Barna mine har reist en god del ettersom jobben min er å reise. Heldiggrisene har sett Cuba på kryss og tvers før de fylte ett og fire år. De har fått bestevenner i Vietnam, og ridd på eseler gjennom øde palmelunder i Marokko. Men ingen reiseminner topper opplevelsene på Sri Lanka. Kanskje fordi de har blitt så store at de husker nyansene bedre? Kanskje fordi vi reiste med de små fetterne deres?

Mosvold Villa ligger i Galle, og er en vakker base for familier som vi bo godt.

Her er DEL 1 av Sri Lanka-guiden min, og DEL 3 finner du her.

 

Yala National Park er nesten som Jungelboken - live!
Yala National Park er nesten som Jungelboken – live!

#3 I leopardens rike

Vi holder pusten. Det gjelder å ikke blunke. For foran oss på veien stopper en hannleopard opp et par meter foran jeepen. Han møter blikket vårt før han bykser avgårde inn i jungelen igjen. Det går noen sekunder før vi husker å puste, og vi tør nesten ikke tro at vi akkurat har sett en vill leopard i sitt rette element. – Det er det fineste jeg noensinne har sett! sier Siena.

Sri Lanka er rikt på nasjonalparker og dyreliv, og små oppdagere bør absolutt lese Jungelboken før avreise. Yala National Park er vår favoritt, spesielt fordi det er her man har størst mulighet for å se leoparder i det fri. Leoparden er Sri Lankas største rovdyr, og i motsetning til nabolandet India der tigeren er over den på matkjeden, lever den godt her i nasjonalparkens svøp. Den deler territorie med elefanter, påfugler, krokodiller og vannbøfler, men de blir liksom ikke så spennende lenger etter å ha møtt leopardblikket.

Safari – Jetwing Eco Holidays er de beste på markedet når det gjelder å organisere safarier. De organiserer alt fra sommerfuglutflukter til leopardsafarier, og driver et bærekraftig selskap som bryr seg om naturen.

 

#4 Barnearbeid

Noen ganger gjør en ærlig dags arbeid underverker for selvfølelsen. Sønnen min Mattis ( da 11, nå 13) startet sin arbeidskarriere som servitør på restauranten på hotellet der vi bodde i Tangalle. Det bare ble sånn.

For selvom Kamal og resten av teamet på Cinnabar Resort er verdens hyggeligste folk, så er engelskkunnskapene deres tynne. Derfor tok Mattis ansvar for å formidle bestillingene våre til kjøkkenet. Der ble de overlykkelige for at noen tok grep, og før vi visste ordet av det, huket de andre gjestene også tak i Mattis når de ville bestille noe. (De så jo at det var vi som alltid fikk bestillingen vår før alle andre.)

Mattis og kollegene på kjøkkenet på Cinnebar Resort.
Mattis og kollegene på kjøkkenet på Cinnebar Resort.

Ikke at Mattis snakker singalesisk, men han er flink med mennesker og finnes ikke sjenert. Den oppskriften funket som en drøm på kjøkkenet, og vi så ham nesten ikke resten av oppholdet.

-Får du betalt da? spør jeg.

-Ja! Jeg får pommes frites og sprite! stråler han tilbake.

Drømmer du om en Robinson Crusoe-tilværelse i en trehytte rett på stranda i Tangalle, så er Cinnabar stedet for deg! De har seks strandhytter og en trehytte ytterst på stranda. Servicen er velment, men litt hanglete, så hit reiser man med et tålmodig sinn. Eieren Kamal har visjoner og ambisjoner og er et utrolig hyggelig menneske. Pris fra 300 kroner per natt. Send en mail til Kamal: [email protected]

Er det rart vi forelsket oss i trehytta på Cinnabar Resort? Det gjorde dette tyske paret på bryllupsreise også.
Er det rart vi forelsket oss i trehytta på Cinnabar Resort? Det gjorde dette tyske paret på bryllupsreise også.

Eller du kan bo i dette flotte, norske hotellet i Unawatuna.