Vin og tapas på Lanzarote

La Cepa Tapas Bar
Månelandskapet på Lanzarote ser skrint ut. Men vi fant likevel både mat og vin. Ja, til og med en vingård.

Å lande på i det golde landskapet føles nesten som å komme til verdens ende. Øya er kullgrå, med noen gylne tufser av gress som titter optimistisk opp, mens millioner av rigid kaktus sladrer om at det går lang tid mellom hver regnskyll. Vinden river ofte tak i hår og hatter, hvis du ikke står i le, og uten solkrem er nesen din grillet i løpet av ti minutter. Og folk? Her er det ikke mange av dem. Derfor er det deilig å komme hit. Til verdens ende.

Vibeke ønsker for eksempel en egen skrivestue på Lanzarote.

Naken og full av knudrete vulkanske formasjoner ligger Lanzarote midt i havet.
Naken og full av knudrete vulkanske formasjoner ligger Lanzarote midt i havet.

Tidligere har det vært perioder med hungersnød på Kanariøyene og folk emigrerte til Venezuela og Cuba. Til tross for røffe kår, produseres det i dag vin og mat på Lanzarote og naboøyene (men øyene  baserer seg i dag på inntektene fra turismen).

TA EN TAPA: Kjøttboller og et glass på Taberna La Cepa på Lanzarote før lunsj. Eieren er fra Baskerland og har tatt med seg den basiske tradisjonen med å spise pintxos som er en mellomting mellom en tapa og en kanape.
TA EN TAPA: Vulkansk malvasia og en fristende tapas på Taberna La Cepa på Lanzarote.

 

Kortreist vin tuftet på malvasia.
Kortreist vin tuftet på malvasia.
Klimaet er tørt og varmt.
Klimaet er tørt og varmt.

Av vindruer dyrkes detlistan, negra común, negramoll, tintilla, moscatel og malvasia. Vinen eksporteres i liten grad og går ned strupene på lokalbefolkningen. På Lanzarote dyrkes malvasiaen i hull i dype groper i den vulkanske blandingen av aske og sand.  De milde passatvindene bringer med seg fuktighet. Asken holder godt på den fuktigheten den får. Det gjør vinen spesiell:

– Det dyrkes malvasia andre steder også, men næringsinnholdet i jorda og klimaet gjør den fruktig og veldig annerledes fra de andre, skryter Joaquin Cabrera, som distribuerer vinen.

Vinene er fruktig med et hint av pasjonsfrukt og ananas.

100 PROSENT VULKANSK: Druene på Lanzarote står i vulkansk aske. Det regner nesten aldri på Lanzarote, men de milde passatvindene bringer med seg fuktighet. Asken holder godt på den fuktigheten den får. Resultatet er en fruktig vin med et hint av pasjonsfrukt og ananas.
100 PROSENT VULKANSK: Druene på Lanzarote står i vulkansk aske.

Bodegaen Stratvs ved Yaiza på Lanzarote regnes som den beste og husets tørre malvasia er nesten perlende. Her tilbyr de en tur inne i produksjonslokalene og smaksprøver. Vinprodusentenes anlegg nå til dags er ganske sterile, men på Stratvs på Lanzarote har de lagt vekt på estetikken. I helgene kan du i tillegg kjøre opp og spise bodegaens deilige og langvarige brunsj.

Noen få skritt under ligger Taberna La Cepa. Eieren er fra Baskerland og har spesialisert på å servere pintxos, baskernes sofistikerte versjon av tapas. De trer rett og slett alt som godt er, på et spyd.  Her kan du ta en tapas før lunsj, eller rett og slett fråtse i deilig pintxos.

Moralen er: Ser det skrint ut, kan det likevel være vin og god mat å få.

BODEGA: Stratvs har blitt litt av en attraksjon. Her kan du spise, handle og vandre ut i den kanskje mest besynderlige vindruemarken du har sett. Noelia Saavedra har lagt ferien sin til Lanzarote.
BODEGA: Stratvs har blitt litt av en attraksjon. Her kan du spise, handle og vandre ut i den kanskje mest besynderlige vindruemarken du har sett. Noelia Saavedra har lagt ferien sin til Lanzarote.
STUDIETUR: Her får jeg en omvisning i anlegget.
STUDIETUR: Her får jeg en omvisning i anlegget.

Adresse: Crta La Geria, Km 18, 35570 Yaiza
Nett:  www.stratvs.com

Lytt til Lanzarote med dj Erik

FOTO: FRAN FERNÁNDEZ

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

Tags from the story
, , , ,
Mer fra Inga Ragnhild Holst

Hvordan blir kronekursen?

Hjelp, krona har mistet verdi. Hvor lenge kommer det til å vare?
Les Mer