Vin og tapas på Lanzarote
Månelandskapet på Lanzarote ser skrint ut. Men vi fant likevel både mat og vin. Ja, til og med en vingård.
Månelandskapet på Lanzarote ser skrint ut. Men vi fant likevel både mat og vin. Ja, til og med en vingård.
Å lande på i det golde landskapet føles nesten som å komme til verdens ende. Øya er kullgrå, med noen gylne tufser av gress som titter optimistisk opp, mens millioner av rigid kaktus sladrer om at det går lang tid mellom hver regnskyll. Vinden river ofte tak i hår og hatter, hvis du ikke står i le, og uten solkrem er nesen din grillet i løpet av ti minutter. Og folk? Her er det ikke mange av dem. Derfor er det deilig å komme hit. Til verdens ende.
Vibeke ønsker for eksempel en egen skrivestue på Lanzarote.
Tidligere har det vært perioder med hungersnød på Kanariøyene og folk emigrerte til Venezuela og Cuba. Til tross for røffe kår, produseres det i dag vin og mat på Lanzarote og naboøyene (men øyene baserer seg i dag på inntektene fra turismen).
[columns_row] [column][/column] [column] [/column] [column] [/column] [/columns_row]
Av vindruer dyrkes detlistan, negra común, negramoll, tintilla, moscatel og malvasia. Vinen eksporteres i liten grad og går ned strupene på lokalbefolkningen. På Lanzarote dyrkes malvasiaen i hull i dype groper i den vulkanske blandingen av aske og sand. De milde passatvindene bringer med seg fuktighet. Asken holder godt på den fuktigheten den får. Det gjør vinen spesiell:
– Det dyrkes malvasia andre steder også, men næringsinnholdet i jorda og klimaet gjør den fruktig og veldig annerledes fra de andre, skryter Joaquin Cabrera, som distribuerer vinen.
Vinene er fruktig med et hint av pasjonsfrukt og ananas.
Bodegaen Stratvs ved Yaiza på Lanzarote regnes som den beste og husets tørre malvasia er nesten perlende. Her tilbyr de en tur inne i produksjonslokalene og smaksprøver. Vinprodusentenes anlegg nå til dags er ganske sterile, men på Stratvs på Lanzarote har de lagt vekt på estetikken. I helgene kan du i tillegg kjøre opp og spise bodegaens deilige og langvarige brunsj.
Noen få skritt under ligger Taberna La Cepa. Eieren er fra Baskerland og har spesialisert på å servere pintxos, baskernes sofistikerte versjon av tapas. De trer rett og slett alt som godt er, på et spyd. Her kan du ta en tapas før lunsj, eller rett og slett fråtse i deilig pintxos.
Moralen er: Ser det skrint ut, kan det likevel være vin og god mat å få.
[columns_row] [column] [/column] [column] [/column] [/columns_row]Adresse: Crta La Geria, Km 18, 35570 Yaiza
Nett: www.stratvs.com
Lytt til Lanzarote med dj Erik
FOTO: FRAN FERNÁNDEZ