I år har mange medier kåret til Colombia til et av årets viktigste reisemål. Men hvorfor?

Mange reiseartikler skrives ved pulter trygt plassert i Norge. Det som følge av dårlig økonomi i magasin og avis. Kriteriene for hvilke reisetips som tas inn, er blant annet at de ikke er like de som ble publisert forrige uke og at man har tilgang til bra foto fra stedene. Det tilbyr turistkontor, reiseselskaper og hoteller.

Verdens hotteste reisemål?

Lonely-Planet-Countries-2017
Er Colombia årets viktigste reisemål fordi Lonely Planet sa det? Hva legger guiden til grunn for å påstå det?

Hvert år lager vi i pressen lister fordi leserne liker å lese dem. De er basert på høyst tvilsomme kriterier, skriver min kollega, journalist og blogger, Gjermund Glesnes i Detvondeliv.no. I 2017 er Colombia oppført på listene over verdens hotteste reisemål. En av grunnene til rangeringen er som følger: Colombia har inngått fredsavtale.  Ble landet hot av den grunn? Folk sitter i skrivende stund kidnappet og det begås politiske drap.  Hva baserer man hotnessen på?

Baserer jeg hotness på antall besøkende, så havner jeg raskt i Verdensbankens statistikkbank. De har tall som viser hvor turistene reiser. I 1995 kom det 1 399 000 utenlandske turister til Colombia. I 2014 kom det 2 565 000 millioner turister. Det er nesten en dobling. Men Kina tok henholdsvis imot 20 millioner og 55,6 millioner turister de to årene. Skal man basere hotness på antall besøkende er Colombia virkelig en taper, selv om antallet tilreisende prosentvis har økt mye. Nabolandet Ecuador har faktisk i samme perioden tredoblet antallet turistankomster. Og vesle Norge har flere turistankomster enn Colombia.

Skal vi basere seg på at det er fint i Colombia, ja, så er det helt greit. Men hvordan måler vi det? Er det skribentene selv som har et apparat som måler skjønnhet? Er det basert på spørreundersøkelser? Jeg vet ikke, for det er det ingen som forteller. Det som er sikkert er at Colombia har åtte steder på Unescos World Heritage Sites-lista. Til sammenligning har Peru tolv.

Men reisebokforlaget Lonely Planet har satt Colombia på listen over stedene du bør besøke i år. Forlaget regnes i pressekretser som en betydelig kilde, ofte bare fordi de er store. Og de satte altså Colombia på andre plass over listen over de mest interessante landene. Er det alt som skal til for at reisemål regnes som trendy, hot og viktig?

Og kan de som har reist til Colombia være så snill å rekke opp hånden? Hvor mange hender i været får vi da som underbygger at Colombia er en hot destinasjon?

Har journalisten vært i Bogotá?

inga Fernando Araujo
Intervju med tidligere utenriksminister i Colombia, Fernando Araujo.

Jeg har i løpet av mitt yrkesliv skrevet om mange steder jeg ikke har vært. Det er ikke lett. Men jeg har vært i Colombia mange ganger, så det er ganske lett for å skrive om. Jeg har dekket konflikten der og har reist fra Letizia i sør til Barranquilla i nord. Så når jeg ser kolleger som jeg vet ikke har vært i Colombia i det hele tatt, anbefale at du reiser til Bogotá, så tenker jeg at det er dårlig journalistikk, ja, vås. Det er mange fine steder å reise til i Colombia, men Bogotá er ikke et av disse. Smogen er tjukk som havregrøt og svir i øynene. Trafikken er farlig. Det er mye kriminalitet. Det er kaldt og det regner ofte, varmeovner er det ikke mange som har. Men byen har et par fine bydeler, som gamlebyen Candelaria. Området er ikke spesielt stort sammenlignet med gamle bydeler i andre hovedsteder. Du kan handle mye fin design i og rundt Centro Andino  ved 80. gate.  Gullmuseet og Museo de Botero er virkelig flotte. Dette til tross: Jeg vil heller anbefale at du reiser til de hvite landsbyene Barichara, som er kjent for sitt utrolige håndverk og Ville de Leyva. Cartagena de Indias er som Havanna med maling og god mat: utrolig vakker og du vil definitivt kose deg der. Barranquilla under de årlige karnevalene, er også en morsom opplevelse hvis du liker høy musikk, store folkemengder, dans og parader. Den karibiske øya San Andrés med sine fabelaktige strender, er også herlig.  Men Bogotá? Jeg vil ikke anbefale verken venner eller lesere å tilbringe tid i Bogotá om de reiser til Colombia for første gang.

Her er mitt Colombia »»

Ærlig og skikkelig journalistikk

Nå mister mediene lesere. I 2016 gikk Henne inn, i år ser det ut til at norske Elle legges ned. Dagbladets og Dagsavisens søndagsutgave er for lengst ute av avisstativene. Dersom pressen virkelig vil holde på dere lesere, så må vi for det første gjøre jobben vår. Og så må vi snakke sant.

Vibeke plukker fra hverandre Elles reisereportasje fra Venezia »»