I ukene før karnevalene er det steelband-konserter i et hvert smug med respekt på for seg selv på Trinidad og Tobago, øyrepublikken i Karibia som ligger noen steinkast nordøst for Venezuela. Nei, det er ikke sant. Du kan høre dem øve året gjennom. Karnevalet er det store høydepunktet, og da kan det beste bandet vinne store pengepremier. Og heder og ære, så klart. Karnevalsfeiringen er en viktig kulturell begivenhet. Og en fest du sjelden har sett maken til. 

Verdens karneval har mange av de samme ingrediensene i oppbygging, men hvert og et har sin lokale vri og sitt eget krydder. På Trinidad og Tobago vikler nasjonens mørke historie seg inn i dagens feiring. Slavedriften ble avviklet på de to karibiske øyene i 1833, noe de frigjorte slavene feiret med å brenne sukkerrør, cannes brûlées (som ble uttalt Canboulay), først på frigjøringsdagen, senere på karnevalet. Samtidig brukte folk stokker som rytmeinstrumenter. Men den daværende hvite overklassen forsøkte å gjøre ende på frigjøringsmarkeringene ved å fordømme den moralsk og juridisk. Rytmene var hedenske og kunne antakelig innholdet kodede opprørske meldinger, ikke minst var det farlig å løpe gjennom byen med brennende fakler.

Det endte i et Canboulay-opprøret i 1881, hvor folk sloss for retten til å feire nettopp slik de ville. Flere opprørere ble skutt. Men kunne man ikke lage rytmer med stokker, så fant man noe annet: oljefat. I dag gjenfortelles historien gjennom et ritual der deltakerne, tidlig om morgenen, fredag før paraden, holder bambusstokkonsert og brenner sukkerrørsfakler. Oljefatene er for lengst utviklet til sofistikerte instrumenter og flere hundre steelbands konkurrer om ære og store dollarbeløp i tiden frem mot karnevalet.

Vi sendte videoreporter Arve til Trinidad og Tobago og ba ham fortelle oss hva vi kan gjøre på de to fantastiske øyene.

 

Jungelsafari på Trinidad

Dette er Trinidad og Tobago

Øyrepublikk bestående av to øyer cirka 15 kilometer utenfor kysten av det nordøstlige Venezuela og sør for Grendada i De små antiller i Det karibiske hav.

FOLKETALL: 1,79 millioner
VALUTA: 100 Trinidad dollar = 125 kroner.
SPRÅK: Engelsk
TELEFON: + 868
TURISTINFORMASJON: www.gotrinidadandtobago.comwww.visittobago.gov.tt
SLIK REISER DU: Apollo har både pakketurer til Tobago og rundreiser på både Trinidad og Tobago. Også Escape selger reiser til disse øyene. British Airways flyr til Port of Spain fra cirka 9 000 kroner. Det tar cirka 20 minutter å fly fra mellom de to øyene.

 

Utskremt reiseblogger: Arve Stallvik

Arve-Stallvik-Grand-Canyon
Arve Stallvik i Grand Canyon, USA.

Karriere: Utdannet TV-journalist fra Journalisthøyskolen i Volda. Har vært journalist i over 25 år. Har jobbet i TV NORGEs riksdekkende nyheter og i ukebladet Vi Menn som reisejournalist. Har levert nyheter og reisestoff til Dagbladet, VG, Aftenposten, en rekke ukeblader og har skrevet to bøker- Grunnla i 2004 reisefirmaet www.route66usa.info  som tilbyr  motorsykkelturer langs Route 66 i USA, i Sør-Afrika, Europa, Asia og Australia.

Favorittsted: Jeg har reist verden rundt, på alle kontinent som reisejournalist de siste 25 årene, men skituren til Nordpolen sammen med selveste Børge Ousland og turen på Route 66 i USA er blant mine største reiseopplevelser.

Beste reiseminne: Turen til Nordpolen på ski. Jeg gikk ikke bare i Børge Ouslands «fotspor», men også med hans gamle skisko og hans ski. Skulder ved skulder med selve polkongen i cirka en uke i 45 minusgrader. Jeg dro pulken sjøl, og satte opp teltet sjøl. Levde på flesk, vann og komprimert blanding av sukker og havregryn. Det er 45 minus døgnet rundt, også inni teltet, og man fryser hele tiden. Men blir ikke sjuk da det ikke er bakterier på Nordpolen. Skikongen sa nesten ikke et ord på hele turen. Han liker stillhet. Men Ousland er en kjernekar, hans altså.

Verste reiseminne: Da vi satt på transibirske jernbane i en uke på vei til Sibir. Toalettet var en hull i gulvet som gikk rett ned på skinnegangen. Det var speilegg og varmvann med nudler til alle måltider, og kokken hadde ikke vasket verken seg selv eller kjøkkenet siden skinnegangen ble lagt. Det så i hvertfall sånn ut.  De vi delte lugar med drakk, svettet, kranglet og ropte russiske drikkeviser når de ikke snorket som et lokomotiv. Jeg hadde med min islandske kjæreste. Det ble slutt i russiske Vladivostok midt på svarte natta i 30 minus bak en skitten jernbanevogn. Og det var enda en uke igjen av turen under samme forhold. En av svært få ganger jeg har hatt hjemlengsel.

Reisen ble i sin helhet dekket av Trinidad & Tobago Tourism Development Company Ltd.