Mine spanske favoritter – Del 1

Jeg bor i Spania, så det er bare naturlig at jeg kjenner dette landets kriker og kroker ekstra godt. Så hvorfor har jeg ikke tenkt tanken før? Å dele mitt spanske skattekart med dere? Ikke vet jeg.

Vejer de la Frontera er en av mine absolutte sommerfavoritter.
Vejer de la Frontera er en av mine absolutte sommerfavoritter.

Kanskje jeg tar de nusselige, hvitvaskede landsbyene for gitt? Kanskje har jeg blitt blasert av å ha tilgang på strender i alle himmelretninger? Uansett, her er første favoritt, og jeg husker fortsatt hvordan jeg måpte da jeg kom hit for aller første gang for over ti år siden.

Marked med stil. Vejers gamle marked på Plaza de Abastos har blitt redesignet av Gaspar Sobrino.
Marked med stil. Vejers gamle marked på Plaza de Abastos har blitt redesignet av Gaspar Sobrino.

Vejer de la Frontera (kalles bare Vejer – uttales Veher), har alt en spanske landsby kan ønske seg. Skakke, små hus, en intakt gamleby, små hull i veggen der du får billig og bra tapas, og krokbøyde koner som vanner sine hundretalls blomsterpotter i håp om at i år skal nettopp deres patio vinne tittelen Årets Vakreste. Vi er på Atlanterhavskysten, milevis fra nærmeste flyplass, og kanskje derfor finnes det ikke så mange turister som finner veien hit. Men det er helt greit!

Bugnende bouganvilla tar seg ekstra lekkert ut mot hvitmalte fasader.
Bugnende bouganvilla tar seg ekstra lekkert ut mot hvitmalte fasader.

Araberarven puster meg i nakken, og er mer enn gammel arkitektur. På bakeriet Ajonjoli lager de småkaker med nøtter og tørket frukt basert på maurernes oppskrifter. De smale gatene er bygd for eseler, ikke biler, og i kjelleren på hotellet La Casa del Califa ligger en av byens beste restauranter i en blomsteroverstrødd patio. Den heter El Jardin del Califa, og spesialiteten er marokkansk tagine.

En perfekt dag i Marbella

Det var forresten i denne kjelleren folk ble torturert under den spanske inkvisisjonen, men det er en annen historie. Faktum er at hver eneste pore i fjelltoppbyen puster historikk, og jeg blir aldri lei. Hver sommer er jeg tilbake, for å gå på oppdagelsesferd i den hvite labyrinten. Og for å stikke til stranden El Palmar. Men det får bli neste post på skattekartet…

Landskapet rundt Vejer er vakkert. Tørt og goldt om sommeren, og i full fargeeksplosjon om våren. Her var jeg akkurat litt for sent ute...
Landskapet rundt Vejer er vakkert. Tørt og goldt om sommeren, og i full fargeeksplosjon om våren. Her var jeg akkurat litt for sent ute i solsikkeåkeren…

En annen av mine favoritter er Sevilla, der jeg tramper i flamencoens fotspor

Her finner du Vejer de la Frontera: