelig kultur. Her får du alt. Historie, kultur, anekdoter og masse kunnskap om korsikanernes betydning for hele vår Europeiske sivilisasjon.

VIBEKE: 3 grunner til at jeg elsker Korsika

PROVENCE

Peter Mayle: Et år i Provence / Alltid Provence og  A Dog’s Life 

mayleJeg elsker Peter Mayles bøker, og har lest alle! For å komme inn i hans herlige univers må du begynne med begynnelsen, og helst på engelsk. Hans erkebritiske og humoristiske blikk på tilværelsen, som eier av et romantisk steinhus blant lavendelåkre, eksentriske naboer og vingårder, har antagelig gitt opphavet til uttrykket «Det Gode Liv». Peter Mayle og kona er matvrak, og alle bøkene hans gir deg vann i munnen, når han beskriver det ene måltidet bedre enn det andre. Han tok til seg en løshund, som fikk sin egen bok.

A Dog’s Life er Det Gode Liv i Provence sett fra bikkjas ståsted. Hysterisk morsom lesing!

Her er min guide til markeder i Provence

 

AFRIKA

Beryl Markham: West with the night.

markham

Hun er en av de mest spennende kvinner jeg har møtt i reiselitteraturen. Oppvokst på en nybyggerfarm i Kenya, oppdratt av masaier og en hestegal far. Markham var et sjeldent talent til å dressere løpshester. Siden tok hun til vingene, og ble historiens første kvinnelige pilot som fløy singel over Atlanterhavet. Hvorfor er hun ikke mer kjent? Godt spørsmål! Hun hadde blant annet et nært forhold til Bror Blixen. Denne boken er en slags selvbiografi, og så velskrevet om Afrika at Ernest Hemingway la seg langflat av beundring da han hadde lest den. Det sier ikke lite…

 

DE FORENTE ARABISKE EMIRATER

Patricia Holton: Mother Without Mask

mask

En mer stillferdig bok enn de andre, men med et unikt innblikk i beduinkvinners liv bak sløret i den arabiske ørken. Det er stort sett menns reiser som blir kjent, hyllet og skrevet om. Hvor er kvinnene? Og spesielt de arabiske? Her er de, sett og forstått av en engelsk kvinne som kom svært nært innpå dem i perioden de gikk fra fattigdom i et avsideliggende samfunn, til en styrtrik tilværelse i en verdenskjent oljenasjon. Holtons mann var en av Sheikh Zayeds mest betrodde britiske konsulenter.

VERDEN RUNDT

Brigit Keenan: DIPLOMATIC BAGGAGE: The Adventures of a Trailing Spouse

diplomatic

For oss som har bodd flere år i diverse fremmede kulturer som expats (expatriates), er denne boken hysterisk morsom, fordi vi kjenner oss så godt igjen! For alle andre er den et herlig blikk på hvordan det er å bo borte i lange perioder. Diplomatfruer må hanskes med alt fra slanger på barnerommet til riktig menyvalg, etnisk innredning, behandling av tjenere, rotløs ungdom og en håpløs mengde velkomster og avskjeder. En slags Bridget Jones i ambassadedrakt. Hun er både klønete, rotete og superproff.

Ferieflørten kan overleve, spør oss