‘Pressereise til Guadeloupe, vil du være med?’ står det i eposten fra det franske turistkontoret. Klart det, tenker jeg, og hiver meg på Google images. Der dukker det opp nærbilder av glefsende hvithaier. Jeg hadde forventet meg palmestrender og lekre solnedganger. Så feil kan man ta, og jeg begynner å tvile på om Guadalupe og jeg er kompatible.

Men jeg har tastet feil. Jeg er invitert med til den karibiske øya Guadeloupe, og ikke den meksikanske øya Guadalupe i Stillehavet. Puh! Ja, svarer jeg, jeg er med!

Den 3. desember i år starter Norwegian direkterute mellom New York og Guadeloupe, og dermed blir det veldig lett å kombinere storbyferie i New York med karibisk strandferie. Guadeloupe kalles ofte Le Papillon, eller Sommerfuglen. En kjapp titt på kartet viser at de to hovedøyene ligner vingene på en blafrende sommerfugl. Tro meg, det er minst like vakkert når man zoomer inn, og her er mine favoritter.

Disse ti tingene må du ikke gå glipp av:

1. Romflamberte bananer

Rom + bananer = sant!
Rom + bananer = sant!

En karibisk øy som produserer rom er ikke noe nytt. At de dyrker bananer er også gammelt nytt. Men du verden, så godt det smaker i kombinasjon!

2. Nattbad med lokalbefolkningen

Et nattbad i Saint Anne anbefales!
Et nattbad i Saint Anne anbefales!

I landsbyen Saint-Anne er pulsen deilig og lokal. Kom hit på kveldstid for en kald øl mens sola går ned, og et nattbad med lokalbefolkningen.

3. Utflukt til øygruppen Les Saints

Er det bra nok for Mick Jagger, så er det bra nok for oss. Les Saints er øygruppen like sør for Guadeloupe der man humper rundt i golfbil og spiser latterlig god mat på Mireille Aulagniers hotellveranda. Hun driver det sjarmerende boutiquehotellet Les Petits Saintes, og her er det rett og slett godt å være menneske. Sa jeg at i bakgrunnen skurrer det sekstitallsjazz, og at kokken tryller frem villripsmousse til dessert?

4. Habitation Getz – sov i tretoppene

Å sove i tretoppene er en drøm som ikke trenger å koste skjorta.
Å sove i tretoppene er en drøm som ikke trenger å koste skjorta.

Hos Valerie og Pascal overnatter du i tre lekre bungalower som er bygget inn i trekronene. Herlig eksotisk! Habitation Getz ligger på øya Basse Terre, og passer best hvis du leier bil.

Pris fra 80 euro per natt.

5. Konkylier til lunsj

Kjøttfulle konkylier kalles 'lambi' på Guadeloupe, og serveres ofte i tropisk saus. Må prøves!
Kjøttfulle konkylier kalles ‘lambi’ på Guadeloupe, og serveres ofte i tropisk saus. Må prøves!

Guadeloupe kalles også Karibias gourmetøy, og her kan du forvente deg store matopplevelser. Gå ikke glipp av lokale spesialiteter som lambi (konkylier), accra (friterte fiskeboller), boncane (kylling røkt på sukkerrør) og ouassous grillés (grillede kjempereker).

6. Le Souffleur – øyas hviteste strand (se oppslagsbilde)

Typisk karibisk med palmer, hvit puddersand og turkist hav på Grande Terre. Barnevennlig og tilgjengelig. Langsmed stranden står det food trucks og selger take away måltider.

7. La Grande Anse – strand med reggaefeel

La Grande Anse forfører fletta av deg.
La Grande Anse forfører fletta av deg.

Lokalbefolkningens favoritt på Basse Terre omkranset av palmer, klipper og med litt mørkere sand. Her kan det være en del bølger, og under palmetrærne sitter vennegjenger og spiller kort, klimprer på en gitar og tar livet med ro.

8. Jacques Costeaus naturreservat: Les Pigeons

På havbunnen rundt de to bittesmå øyene Les Pigeons utenfor Basse Terre står det senket en statue av den maritime helten på tolv meters dyp. Han har sin karakteristiske strikkelue på hodet, og står omkranset av koraller i alle regnbuens farger. Guiden min Brice Bastier fridykker ned, mens jeg nøyer meg med å beundre gjennom dykkemasken fra overflaten. Papegøyefisk, indigoblå tangfisk, trompetfisk, en sjøagurk og et par lubne hummere inviterer meg inn i sin verden.

9. Street art med sjelGuadeloupe_10

Vi er heldige, og har verdens beste guide, Monsieur Ruddy Manne-Cabda. Når han ikke er guide, er han dj, og når han ikke er dj, er han en som henger med vennene sine. Og venner har han en trillion av. Han hilser på alle, og når vi legger merke til den lekre gatekunsten som preger vegger og tunneller i den største byen Pointe-à-Pitre, sier han at det kameraten som har lagd dem. – Kan vi få møte ham? Ja, klart det! I fix it, no problem.

Ruddy er en kjernekar. Hadde alle guider vært som han, hadde livet som reisejournalist vært en sann lek!
Ruddy er en kjernekar. Hadde alle guider vært som han, hadde livet som reisejournalist vært en sann lek!

10. Katamaranutflukt til Petit Terre

Hopp i havet, eller hils på en tam barracuda.
Hopp i havet, eller hils på en tam barracuda.

Korallrev er vakre, og Petit Terre er et av de vakreste. Her er det selvsagt forbudt å tråkke på revet, og til gjengjeld har du klar sikt så langt øyet rekker. Litt skummelt kanskje at skipperen på katamaranen forteller at det finnes en tam barracuda som pleier å ønske dem velkommen, men han forsikrer at den ikke er farlig. Utflukten avsluttes med lunsj, romparty og flamberte bananer.

 

Dropp det!

Guadeloupe passer ikke for deg som vil ha party hver kveld. Det er en rolig destinasjon, og det er lite som skjer på kveldstid.