Nå debatteres det heftig i norske medier om det er nedverdigende å kalle Gran Canaria for «Granka». Både Flysmart24 og VG omtaler utspillet som opprinnelig kom fra redaktøren på øyas største norskspråklige avis, og jeg tror sannelig jeg må si meg enig med redaktør Bente Storsveen Åkervall.

Uønsket barn

Ikke fordi jeg er prinsipielt imot å gi kallenavn til steder, men fordi «Granka» er mer enn en forkortelse. Det har blitt et begrep som brukes av de som ser ned på Gran Canaria som feriested. Kaller man det «Granka», baker man inn en ironi som viser at man helst skulle ha dratt et annet sted, men fordi man har et desperat behov for vintersol, så tar man til takke med et Syden som ingen vil assosieres med, men som allikevel topper alle lister over nordmenns vinterreiser. Du har sikkert hørt en variant av følgende utsagn:

-Det blir Granka i vinterferien. Vi tenkte på Mexico, men så går det kjappere til Granka, og egentlig trenger vi bare å få litt sol på kroppen, slappe av og gå barbent på en strand.

Jeg synes det er på tide å ta dette uønskede barnet inn i varmen, fremfor å gi det et stygt kallenavn.

Gran Canaria

Snobbete jeg?

Da jeg startet karrieren som reisejournalist for tjue år siden, hadde jeg ikke vært på Gran Canaria siden jeg var ti år gammel. Og jeg ønsket meg ikke tilbake, for jeg husket kakerlakker som knaste under føttene og glorete restauranter på Shopping Center Puerto Rico.  Men så ble det arrangert innholdsrike pressereiser til øya som jeg hadde hevet meg over. Jeg fikk oppleve et annerledes Syden enn det som ligger nederst i vannkanten lengst sør på øya. Fjell og små landsbyer, lokal ost og boutique-hoteller. Mandelblomstring og massasje. Og sånn har det gått til at jeg nå har blitt veldig glad i Gran Canaria. Sånn på ordentlig. Jeg unngår nok fortsatt Puerto Rico, men det er meg. Jeg er ikke i tvil om at man kan ha en fullkommen ferie også her, og er det én ting jeg er helt sikker på, så er det at øya ikke bryr seg om hva den blir kalt.

Gran Canaria = magnet

Gran Canaria eller «Granka» er håpet i mørketiden for mange. Klimaet er både stabilt og bra for helsen,  det er en trygg destinasjon og det går direktefly fra de fleste norske storbyer. Til ære for nye lesere her på bloggen, og ikke minst til ære for Gran Canaria, vil jeg dele en av mine lister (som har vært publisert tidligere). Hvis du er en av dem som synes at «Granka» ikke er bra nok som reisemål, så håper jeg du finner noe som kan få deg til å endre mening.

TI ANBEFALTE OPPLEVELSER PÅ GRAN CANARIA

#1 Massasje på Bohemia Suites & Spa

massasje Gran Canaria
Ekstremt lave skuldre etter en deilig massasje på SIAM spa i Playa del Ingles.

Det finnes massasjer – også finnes det massasjene du aldri glemmer! På designhotellet Bohemia i Playa del Ingles har de et fantastisk thai-spa som heter SIAM spa der massørene overgår det meste jeg har opplevd av massasjer verden over. Og jeg har testet mye rart:) Som vaginamassasje på Bali!

Gran Canarias beste spa
SIAM spa gjør underverker for en sliten rygg og nakke.

SIAM spa er åpent for gjester som ikke bor på hotellet også, og for 69 euro kan du unne deg en time i himmelen. De tilbyr alt fra manikyr og pedikyr til ansiktsbehandlinger og selvsagt ulike typer massasje. Menyen deres finner du her.

#2 Solnedgangen i Maspalomas-sanddynene

Gran Canaria sanddyner Maspalomas
Både soloppgangen (avbildet) og solnedgangen er spektakulær i sanddynene du finner lengst sør på Gran Canaria.

Kanariøyene kan føles mer som Afrika enn Spania takket være beliggenheten utenfor det afrikanske kontinentet, og ingen steder føler du dette sterkere på kroppen enn i Maspalomas-sanddynene. Charter-smørøyet Playa del Ingles med sine glorete happy hour-barer ligger bare et steinkast unna, men det glemmer du fort i det buktende ørkenlandskapet. Kjøp med en flaske cava, og sprett korken mens du ser solen senke seg i vest.

#3 Mandelblomstringen i Tejeda

Tejeda Gran Canaria
Den yndige fjellandsbyen Tejeda ligger på 1 050 m.o.h og er kjent for mandelblomstringen i januar/februar.

Tejeda er kåret til en av Spanias vakreste landsbyer, og en time fra kysten med leiebil skjønner du hvorfor. Avsidesliggende og idyllisk på omtrent tusen meters høyde over havet! Er du her i månedsskiftet januar/februar får du med deg fiesta del Almendro, en mandelfestival som hyller den pudderrosa blomstringen.

#4 En sundowner på La Azotea de Benito

gin and tonic
Min favoritt: G&T med skogsbær!

Las Palmas er hovedstaden på øya, og selv om det ikke er uvanlig at det er både kjøligere og mer overskyet her, så elsker jeg at man har muligheten til et skikkelig storbydykk. Og til å unne seg en skikkelig god sundowner på takterrassebaren La Azotea de Benito. De var kjapt ute med G&T-trenden som tok Spania med storm for noen år siden, og jeg har vært innom flere ganger siden. Drinkene er like gode hver gang, og skikkelig rause, som seg hør og bør i Spania.

