Svøm med hvalhai i Mexico

Hvalhai
Hvalhaien er verden største fisk og lever av plankton og småfisk. Foto: IUCN/Andre Seale
I noen korte øyeblikk er vi bare noen få meter fra den enorme hvalen i havet utenfor Mexico.

I flere timer har kaptein Alejandro Saucedo kjørt rundt i havet nordvest for Yucatán-halvøya i Mexico. Det er nummeret før han gir opp. Men så:

– Se, der er det en, roper han.

Saucedo stopper motoren. Noe stort og mørkt beveger seg i havet, bare noen få meter fra båten: hvalhai. Fra rekka ser man at den er cirka 14-15 meter lang og slank. Den beveger seg rolig og smekkert.  Kapteinen slipper ankeret ut.

– Hopp, sier han. –Hopp!

 Kaptein Alejandro Saucedo (t.h.) og hans mannskap tar med turister ut i havet for å se hvalhai. Hvalhaien kommer inn til Mexicos atlanterhavskyst i perioden juni til september.
Kaptein Alejandro Saucedo (t.h.) og hans mannskap tar med turister ut i havet for å se hvalhai. Hvalhaien kommer inn til Mexicos atlanterhavskyst i perioden juni til september.
Hvalhaien leker seg i havet. Det er fantastisk å komme så tett på kjempen.
Hvalhaien leker seg i havet. Det er fantastisk å komme så tett på kjempen.

Det er bare å dra dykkermaska over ansiktet og plaske ut i vannet. Hvalhaien er verdens største fisk og kan bli opptil cirka 18 meter lang og veie 11 tonn. Dette til tross, denne kjempen spiser kun plankton og krill, noe som er godt å vite for kaptein Saucedos passasjerer, som kaster seg ut i vannet. Hvalhaien er i dag en sjelden skapning å treffe på, dette som følge av overfiske. Men her på Yucatán-kysten kommer det av og til noen inn. Guide Renan Argaes er oppspilt.

– Kom igjen, sier han og svømmer raskt i retningen av hvalhaien. –Men ikke rør den.

Reise til baren i havet utenfor Jamaica

World Wildlife Foundation og WildAid vil frede hvalhaien. AFP PHOTO / Paul Hilton/ WildAid
World Wildlife Foundation og WildAid vil frede hvalhaien. AFP PHOTO / Paul Hilton/ WildAid

Plutselig har man den enorme spraglete ryggsøylen bare en meter under dykkermaska. Den er strømlinjeformet, elegant og vakker, og det ser ut til den er fullstendig klar over der den beveger halen som om den danset til rolig salsa-låt. Selv føler man seg nokså liten der man kaver med snorkel i kjempefiskens stue.

Men etter å ha vist seg frem, vinker den bestemt med halefinnen og forsvinner som en mørk skygge ut i havet. Hjertet klaprer som en kastanjett. Kaptein Saucedo er glad:

– Man møter ikke alltid hvalhai på våre ekspedisjoner. Vi prøver å forklare passasjerene at man ikke bare kan bestille billett til å se den. Men i dag hadde vi flaks.

HVEM, HVA OG HVOR?

HVA:   Flere selskaper langs kysten tilbyr hvalhai-ekspedisjon hvor det er mulighet for å oppleve hvalhaien på nært hold.
HVOR: Hvalhaien trekker mot Mexico-kysten i sommerhalvåret. Du kan oppleve den i havet rundt turistbyene på Yucátan.
HVEM: Vi bodde på Casa Sandra på øya Holbox. De vil hjelpe deg med å skaffe guide. Du kan også bestille tur via Holbox Travel.

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

Tags from the story
, , , ,
Mer fra Inga Ragnhild Holst

Reisebloggen Bortebest.no i Norsk Ukeblad

Norsk Ukeblad oppfordrer leserne sine til å sjekke reisebloggen vår.
Les Mer