Jeg er skikkelig god på to ting når det gjelder trening på reise: Det ene er å pakke med meg nok treningstøy for en hel uke, og det andre er å legge lista latterlig høyt. Det kan jo hende jeg får joggeånden over meg flere ganger daglig, hvem vet? Det blir med tanken.

Kontrollerte bevegelser er en del av FAST-bolken.
Kontrollerte bevegelser er en del av FAST-bolken. Foto: Bjørg Hexeberg

Gode treningsrutiner på tur

Men all trening er bedre enn ingen trening, og jeg har over flere år som reisejournalist dekket og testet hvordan charterarrangørene stadig har blitt flinkere til å tilrettelegge for oss som ikke ønsker å miste formen helt i løpet av en tur til syden. I forrige uke var jeg på Kreta for å teste Vings splitter nye treningstime; Fast, Fit & Fabulous. Disse timene har eksistert en stund i Norge, men introduseres på Sunprime-hotellene nå i sommer. Jeg var på Sunprime Platanias Beach, men Ving har hele femten Sunprime-hotell i sin portefølje.

"Viljestyrke!" roper Jasmine. Det er den vi tyr til når musklene begynner å svi.
«Viljestyrke!» roper Jasmine. Det er den vi tyr til når musklene begynner å svi.

Jeg tester: Mamma Bootcamp på Gran Canaria

Ving samarbeider med Sats Elixia, slik at alle saltimene de arrangerer på sine hotell er de samme som du finner på Sats Elixia hjemme. Det er ganske deilig, for da vet du akkurat hva du går til, og kan gi full guffe fra første minutt. Både saltreningen og helsestudio er dessuten gratis, så det skal godt gjøres å finne en unnskyldning for å la joggeskoene bli igjen hjemme.

Kort fortalt er Fast, Fit & Fabulous bygd opp av tre bolker. Fast bygger kondisjon, Fit gjør deg sterk og Fabulous etterlater deg med en deilig velværefølelse i hele kroppen. Timen varer i 55 minutter, og jeg følte meg ganske så gjennomtrent etterpå.

Hvor fit føler man seg etter en dag i solen? Her velger man vekt etter dagsform.
Hvor fit føler man seg etter en dag i solen? Her velger man vekt etter dagsform. Foto: Bjørg Hexeberg

Er sydentrening god trening?

Vår svenske instruktør Jasmine ønsker velkommen, og selvom salen ikke er så stor, så er det god plass til oss sju damene som har revet oss bort fra bassengkanten. Hva er vel 55 minutter av en hel dag? tenker jeg, og tar meg selv i å tenke at timen sikkert bare er en light-variant av timene hjemme. Så feil kan man ta. Ti minutter inn i timen bygger intensiteten seg opp, og jeg begynner å forstå at trening i syden ikke er noe annerledes enn trening hjemme. Det er slitsomt, akkurat som god trening skal være.

# FAST: Etter en lett oppvarming, kjører vi en del kombinasjoner som består av enkle bevegelser som rask jogg på stedet, høye kneløft og spensthopp. Det er ingen kompliserte trinn, og rytmene motiverer. Den mest utfordrende delen av denne bolken er når Jasmine gir oss instrukser om å hoppe til høyre, til venstre, fremover, ned på mage, snu rundt, osv. Det føles som en liten evighet der gruppen plutselig ser ut til å ha helt ulik oppfatning av hva som er høyre og hva som er venstre. Gøy, slitsomt og intenst. Denne delen varer i omtrent 25 minutter, inkludert oppvarming.

Fast. Joda, disse bevegelsene får fart i blodpumpa (og hestehalen).
Fast. Joda, disse bevegelsene får fart i blodpumpa (og hestehalen). Foto: Bjørg Hexeberg

# FIT: Vi finner frem vektskiver og trener styrke både stående og liggende. Mye armer og ben, pluss litt planke og kjernemuskulatur. Her er det lett å regulerer innsats selv, basert på hvor tung vekt man velger. Omtrent 15 minutter.

Reportere på jobb kan ikke bare trene, og det er egentlig ganske deilig å ta en fotopause under styrkeøkten.
Reportere på jobb kan ikke bare trene, og det er egentlig ganske deilig at jeg må ta en fotopause under styrkeøkten.

# FABULOUS: Min og alles favoritt. Musikken roes ned, og vi er innom noen yogaøvelser før vi tøyer ut. Rosinen i pølsa er avspenningsdelen helt på slutten der Jasmine veileder oss med myk stemme gjennom ulike faser inntil jeg kjenner at kroppen er gjennomarbeidet, avspent og i balanse.

På Kreta rakk jeg også et par løpeturer langsmed strandpromenaden i Agios Nikolaos og Rethymnon, og deiligere start på dagen skal man lete lenge etter. I Agios Nikolaos hadde jeg hele promenaden for meg selv, mens det i Rethymnon var fullt av både turister og lokale som benyttet seg av denne herlige 4 kilometerdistansen.

Treningstimen var en del av en pressereise i regi av Ving