LasPalmas_cocktailbar2
Den kanariske natten er ikke forbeholdt de under tjue.

Les mer om denne takterrassebaren her

#5 Vandre i fjellene

Bjørn WEstin vandring Gran Canaria
Björn Westin er ekspert på Gran Canarias fjellstier – han er en fryd å vandre med.

Du har sikkert lest om de vakre vandreledene på Gran Canaria, men det er ikke alltid man tør å vandre på ville veier på egen hånd. Da kan jeg anbefale det svenskeide selskapet  Rocky Adventure. Daglig leder og vandreentusiast Björn Westin arrangerer ulike turer hver dag, og den klassiske turen til Roque Nublo tar mellom 3 – 5 timer og tar deg opp til 1.800 m.o.h. Pris: 55 euro per person, transport fra hotellet er inkludert.

 

Bjørn har fantastisk kunnskap om flora og fauna, og han har gått opp de samme sporene som urbefolkningen som kom til Gran Canaria for cirka 2500 år siden. Sjelden har jeg sett en vakrere side av Gran Canaria som på denne vandringen.

#6 Lunsj i fiskelandsbyen El Pajar

restauranttips Gran Canaria
I vesle El Pajar kan du slikke sol før eller etter du spiser fiskelunsj på restauranten El Boya.

El Boya er El Pajars mest populære restaurant, med god grunn. Her har familien Moreno Zerpa servert tørste arbeidere og eventyrlystne turister siden 1952. Det begynte som en liten trehytte der fabrikkarbeiderne stakk innom for et glass vin. Så begynte de å servere øl og enkel mat. Helt frem til 90-tallet var det kun et par bord her, og gjestene måtte selv gå opp til baren og bestille.

El_Pajar_02_Gran_Canaria
På El Boya er det uformelt og koselig, med spektakulær utsikt!

I dag er atmosfæren fortsatt familiær, og det er først og fremst spanjolene selv som kommer hit i helgene. De tar ikke imot bordbestilling, så du må belage deg på en kald øl i skyggen mens du trekker lapp og venter på bord. Det tar ikke så lang tid, og utsikten er fenomenal!

#7 Hacienda del Buen Suceso

Hacienda del Buen Suceso Gran Canaria
Hacienda del Buen Suceso er en unik overnatting midt i en bananplantasje.

Det finnes mer enn store charterhotell på Gran Canaria, og Hacienda del Buen Suceso er kanskje øyas mest unike overnatting.  Da jeg kom hit, fikk jeg følelsen av å vandre rett inn i  en Isabel Allende-roman. Haciendaen ligger midt i en stor bananplantasje, og arkitekturen er holdt i spanske kolonialstil. Dette er et perfekt sted å la skuldrene senke seg, smake på lokale spesialiteter i restauranten og bare kjenne hvor godt man kan ha det utenfor allfarvei på denne øya.

Hacienda del Buen Suceso
Lengst nord på øya venter det en overnatting i historiske omgivelser.

Beliggenhet: Ved landsbyen Arucas, 15 minutter vest for Las Palmas.

Prisen er heller ikke avskrekkende: fra 112 euro for et dobbeltrom per natt, inkludert frokost.

#8 Maskulin kjøttrestaurant i Las Palmas

Gran Canaria restauranttips
El Novillo Precoz i Las Palmas er et godt restaurantvalg for kjøttelskere.

Som nevnt i punkt 4, så elsker jeg storbypulsen i Las Palmas. Etter å ha badet på Las Canteras-stranden og ruslet rundt i gamlebyens nettverk av smale smug liker jeg å sette meg ned på en restaurant der jeg vet at jeg ikke bare blir mett – men hvor kjøttstykkene er så møre at du kan skjære dem med skje. En av mine favorittrestauranter er El Novillo Precoz, en uruguansk kjøttrestaurant som passer perfekt for tunge middager på sene kvelder. Noen ganger vil man bare sitte og kose seg med verdens beste biff og noe godt og rødt i glasset.

#9 Vesle, vakre Puerto Mogán

Puerto Mogán 
Puerto Mogán er ikke lenger en skjult perle, men fortsatt sørkystens koseligste by.

Denne lille fiskelandsbyen lengst sørvest på øya er det man i reisereportasjer omtaler som pittoresk. Det har folk flest fått med seg, så Mogán er ikke lenger en ukjent perle. Men allikevel er det en utrolig hyggelig setting for en drink i havnen, eller et bad på en av øyas fineste strender. Barnevennlig, billedskjønt og koselig.

Puerto Mogan
I Puerto Mogan er det ekstra hyggelig når dag blir til kveld.

#10 Fly til en annen øy for 50 euro

Visste du at du kan fly fra Gran Canaria til Tenerife for så lite som 500 kroner tur/retur? Eller til de andre øyene for 600 kroner tur/retur? Flyturene tar mellom 30 – 50 minutter, så her kaster du ikke bort hele dagen på reisen.

Lanzarote_09
Det er en myte at Lanzarote bare har svarte strender.

Både Binter, AirEuropa og Canaryfly har gode direkteruter, og dette er en gylden mulighet til å oppleve mer av Kanariøyene når du først er der! Selv er jeg svak for Lanzarote🙂