Iskald cerveza – ser du det?

Cruzcampo_01
Visste du at du kan SE forskjellen på en iskald og en halvkald cerveza? Dette er viktig kunnskap i sommer-Spania!

Er du en cervezera?

Cervezera betyr en kvinne som liker cerveza. Jeg er en sånn en, og synes at få ting smaker like godt som en iskald øl i den spanske sommervarmen. Ferienordmenn har for lengst lagt sin elsk på merket San Miguel, mens jeg foretrekker folkelige Cruzcampo, som opprinnelig kommer fra Sevilla i det dype sør. Det smaker akkurat passelig fresht, uten å bli for søtt.

I Sevilla dirrer gradestokken mellom 35 – 45 grader på denne tiden av året, og kanskje nettopp derfor er innbyggerne ekstra glad i en iskald øl? Kanskje er de lei av å bli servert nesten-kald øl i barer som rett og slett ikke makter å kjøle ned varene når sommeren virkelig viser muskler?

Sevilla_04
I Sevilla er det ikke rart man må ha noe å leske seg på. Her spontandanses det fortsatt flamenco.

Kald cerveza – sånn ser du forskjellen

Kanskje nettopp derfor har de skapt bokser og flasker med et snøkrystallikon. Er ikonet sølvfarget, er ikke ølen kald nok. Det er først når snøkrystallen blir himmelblå, at ølen er iskald. Dette synes jeg er en fantastisk idé, og mens jeg sitter sånn og nipper til det gyldne brygget, koser jeg meg med å dikte opp historier om hvordan denne oppfinnelsen ble til. Jeg ser for meg indignerte señores, og de groveste, spanske glosene jeg kjenner.

Prøv selv neste gang du er i Spania! Og husk – er ikke snøkrystallen blå, så kan du med rette sende den tilbake til baren. Du kan rett og slett peke på snøkrystallen og si “no frio!”. Denne uformelle måleenheten finnes også på små flasker med øl, og fungerer på akkurat samme måte.

Dropp halvliteren

TIPS: Vil du adoptere lokalbefolkningens vaner, så må du droppe å bestille halvlitere med øl som hjemme. Det gir mening på kaldere breddegrader der brygget holder seg kaldt lenger, men lenger sør, blir ølen lunka før du har rukket halvveis ned i glasset.

Cruzcampo_02
Så enkelt er det å se forskjellen på en iskald og en halvkald øl.

 

 

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Tags from the story
, , , , ,
Mer fra Vibeke Montero

Merker dere forskjell på god og dårlig reisejournalistikk?

Hva er poenget med reisejournalistikk hvis den ikke er ekte?
Les Mer