Iskald cerveza – ser du det?

Cruzcampo_01
Visste du at du kan SE forskjellen på en iskald og en halvkald cerveza? Dette er viktig kunnskap i sommer-Spania!

Er du en cervezera?

Cervezera betyr en kvinne som liker cerveza. Jeg er en sånn en, og synes at få ting smaker like godt som en iskald øl i den spanske sommervarmen. Ferienordmenn har for lengst lagt sin elsk på merket San Miguel, mens jeg foretrekker folkelige Cruzcampo, som opprinnelig kommer fra Sevilla i det dype sør. Det smaker akkurat passelig fresht, uten å bli for søtt.

I Sevilla dirrer gradestokken mellom 35 – 45 grader på denne tiden av året, og kanskje nettopp derfor er innbyggerne ekstra glad i en iskald øl? Kanskje er de lei av å bli servert nesten-kald øl i barer som rett og slett ikke makter å kjøle ned varene når sommeren virkelig viser muskler?

Sevilla_04
I Sevilla er det ikke rart man må ha noe å leske seg på. Her spontandanses det fortsatt flamenco.

Kald cerveza – sånn ser du forskjellen

Kanskje nettopp derfor har de skapt bokser og flasker med et snøkrystallikon. Er ikonet sølvfarget, er ikke ølen kald nok. Det er først når snøkrystallen blir himmelblå, at ølen er iskald. Dette synes jeg er en fantastisk idé, og mens jeg sitter sånn og nipper til det gyldne brygget, koser jeg meg med å dikte opp historier om hvordan denne oppfinnelsen ble til. Jeg ser for meg indignerte señores, og de groveste, spanske glosene jeg kjenner.

Prøv selv neste gang du er i Spania! Og husk – er ikke snøkrystallen blå, så kan du med rette sende den tilbake til baren. Du kan rett og slett peke på snøkrystallen og si “no frio!”. Denne uformelle måleenheten finnes også på små flasker med øl, og fungerer på akkurat samme måte.

Dropp halvliteren

TIPS: Vil du adoptere lokalbefolkningens vaner, så må du droppe å bestille halvlitere med øl som hjemme. Det gir mening på kaldere breddegrader der brygget holder seg kaldt lenger, men lenger sør, blir ølen lunka før du har rukket halvveis ned i glasset.

Cruzcampo_02
Så enkelt er det å se forskjellen på en iskald og en halvkald øl.

 

 

Vibeke Montero

 

Oppdragsgivere: Egmont Publishing (Kamille, Kamille Puls, Hjemmet, Foreldre & Barn), Bonnier (Tara, Tara Frisk), Vagabond, Aftenposten, VG, med flere.

Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.

Beste reiseminne: Da jeg møtte mannen min i soloppgangen på Taj Mahal i 1995. Det var tidenes tjukkeste tåke, og selvom vi sto en meter fra den majestetiske bygningen, kunne vi ikke se den. Derfor begynte vi å snakke sammen i stedet…

Verste reiseminne: Da jeg havnet i rettsak i Marokko etter å ha kjørt på en liten jente som brakk benet. Grøss og gru.

[email protected]

Koder fra historien
, , , , ,
More from Vibeke Montero

Så vippene flagrer i New York

Flyr du over Atlanteren, er vippe-extensions rimeligere. Vi snakker halv pris. Men...
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *