2014-05-21 at 08-39-44
Frejus har mange nordmenn besøkt, og markedet der er flott.

En av de aller hyggeligste tingene jeg gjør i Frankrike, er å besøke landsbymarkeder. Det er en kulturell begivenhet som har eksistert i uminnelige tider, uløselig knyttet til landsbylivets rytme. Ikke noe annet sted enn på le marché, kommer du bedre innpå den franske folkesjelen.

Gi deg selv god tid

«Alle» er der, for å handle, snuse, lukte, smake, se og bli sett. Det skravles, prutes og diskuteres mellom bodene, og på de mange kaféene som omkranser markedet. Det er på markedene du finner det meste av det beste. Du vil oppdage at hvert distrikt er preget av sin lokale mat- og håndverkskultur. Her skal du selvsagt legge inn tid til kaffe og croissant, og lunsj etter endt dyst. Eller, kjøp med deg masse godsaker for å innta lunsjen i det grønne, eller der du bor.

Late søndager

I flere år har jeg vært så heldig å bli invitert til Frankrike, både som journalist på presseturer, og med en venninneklubb. Vi nikoser oss på de lange late lørdagene og søndagene, der lunsjen er dagens høydepunkt, og vi kan skryte av hverandres kupp.

98c7378e7017067b4d8e8dda50a34b1bb561235feef245b0f1b2c6c6

For å komme inn i den rette stemningen fra sofakroken hjemme, og sanke masse tips, anbefaler jeg på det sterkeste å lese hvilken som helst bok av Peter Mayle. Briten som flyttet til Provence med sin kone på 80-tallet, skrev om det og ble mangemillionær da resten av verden fikk en smakebit av Det gode liv i Provence. Du har kanskje hørt om de to første bøkene hans Et år i Provence og Alltid Provence? Du faller sannsynligvis pladask for hans klassiske britiske humor, kjærlige blikk på lokale originaler og saftige beskrivelser av måltider og nettopp markeder.

Styr unna «made in China»

Markedene har en egen kalender, der du kan sjekke hvor de er når. De varierer i kvalitet. Noen er dessverre ”Made in China”, mens andre er en oppvisning i lokalprodusert, kortreist gastronomi i verdensklasse. Det er dessuten ikke bare mat å få kjøpt. Du finner de herlige franske tekstilene vi forbinder med Country Chic; lin, vattert, brodert og toile. Du kan gjøre kupp på skinnvarer, kurver, keramikk, klær, fiffige kjøkkenredskaper og masse annet.

2008-09-21 at 14-36-50
Klassisk Provencestil, og du får kjøpt alt på markedene!

Både jeg og venninnene mine har hamstret vatterte bordbrikker, duker, håndklær, søte kaffekopper og glass fra Biot (du vet de med bier på), båret inn i flykabinen i digre kurver med skinnhank.

2014-09-21 at 09-56-09
De vatterte franske tekstilene er spesielt populære.

Frankrikes eldste marked

Markedene er som regel hver uke, av og til kun én gang i måneden. De varierer i størrelse, fra å dekke et par smågater, til store ”foires”, med og uten et lite tivoli for barna. Mange landsbyer har permanente markeder under tak, som i Antibes og Nice. I Paris finner du Frankrikes eldste; Le Marché des Enfants Rouges (De Røde Barna) i 3.arrondissement, etablert av Ludvig XIII i 1615, og oppkalt etter et barnehjem der ungene gikk kledt i røde kapper.

Kjente markeder

Noen markeder er spesielt kjente, som fiskemarkedet i Marseille, gastronomimarkedet i trøffel- og gåseleverområdet Perigueux, kyllingmarkedet i Bresse, og vinmarkedet i Bordeaux.

Jeg har selvsagt ikke besøkt alle, men kan anbefale lørdagsmarkedet i Lorgues for tradisjonelle franske delikatesser, og alt det andre du ønsker å finne av kurver, klær og såper. Herbes de Provence er en universal urtemiks du burde kjøpe her. På lørdagsmarkedet i St. Tropez, kan du gjøre kupp på alt fra solhatter til klær og vesker. Dette markedet er selvsagt knall for «people watching». Det lille, men svært gode markedet i Bagnoles de l’Orne i Normandie, er et koselig og autentisk marked for gourmander, i en by fylt med roser og fantastiske villaer fra de glade 30-årene.

Jeg lar bildene tale for seg!

2014-06-21 at 08-53-51
Priorkylling blir ikke det samme.

Her i Bagnoles de l’Orne i Normandie er yrkesstoltheten høy. På dette markedet kommer Michelinstjernekokker for å handle ferske råvarer fra havet, slakterne, bakerne og bøndene.

2014-06-21 at 08-46-13

Frankrike er også en sjømatnasjon. Nord i Normandie finner du noen av verdens beste skalldyr, inkludert østers.

2008-09-21 at 10-35-01

Utvalget kan vi nordmenn bare drømme om her hjemme. Du får raskt behov for ekstra bagasje! Du finner mange flotte kurver til billige priser. Supre til alt mulig hjemme. Oppbevaring av aviser, votter, leker…

2008-09-21 at 10-36-33
Mange boder selger mat du kan nyte der og da. Ofte fra de tidligere franske koloniene.

 

2014-09-21 at 09-53-14
Korsika er kjent for meget god mat og spesielle råvarer.

Pølser, skinker og salami fra Korsika er høyt skattet. Prøv villsvin.

2014-06-21 at 09-46-29
Du får smake på alt om du spør. Her fra Normandie.

Normandie er kjent for god sjømat, oster, sopp, cider og Calvados.

2014-05-21 at 08-42-11

Høykultur

I Fréjus har markedet en spesiell plass i historien. Om du besøker klostergården som ligger på torget rett ved alle bodene, vil du se en rekke små fresker som illustrerer markedslivet i Middelalderen. Den gangen gikk befolkningen gjennom klostergården til og fra sine ærend, og det var sjeldent. Du kan se hele historien på en liten filmsnutt i det lille museet de har. Anbefales!