Velkommen til Jamaica. Se på bildet over, og tenk deg at du kjenner den svale, karibiske brisen svøpe solbrun hud. En iskald flaske red stripe-øl i hånda. Bena dingler over brygga, og nedenfor svømmer hundrevis av fisk i det klarturkise havet. Det var det jeg gjorde. Så bildet av The Pelican Bar på nett før jeg reiste til Jamaica, og bare visste at hit måtte jeg!

Pelikanene vendte også tilbake, med tomme blikk og svulmende nebb. De sitter der som levende dekor, på pinnevedbaren i havgapet.
Jake’s er en skjult juvel på Jamaicas sørkyst.

Slaraffenliv på Jamaica

Treasure Beach er en skjult juvel, sier Jason Henzell. Han driver boutique hotellet Jake’s på Jamaicas sørkyst, og er en slags menneskelig motor i alt som rører seg i det vesle samfunnet. Det er ikke så mye. Glem gatefestene i Kingston, maset om å kjøpe ‘splif’ i Montego Bay og cruiseturister på utflukt i Ocho Rios. På Treasure Beach kan du simpelthen slaraffe deg ned til stranda og få med deg en reggaekonsert som sjarmerer rastaflettene av deg. Eller du kan ta deg en hummerpizza på strandbaren Jack Sprat, og bare kjenne hvor deilig det er å være i takt med Karibien. Og selvom dette er et særdeles avslappet hjørne av Jamaica, har både Kate Moss, Johnny Depp, The Edge m.fl funnet frem til idyllen.

Lincoln er typisk jamaicaner…

Kantine til havs

Men tilbake til det jeg uoffisielt kårer til verdens mest eksotiske bar. Historien går slik: Fiskeren Floyd hadde en gang en drøm. Han ville bygge seg en bar på påler langt ute i havgapet. Så han fant seg en sandbank en drøy kilometer utenfor kysten, sanket drivved og bygde det han døpte for Pelican Bar. I 2004 knuste orkanen Ivan strukturen til pinneved, men Floyd gjenreiste den sånn at alle hans kolleger (og nysgjerrige turister) har tilgang på en slags kantine blant bølgene.

Fiskernes kantine og verdens kuleste pinnevedbar.

Bartender Buddha

Pelikanene vendte også tilbake, med sine tomme blikk og svulmende nebb. De sitter der som levende dekor, og forsyner seg av godsakene på den grunne havbunnen etter behov. Selve baren ligner mest på en stor trehytte som har landet på vannet, og ankomsten skjer ved hjelp av en yndig, liten brygge der jeg får en hjelpende hånd av bartender Buddha. Utsikten er upåklagelig. Det glitrer kaleidoskopisk i det karibiske hav idét sola er på vei ned. Merle og Björn fra Tyskland sitter ytterst på bryggebaren og dingler med nakne tær over det ankelhøye vannet. – En drivvedbar på en sandbank, for en gal og vidunderlig idé! smiler de og skåler i hver sin iskalde Red Stripe-øl.

Det er lett å la seg forføre av stemningen på Jamaicas mest
Det er lett å la seg forføre av stemningen på Jamaicas mest

Improvisert kjøkken

Kokk/servitør Buddha har fått det hektisk inne i det vesle kjøkkenet. Fire kunder har bestilt øl, pluss at skipperen som har fraktet meg hit har bestilt en cola. Her ute er det ingen elektrisitet, så en gammel fryseboks fyllt med medbragte isbiter holder flaskene kalde hele dagen. Med seg på laget har han kameraten Lincoln, men han har så blodskutte øyne at det er ingen tvil om hva han har brukt dagen til. Jeg ber ham om å ta et bilde av Buddha og meg, og det blir, ikke overraskende, totalt ute av fokus. Innimellom slipper de ut et snøre og griller fangsten på en liten grill de har rigget til i et hjørne. Og blir det varmt, tar de seg en dukkert. Vi klinker i ølflasker, og forelsker oss i øyeblikket. For dette er ikke hverdagskost, det er karibisk poesi!

Lincoln jobber og henger på The Pelikan Bar til daglig.

Sånn reiser du

Fra Treasure Beach tar det en drøy halvtime i båt med lokale fiskere. Spør i restauranter, eller i den vesle fiskehavna. Pris: mellom 35 – 60 dollar, litt avhengig av hvem som frakter deg.

Jamaica_03

 

Nyhet i 2015 er at Jakes åpner et budsjettvennlig hostel. Les mer på The Guardian.