Noe skjedde i medieverdenen rett etter årtusenskiftet da bloggerne snek seg nesten umerkelig inn i mediebildet. Ikke at jeg fikk det med meg, for da var jeg opptatt med å sette unger til verden. Kall meg gjerne treig, men den første gangen jeg klikket meg inn på en blogg var da Voe, eller Emilie Nereng som hun egentlig heter, skapte overskrifter i 2009. Hun hadde Norges mest leste blogg i 2010. Da var hun femten år.

Sukkerspinnblogging vs. gode penner

Jeg fant ikke så mye av interesse på bloggen hennes. Kanskje ikke så rart, ettersom jeg satt med ammepuppen ute og var mest opptatt av de grønne nyansene i babysnørr. Voe var opptatt av spraytan, cheerleading og julepresanger. Med andre ord; fløff. Det var nesten så jeg ble fascinert av universet hennes som besto av… ingenting. Men bare nesten.

Med tiden har jeg blitt oppmerksom på andre bloggstemmer. Tydelige, kule, kunnskapsrike stemmer, som formidler lidenskapene sine med snert og gode penner. Jeg snakker om voksenbloggerne. De som har en drivende god formidlingsevne og i tillegg har noe å by på. Virkelig by på. Ikke i form av poserte kropper eller fargen på leppestiften, men solid, sexy kunnskap. Det er ikke uten grunn det er vi som blir oppringt når media skal ha kildemateriell. De ringer ikke til toppbloggerne, de ringer til oss.

Breialblogging

Det kule med å bli voksen er jo nettopp dette: Vi begynner å føle oss trygge på hvem vi er og det vi kan. Livserfaringene våre har formet oss og gjort oss i stand til å se nyanser som hverken hjernen eller øynene oppfattet da vi var tjue. Vi er bloggverdenens underdogs, men hva så? Vi er grundige og glamorøse, frekke og freske (for å bruke et skikkelig +40-ord), ærlige og ekte.

Og vi er såpass breiale at vi tør å ta plass. De som vil lese oss, finner oss. Det er jeg sikker på. Og i tilfelle du ikke har lagt merke til det: Voksenbloggere fremsnakker hverandre. Her er det ingen sjalusi eller ‘hun har lengre hår enn meg’-tendenser.

Voksenstemmene som fortjener å bli hørt

Bortebest.no – Selv om du allerede har funnet oss, så må jeg jo skryte av reisebloggen vår. På Bortebest kan du nemlig være sikker på at vi deler alt fra nakenbading på Rimi-Hagens spa The Well til våre favorittlandsbyer i sør-Spania. Det har TV2 også fått med seg, og vi er stadig innom God Morgen, Norge for å snakke om reise.

Mitt liv som Erik – Her kunne jeg ha vært partisk, men jeg lover at jeg ikke er det. Erik Valebrokk er en av gjestebloggerne på Bortebest, men han er også en av de få herrene på straks femti som blogger. Faktisk er han den eneste mannen jeg har med på listen. Erik har fire egenskaper jeg digger: Han er kunnskapsrik, blid, intelligent og morsom. Vi har reist mye sammen, og det er alltid en fryd.

DSCF2801
Å slippe en musikkelsker løs på Ibiza er som å slippe ulven løs i saueflokken. Natten på Ushuaias åpningskveld topper listen over favorittøyeblikk vi har tilbragt sammen.

På bloggen hans flommer det over av gode musikktips (han er tidligere kulturjournalist), betraktninger, intervjuer med verdens beste kokker (ikke nødvendigvis om mat) og et glimt inn i verdenen til denne meget verdensvante mannen.

Helles Kitchen – Helle lager mat som imponerer meg. Det har hverdagspreg, samtidig som det er langt mer gjennomtenkt enn det jeg kokkelerer til hverdags. Dyktig dame som går grundig til verks, og som får enhver kjøkkenseanse til å høres hysterisk morsom og inspirerende ut.

Tarapi – Hver gang jeg klikker meg inn her skjer følgende: jeg humrer fra første linje, får lyst til å trykke like, like, like også kan det hende jeg griner en skvett. Lene Wikander er den fødte blogger med et sylskarpt tastetrykk, og humoren hennes gjennomsyrer alt fra kreftoperasjoner til sexliv.

