De blå flaggene er strendenes Oscarstatuett. Et miljøvennlig merke, som signaliserer at her kan du forvente en viss standard på stranddagen din. Flagget er først og fremst et signal om at vannkvaliteten er god, men det er over tretti andre kriterier som stilles. Stranden skal blant annet ha toaletter som holdes rene, ha servicefasiliteter som søppelkasser og informasjon om lokale økosystemer.

Gran Canaria har blitt tildelt hele femten blå flagg, men noen av nordmenns favorittstrender som Anfi del Mar og Puerto Rico briljerer med sitt fravær på denne eksklusive lista.

Billedskjønnhet teller ikke for juryen som deler ut de blå flaggene, ikke fargen på sanden heller, så her har jeg tillatt meg å supplere med egne observasjoner.

Her kan du sjekke om din favorittstrand har blått flagg:

1. Mogan – urbant og ryddig

Gran_Canaria_01
Fra stranda i Mogan går det en sti opp til iskremsjappa på strandpromenaden. Et paradis for barnefamilier.

Midt i den vesle byen Puerto de Mogan ligger denne vakre bystranda som et lysegult smil. Populær blant barnefamiliene.

2. Amadores – familiefavoritten

GranCanaria_04
Spanjolene sier at Amadores er blond. Det er lett å se hvorfor.

Det er ikke rart dette er manges favorittstrand. Her kan små barn boltre seg i langgrunne forhold. Bølgebrytere på begge kanter sørger for at vannet er rolig.

3. Patalavaca – koselig nabolagsstrand

Patalavaca ligger ikke langt fra Arguineguin.

Ikke verdens vakreste strand, og heller ikke den største, men Patalavaca funker fint hvis du vil slappe av med tilgang på friskt, rent hav. Minus for at stranden ikke har dusj.

4. Meloneras – litt øde

Playa Meloneras er ikke min favoritt.

Meloneras er et område som ofte beskrives i samme setning som Maspalomas. Forskjellen har jeg forklart i dette innlegget. Meloneras-stranden ligger i Costa Meloneras, og føles nokså øde, der den ligger ved et litt slitent kjøpesenter i utkanten av bykjernen. Ikke mitt førstevalg, til tross for at vannkvaliteten er bra.

5. Maspalomas – fantastisk!

GranCanaria_02
Vestenfor Maspalomas sine sandyner ligger denne lekre stranden.

Like ved siden av fyrtårnet i Maspalomas ligger det en vakker strand som lever opp til alle mine forventninger om sydenidyll. Sanden er lysere og finere her enn på de fleste andre strendene på øya takket være de spektakulære Maspalomas-sanddynene som ligger som en filmkulisse i bakgrunnen.

6. El Inglés – enorme dimensjoner

Playa del Ingles er enorm!

Dette er en av øyas største strender, og den ligger tett inntil de vakre sanddynene. Her er alt duket for en deilig dukkert i klart, rent vann. Men dette er også en av de mest turistifiserte strendene, så forvent ikke å være alene med herligheten.

7. San Agustín – avslappet

Utsikt fra Hotel Dunas Don Gregory over San Agustin-stranden. Foto: DonGregoryHotel

Her er det hyggelig og velholdt med flotte dusjer. Sanden er litt mørkere enn f.eks i Maspalomas, men her har både små og store badenymfer det bra.

8. Arinaga – lokal puls

I den ene enden av Arinaga finner du deilige havbasseng skjermet for bølgene.

Her er det først og fremst lokalbefolkningen som bader, ettersom stranden ligger i en by på østkysten uten store charterhotell. Stranda er langstrakt og romslig, men det kan være litt steinete på bunn. I den ene enden av stranden finnes det et naturlig havbasseng som er veldig populært.

9. Salinetas – liten og søt

Salinetas er populær for barnefamilier. Foto: Turismo Canarias

Her er det ikke utleieparasoller, så lokalbefolkningen kommer med egen parasoll og solstoler. Stranden er behagelig med myk sand, men noen steiner på havbunnen. En fin promenade ligger bakenfor stranden for å dekke iskrem- og andre serveringsbehov.

10. Melenara – populær for lokalbefolkningen

Skulptøren Luis Arencibia Bethencourt har satt sitt preg på Melenara-stranden med sin statue av Neptun.

Ønsker du deg bort fra de overfylte strendene i sør, er Melenera en fin dagstur. Stranden er bred og vannet klart og fint. Sanden er finkornet og bakenfor stranden ligger det en fin strandpromenade med lekeplass og serveringssteder.

11. Playa del Hombre – vind og bølger

Playa del Hombre er ikke en familievennlig strand.

Dette er ikke en familiestrand, men passer bedre for deg som trives med vind og bølger. Sanden er lavamørk, og stranden ligger i en skråning mellom klipper ned mot havet.

12. La Garita – nær et naturfenomen

El Bufadero er Gran Canarias største blåsehull, og ligger like ved siden av Playa Garita.

Selve stranden er liten og har mørk, finkornet lavasand. Men den største grunnen til å komme hit er Bufadero de la Garita, som ligger like ved siden av. Dette er det største blåsehullet på Gran Canaria.

13. La Sardina – verdt et besøk

La Sardina er en hyggelig liten strand på østkysten av øya.

Det er lite sannsynlig at du tilbringer hele ferien ved denne stranden, men dersom du allikevel skal på biltur fra sør til nord, er det verdt å stikke innom denne trivelige landsbyen med sin egen lille sandstrand. Kanskje for en deilig lunsj med utsikt på La Cueva?

14. Las Canteras – min favoritt!

To señoraer på den herlige Las Canteras-stranden i hovedstaden.

Det er lite å utsette på denne deilige storbystranden som strekker seg langsmed hovedstaden Las Palmas. Her er alt på stell! Sanden er myk og lys, og det er armplass nok til at du slipper å føle deg invadert. Dessuten hører du spansk og ikke skandinaviske språk rundt deg.

15. El Puertillo og Los Charcones – litt annerledes

Langgrunt og barnevennlig i de naturlige havbassengene Los Charcones.

Vi har nå beveget oss over på øyas nordkyst hvor havet er litt kaldere og villere enn i sør. Disse to strendene ligger i ytterkanten av samme bukt. El Puertillo er bare en liten strand, mens Los Charcones er det virkelige trekkplasteret. Dette naturlige havbassenget sørger for et behagelig bad og er noe utenom det vanlige.

Se stedene på kartet

Sulten etter badet?

Her får du Gran Canarias koseligste lunsj!