Mauritius – mer enn luksus

Mauritius_luksus2
Luksus på Long Beach, der bassenget er nesten like vakkert som stranda.
Mauritius' luksushotell har en tendens til å blende besøkende med sin femstjernersglans. Bli med under overflaten.

Noen steder puster fortiden deg varmere i nakken enn andre steder. Mauritius er et sånt sted for meg.

Dersom slavene forsøkte å gjøre opprør, ble de straffet med amputasjon av kroppsdeler.

Kanskje fordi jeg utelukkende forventet femstjerners hotellglans, og fant mye mer? Turister flest ser ikke forbi øyas mange luksushotell. Med god grunn, kanskje… Har du bladd opp tretti lapper for en ferie, er det lov å nyte det du har betalt for.

Mauritius_luksus
Det er fullt mulig å se seg blind på luksus på Mauritius. Vi anbefaler en realitetsorientering.

Men denne gangen skal det handle om mer enn stjerneglans. I dag, den 23. august, er det den internasjonale minnesdagen for slavehandelen, og ingenting gjorde større inntrykk på meg på Mauritius enn slavenes historie.

Tortur

Nederlenderne bragte inn slaver fra Madagaskar og øst-Afrika midt på 1600-tallet for å hugge ned ibenholtskogene for eksport. Dersom slavene forsøkte å gjøre opprør, ble de straffet med amputasjon av kroppsdeler. Mens blodet strømmet, ble de plassert under afrikas sol slik at andre kunne se hvordan det gikk med de som gjorde opprør. Omsider, når solen gikk ned, ble de drept.

Mauritius_dodo_06
Le Mourne Brabant. 556 m.o.h, og slavenes gjemmested.

Vemodig verdensarv

Klippen Le Mourne Brabant (Sørgeklippen) står fortsatt som et arr i Mauritius’ blodige slavehistorie. Det er en 556 meter høy fjellmonolitt som er full av huler, og omgitt av en vakker, naturlig lagune. Her fant et stort antall rømte slaver skjulested fra myndighetene, og mange gjemte seg her helt til slaveriet opphørte i 1836. Da kom politiet for å lete etter dem og kunngjøre at de var fri.

Slavene derimot trodde de kom for å sende dem tilbake til fangenskap, og foretrakk å hoppe utfor klippen, rett i døden. Det sier alt om slavelivet de tidligere hadde følt på kroppen. Denne historien gjorde at Le Mourne ble tatt opp på UNESCOS verdensarvliste i 2008.

Mauritius_dodo_04
Like under Le Mourne Brabant står lokalbefolkningen og fisker. Det er de som forteller meg om fjellets historie.

Sørgeklippen er et sted til ettertanke, og selvom det er lett å avfeie slavehandelen som et historisk fenomen, så skal vi ikke glemme at mange er på samme flukt i dag, 180 år senere. Bare i en annen setting, satt i et annet system. Men menneskehandel er like grusomt nå som da, og det har vi alle godt av å tenke litt på. Selv når vi er på luksusferie på en av verdens vakreste øyer.

Her finner du Le Mourne Brabant:

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Mer fra Vibeke Montero

Dine gamle briller får nytt liv på Zanzibar

Visste du at dine gamle briller - uansett styrke - kan gi...
Les Mer