New Yorks hotteste bryn

Mote_oyebryn_01
Luxor Tavella startet trenden for tretti år siden. Foto: Vibeke Montero
Luxor Tavella har rocka blå øyebryn i over tretti år. Bli med til New Yorks mest eksentriske vintagebutikk.

Leste du KK i går? Der sto det at en av de heteste trendene for vårlooken 2016 er fargede øyebryn.

Tanken min tok et lynraskt hopp over Atlanteren, til en dame jeg møtte i New York som har hatt feite, indigoblå øyebryn i over tretti år. Hun heter Luxor Tavella, og jeg møtte henne da jeg snuste rundt etter vintageskatter i New York.

Jeg var på reportasjetur for Alt for Damene, og skulle lage tidenes shoppingguide. Selveste drømmeoppdraget! Jeg er nemlig mer nysgjerrig enn bestemora di, så dette var påskuddet jeg trengte for å stikke hodet inn i spennende butikker og slå av en prat.

De andre butikkene har jeg glemt for lengst, men Paracelso husker jeg.

Magisk mote

Butikken er oppkalt etter renessansealkymisten Paracelsus, og du merker stemningen med en gang du går inn. Overfylt og rotete, men allikevel får du følelsen av at det er en tanke bak det hele. Gammelt loft møter nord-afrikansk bazaar kan kanskje best beskrive førsteinntrykket. Ekstravagante solhatter og ekte kashmir, afghanske kaftaner og gullbrokadekjoler. Og så Luxor.

Den vevre skikkelsen, drapert i ubestemmelige plagg og med et ansikt som brenner seg inn i hukommelsen, smiler til meg. Hadde jeg vært liten jente, hadde jeg blitt livredd. For med et blikk hun setter rett i deg, innrammet av knallblå bryn, minner Luxor litt om en heks fra eventyrene. Men jeg er voksen, og skjønner umiddelbart at dette mennesket, denne sjelen, er opphøyd på et kreativt plan som er få forunt.

HURRA! jubler journalisten i meg. Dette lukter story.

Celebre kunder

Og story blir det når Luxor begynner å fortelle med hviskende stemme på avslepen, italiensk aksent. Hun har vokst opp i et nonnekloster i Milano. Så har hun studert tekstil på Chelsea College i London. Også har hun reist en hel del, til ørkenlandskap og til skjulte hjørner av midt-østen.

Men alle veier har ført meg hit, sier hun. Og hit er altså til West Broadway, der det ikke eksisterte en eneste butikk da hun åpnet Paracelso i 1973. Men kundene kom, og de var ikke ‘anybodies’. Andy Warhol, Jimmi Hendrix, Mick Jagger, Sid Vicious, Alexander McQueen og Robert Redford har alle handlet her. Og nå skjønner du kanskje kaliberet på denne dama! –Mote er livet mitt, sier hun, og utstråler det med hele sitt vesen. Jeg sniker inn et spørsmål om hvor gammel hun er, men det avfeier hun bohemsk: –Du kan velge, fem eller nitti.

Luxor (som egentlig het Bianca, men endret navn etter en reise i Egypt), er too cool for school, og ligger lysår foran resten av oss.

Les også: Vintagehimmelen åpenbarer seg for Inga i New York

 

Stikk innom butikken til Luxor neste gang du er i New York, da vel! Adresse: 414 West Broadway (SoHo)

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Mer fra Vibeke Montero

Rett i turistfella i Paris

Joda, reisejournalister kan tryne i turistfella. I Paris har jeg garden nede...
Les Mer