Et cruise er mer enn en charterferie til havs. Noen skip passer best for barnefamilier (som f.eks dette), andre passer bedre for eventyrlystne par og atter andre passer best for deg som virkelig vil velte deg i luksus (som fantastiske SeaDream).

Nå har jeg funnet et nytt favorittskip, og det heter Celebrity Edge. Skipet er nylansert (desember 2018), og jeg var nysgjerrig på å se om det nye skipet til Celebrity Cruises levde opp til forventningene. Dermed gikk ferden til Miami der skipet har base i vintermånedene.

Cruiseferie
VAKKER UTSIKT: Lugarene har vinduer som går fra gulv til tak, og nærheten til havet er herlig. Sånn var utsikten min før vi la fra kai i Fort Lauderdale (Miami).

Men først litt fakta som plasserer Celebrity Edge på cruisekartet

Antall passasjerer: 2 918

Antall ansatte: 1 320

Antall lugarer: 1 467

Antall etasjer: 14

Lengde:  306 meter langt

Passelig stor

Basert på disse tallene, ser du at Edge ikke er ruvende stor, men allikevel gjør hun et sterkt førsteinntrykk. Det er først og fremst takket være en installasjon som rederiet har kalt «The Magic Carpet». Dette flyvende teppet henger på utsiden av skipets styrbord side, og er malt i signaloransje. Godt synlig, med andre ord.

Cruise
IKONISK: Denne plattformen kalles The Magic Carpet, og gir deg følelsen av å «sitte på» havet.

Installasjonen er en utvendig plattform som kan heves og senkes, og for hvert nivå har Det Flyvende Teppet en nøye planlagt funksjon:

I andre etasje fungerer den som landingsplattform for tenderbåtene. I femte etasje blir den til en forlengelse av sjømatrestauranten Raw og i fjortende etasje er den et trendy barlokale som svever høyt over bølgene.

Celebrity Edge Magic Carpet
FLERE FUNKSJONER: Her er «The Magic Carpet» i 2. etasje der det fungerer som landingsplattform for tenderbåtene (som brukes når skipet ikke kan legge til kai).

Kjendisarkitekt

Den iøynefallende, oransje plattformen ble formgitt av arkitekten Tom Wright. Han har blant annet det ikoniske hotellet «Burj Arab», bedre kjent som «Seilet» i Dubai, på merittlisten. Dette er første gang han bidrar til maritim design. –Vi ville ha noe helt nytt, noe som skilte seg ut fra det alle forventer seg av et cruiseskip, og derfor ønsket vi å samarbeide med designere og arkitekter som ser mulighetene med nye øyne, sier Lisa Lutoff-Perlo, administrerende direktør i Celebrity Cruises.

Cruiseferie
INSTAGRAMVENNLIG: Fellesområdene er designet av Kelly Hoppen (59), og fremstår som delikate og fotogene.

Kvinnelig kaptein

Lutoff-Perlo er forøvrig en av få kvinnelige toppledere i cruisebransjen, og er bevisst på at dette er en bransje der menn er i flertall. Derfor har hun bestemt seg for å gjøre noe med det. Kaptein Kate McCue (41) har øverstekommando på broa på Edge, og over 30% av skipets ansatte er kvinner. Det er dobbelt så mange som på andre cruiseskip. Edge er et skip som knuser mange av mytene rundt cruiseindustrien. Her må du se langt etter rulatorene, og heller sørge for å melde deg på treningstimene før de fylles opp.

Mitt skip er lastet med trening

trening på cruise
MORGENMEDITASJON: Det gjør godt å tømme hodet for tanker med denne utsikten.

Jeg bestemmer meg for å prøve morgenmeditasjon, og er på plass på gymmen klokken 07.00. Jeg melder meg enkelt på dagen før via en ipad som ligger i resepsjonen, og når jeg rusler inn er det allerede full kok på treningsstudioet. Tredemøllene syder og vektstengene klinker. Dette er definitivt et skip for alle som gjerne vil holde seg i form i ferien.

–Vi er det første skipet i verden der gjestene kan trene 24 timer i døgnet. Treningsstudioet er døgnåpent, og mange benytter seg av «class pass», et konsept der man kan delta på 35 treningstimer på én uke for 119 dollar (ca. 1000 kr), sier Urska Levstik (27). Hun er treningsinstruktør ombord, og forteller at det er stor pågang. Ingen vil komme hjem etter ferien med fem kilo ekstra.

Trening på cruise
AKTIV FERIE: Det er en myte at man kommer tilbake fra cruiseferie med fem kilo ekstra. Treningsstudioet på Edge beviser det motsatte, sier instruktør Urska Levstik (27).