Henger du fortsatt med?

Cecilie Kjensli – Når jeg sier sexy i overskriften henviser jeg til at kunnskap er sexy. Cecilie synes dildoer, onanering og erotiske noveller er sexy, og er ikke redd for å skrive om det. Her har vi alle noe å lære, og hvem bedre å lære av enn en supersprek, voksen dame?

Spiselandslaget – Maj Britt Aagaard er kvinnen bak denne bloggen, og jeg blir rett og slett inspirert av å lese hennes mattips. Hun vant Masterchef i 2015, og gir ut boka ‘Kjøttfri mandag’ i år. Herlig engasjerende! Også må jeg si at jeg elsker at hun har en egen kategori for risotto, muligens min favorittmat når den er tilberedt med true love.

Kari Jaquesson – Norges desidert sprekeste femtiplussåring, og en kvinne med sine meningers mot. Jeg har reist med Kari på treningsreise, og digger stilen hennes: ærlig, direkte, morsom og engasjert. Sånn er også bloggen hennes også.

VamPus’ Verden – Jeg lar meg alltid imponere over hvor mye Heidi Nordby Lunde kan om alt. Hun er Høyre-politiker, og byr på saftige skråblikk på samfunnet vi lever i.

Disse må du også sjekke ut!

Gullimunn – Elizabeth Lindgjærde er en av våre gjestebloggere her på Bortebest, i tillegg til at hun driver sin egen blogg. Her snakker hun om mat og matreiser på en fornuftig måte. Jordnært og informativt.

CasaKaos – Marte Frimand-Anda er den modige mamma’n som sier føkk mammapolitiet. Hun spiser grandis med barna, lar dem sitte en ekstra time foran TV’en og omfavner at småbarnslivet ikke alltid (nesten aldri) er perfekt. Det krever en voksen dame med bein i nesa å sette ned mammafoten i en tid hvor mødre helst bør være yndige vesener som aldri kjefter, og som gud forby, ihvertfall aldri gir inn for barnas mas. Vi har intervjuet henne her på Bortebest, og hun innrømmer at hun legger lista ekstra lavt på reise.

Fra jord til bord – Gry Hammer er en sånn matdame som gjør meg ydmyk. Hun går grundig til verks, tenk fermetering, også er hun opptatt av etikken i matproduksjon. Her inspireres jeg til å ta riktige valg, både for meg selv, barna og for fremtiden.

Smaken av Oslo – Er dette prosjektet kult, eller? Tjodunn og familien bestemte seg for å teste Oslos restaurantverden i 2014. De spiste på en restaurant i uka, og hadde følgelig 52 restaurantanmeldelser i løpet av et år. Siden den gang har Tjodunn bragt bloggen hjem til kjøkkenbenken, såvel som på reiser rundt omkring i verden. Ærlig og med øye for detaljer!

Antisupermamma – Kristine Storli Henningsen har tre barn, mann, og en skarpskytters blikk. Som regel vender hun dette klarsynet innover, og byr på en uhøytidelig blogg der hun tar opp viktige temaer. Etter å ha lest Kristines poster føler jeg meg deilig normal, og er ikke det befriende, i en hverdag der familielivet skviser siste livsgnist ut av meg, så vet ikke jeg.

Klikk deg inn på disse også

Laila Madsö – Tidligere redaktør i Henne har skapt en ny tilværelse for seg selv, og en del av denne tilværelsen bruker hun på å blogge om ting som opptar henne. Siden redaktørlivet har hun utdannet seg som coach, så her finner du masse inspirasjon om alt fra positivitet, livet, mat, trening og foreldrerollen. Ikke på en oppstaset måte, men på en måte som får deg til å slappe av, nikke og være enig.

Bjørg Hexeberg – En forholdsvis ny bloggstemme fra en dame som skriver med hodet og hjertet på riktig sted. Bjørg snakker så direkte og ærlig om livet sitt at man rives med. Det er ikke uten grunn at et av hennes første innlegg om hennes førstefødte sønn som hun mistet for 27 år siden, hadde over hundretusen lesere.

Til slutt må jeg bare spørre: Hvem i all verden ga makta til fjortisa? Det er jo førtisa som ruler!