Mauritius er en vakker øy i det Indiske Hav. Bryllupsreisedestinasjon for mange, og et sted som lokker med flere femstjernershotell enn noen annen øy. Men Mauritius overrasket meg – på beste mulige vis.

Jeg fant mer enn hotelluksus og vakre strender, og om jeg skal anbefale en paradisøy der du slipper jetlag, så er Mauritius et av mine førstevalg. Spesielt deilig er det at hele øya er omkranset av en lagune, så havet er så og si alltid rolig og glassklart.

Mauritius_luksus
Det er fullt mulig å se seg blind på luksus på Mauritius, men utenfor glansen finnes det et spennende samfunn å bli kjent med.

Vemodig verdensarv

Klippen Le Mourne Brabant (Sørgeklippen) står fortsatt som et arr i Mauritius’ blodige slavehistorie. Det er en 556 meter høy fjellmonolitt som er full av huler. Her fant et stort antall rømte slaver skjulested fra myndighetene, og mange gjemte seg her helt til slaveriet opphørte i 1836. Da kom politiet for å kunngjøre at de var fri.

Mauritius_dodo_06
Mer enn vakker natur. Denne fjelltoppen heter Le Mourne Brabant, og var slavenes gjemmested.

Slavene derimot, trodde de kom for å sende dem tilbake til fangenskap, og foretrakk å hoppe utfor klippen, rett i døden. Det sier alt om slavelivet de tidligere hadde følt på kroppen. Denne historien gjorde at Le Mourne ble føyd til på UNESCOS verdensarvliste i 2008.

Mauritius_dodo_04
Like under Le Mourne Brabant står lokalbefolkningen og fisker. Det er de som forteller meg om fjellets historie.

Sørgeklippen er et sted til ettertanke, og selvom det er lett å avfeie slavehandelen som et historisk fenomen, så skal vi ikke glemme at mange er på samme flukt i dag, 180 år senere. Bare i en annen setting, satt i et annet system. Men menneskehandel er like grusomt nå som da, og det har vi alle godt av å tenke litt på. Selv når vi er på luksusferie på en av verdens vakreste øyer.

Her finner du Le Mourne Brabant: