Unawatunabukta ligner et bredt smil. Og finner du frem til det norske hotellet NorLanka, så kan du smile minst like bredt selv.

Du kan ikke unngå ha ha lagt merke til at Sri Lanka har blitt høyaktuelt reisemål nå som borgerkrigen endelig er over. De fleste turistene er innom Unawatuna lengst i sør. Egentlig er det en halvmåneformet sandstrand som på få år har opplevd en utbygging som har gått litt hakk over hæl. Nå ligger plutselig strandbarene tett i tett, og butikkene i hovedgata som slynger seg parallellt langs stranda med en husrekke imellom, konkurrerer om kundene. I den østlige delen av Unawatunabukta finner jeg et lite stykke Norge.

 

Et lite stykke Norge hos Helge og Anoma.
Et lite stykke Norge hos Helge og Anoma.

Hjemmekoselig

– Vi er så heldige å ha fullbookede rom uten å ha drevet markedsføring, smiler Helge Kallman fra Drammen. Sammen med kona Anoma driver han hotellet NorLanka i Unawatuna, og her har paret tatt imot eventyrlystne turister siden 2005. De har fjorten rom i det selvbygde huset som ligger i Unawatunas østligste punkt. I den frodige hagen svinger apene seg i tretoppene, og påfuglene tripper under terrassene.  – Vi satser ikke på luksus, forklarer Helge, men det vi har skal være rent, trygt og innbydende, og det skal fungere.

Fjorten rom står klare på koselige Nor Lanka Hotel.
Fjorten rom står klare på koselige Nor Lanka Hotel.

Norsk hygiene

Det er et godt motto, for det er et faktum at altfor mange hotell på Sri Lanka ikke forstår verdien av å holde det ordentlig rent. Anoma, som opprinnelig er fra Unawatuna, men har bodd nesten tjue år i Drammen, har tatt med seg norske normer for hygiene. – Våre ansatte kommer fra fattige kår, og da vi startet driften i 2005, bare ett år etter tsunamiens herjinger, måtte vi gå grundig til verks for å kurse de ansatte. Hvis jeg hørte noen nyse inne på kjøkkenet, løp jeg inn og sørget for at vedkommende vasket hendene, ler Anoma.

Hotellet er et fristed

I dag er rutinene godt innkjørte, og til og med myggnett får seg en runde i vaskemaskinen etter at gjestene sjekker ut. Resultatet er en ettertraktet tredjeplass på Tripadvisor. – Mange kaller NorLanka et fristed, og det er nettopp det vi ønsker å være. Et sted der det er godt å være på ferie, smiler Helge.

NorLankaHotel_04
Myggnettene vaskes etter hver hotellgjest.

 

NorLankaHotel_06
Ekteparet trives med livet som hotellvertskap.

Sånn reiser du

Det går ikke direktefly fra Norge til Sri Lanka, men Quatar Airways ofte kampanjepriser fra Oslo med mellomlanding i Doha. Ønsker du å fly charter, så har Ving satt opp fly + hotell-pakker der de bruker Quatar Airways.

Flytid: cirka 12,5 timer totalt.

Tidsforskjell: + 4,5 timer

Nor Lanka Hotell – Det lønner seg å reservere i god tid, for Helge og Anoma har mange stamgjester, og det vesle hotellet blir fort fullt. Priseksempel: mellom 350 – 500 kroner per dobbeltrom.

Les mer om hvordan vi reiste med barn på Sri Lanka:

Del 1, Del 2 og Del 3