Lett å spise sunt

Treningstimene er like varierte som du er vant med hjemmefra med  boksing, meditasjon, hot yoga, spinning og barre for å nevne noe. Er frivekter, romaskiner og tredemølle mer din greie, kan du glede deg til full panoramautsikt over havet under treningsøkten. Og foretrekker du joggeturer med frisk luft i lungene, har skipet en løpebane som strekker seg over to etasjer. Den først i sitt slag.

Sunn på cruise
SPIS SUNT: I kafeen ved spaet kan du bestille deilige smoothier.

I tilknytning til spaet og treningsstudioet ligger nyheten The Spa Cafe. Her får du håndlagde smoothies og juicer, samt små munnfuller med sunne energibarer og salater. Dette gjør det lett å ta sunne valg, og jeg rekker å teste ut flere nydelige smoothier som lages av ferske ingredienser rett foran øynene dine. Alt inkludert i cruiseprisen. Er du mer interessert i den typen barer som serverer god drikke, mangler det ikke på utvalg. Alle har sin unike identitet, og alle drinkene er håndmiksede.

Cruiseferie
TRENDY DESIGN: Alle barene er preget av tidsriktig design og gode cocktails.

Maten ombord

Selv faller jeg for restauranttilbudet ombord. Cruisemat kan fort bære preg av å være masseprodusert uten hensyn til kortreiste råvarer. Dessuten fremstår hovedrestaurantene (de som inngår i cruiseprisen) ofte så store at man drukner litt i menneskehavet.

På Edge har de delt opp hovedrestaurantene i fire mindre restauranter. Hver med sin unike identitet: Cyprus med middelhavspreg, Cosmopolitan med nyamerikanske, globale impulser, Tuscan med et nikk til Italia og Normandie der det franske, raffinerte kjøkkenet står i fokus.

Cruise Edge restaurant
INTIMT: Har du vært på cruise tidligere, vet du hvor smekkfullt det kan bli i hovedrestauranten. På Edge er det fire ulike hovedrestauranter.

I tillegg finnes det sju spesialrestauranter som serverer alt fra blodfersk sushi og snøkrabbe til australsk wagyu tomahawk. Spesialrestaurantene koster ekstra og det samme gjør alkoholholdig drikke, så du kan med fordel bake litt ekstra inn i reisebudsjettet for å nyte det aller beste av Edge. Det er det verdt.

Celebrity Edge
EDEN: Akterut i skipet ligger denne godsaken av en bar og venter på deg.

5 ting som skiller Edge fra andre cruiseskip

#1 Nærheten til havet. Du er aldri langt fra vakre panoramaer over solens gang over himmelen. Dette er noe av det jeg setter aller størst pris på når jeg er på cruise. Følelsen av å reise i sakte fart over verdenshavene vekker eventyreren i meg.

Cruise design Edge
LUGAR MED UTSIKT: De fleste lugarene ombord har fått evighetsverandaer, der man kan senke halve vinduet slik at duften av hav slipper inn.

#2 Lekker design. Celebrity Edge er det første cruiseskipet som er skapt i 3D virtuell virkelighet-teknologi. Jeg syntes først det ikke hørtes så imponerende ut, men jeg merket hvor godt de ulike områdene fløt i hverandre. Designet funker!

#3 Fantastiske treningsmuligheter ombord. Jeg har vært på mange cruiseskip som skryter av treningsrom uten å helt kunne leve opp til løftene. På Edge er treningsmulighetene på høyde med det du finner på land, og instruktørene er ikke tilfeldige medlemmer av underholdningsstaben, men utdannede PT’er.

#4 Spa. Alle skip har tilbud om massasje, men ikke alle har en hel spa-avdeling. På Edge kan du gi deg hen til 1300 kvadratmeter med damprom, sauna, saltrom og ulike jetdusjer. Jeg har aldri tidligere sett en lignende velværeavdeling til havs!

#5 God mat og drikke. Dette er viktig for meg på reise, og sikkert også viktig for deg. Jeg har ikke lyst på kantinemat, og ombord i Edge har de faktisk en Michelinstjernekokk som setter sammen menyene. Ikke bare på spesialrestaurantene, men også i hovedrestaurantene. Cornelius Gallagher har en Michelinstjerne med seg i hatten fra hans tid på Oceana i New York, og han har også jobbet på legendariske El Bulli. Alt fra vinaigretten til brødene lages fra bunn daglig.

Cruise moderne
GOD PLASS: Lugarene kommer med morgenkåper, og de er i størrelse XXXL. Kanskje like greit:)

Hvor mye koster det?

Fra 15 000 kroner per person for en uke i Middelhavet. Fra 12 300 kroner per person for en uke i Karibia. Sjekk www.celebritycruises.no for flere detaljer. Ønsker du å bestille cruise og flyreise sammen, kan dette gjøres gjennom VING. PS: Dette er ikke en sponset lenke, den er kun lagt inn som forbrukerinformasjon.