Gøy på ferie, også uten Bamseklubb

Det er ikke alltid barna trenger tilrettelagt moro for å ha det gøy. Noen ganger er den virkelige verden mer enn nok. Som på Sri Lanka, der barna fra første dag hverken savner Minecraft eller Trivia Crack. Her kommer første post om hvorfor Sri Lanka ble barnas favorittdestinasjon.

(PS: dette kommer fra selveste nazi-mamma’n som nekter barna nettbrett på reise)

#1 – Herregud, sjekk den skilpadda!

Kan jeg ta på den? Vi står i ankeldypt vann i Hikkaduwa, sørvest på Sri Lanka, og to kjempeskilpadder svømmer mot oss. Jeg er litt usikker på hvor barnevennlige disse ville skapningene er, og kikker rundt meg etter svar. Stranda er full av lokale og en håndfull turister, og plutselig kommer en sri lankisk mann bort til meg og tilbyr meg sjøgress på pose for hundre rupi (cirka fem kroner).

– De elsker sjøgress! sier han. Da skjønner jeg at dyrene er en turistattraksjon som kommer og går etter eget ønske. Sånt kan jeg like, og slår til på en pose sjøgress.

Barna er, ikke uventet, modigere enn meg når de skal mate de skrubbsultne skilpaddene (som faktisk har sylskarpe tenner, men det ser jeg ikke før matingen er godt i gang og det ser ut til å gå bra). Det er rørende å se hvor tillitsfulle havets kjemper er i møte med små barnenever. Senere på dagen, fortsatt i Hikkaduwa, tar vi på oss snorklemaskene, og sannelig treffer vi ikke på kjempeskilpaddene ute på dypet også. Om det er de samme, eller kanskje noen fettere, vet jeg ikke. Men at dyrelivet på denne stranda er fascinerende er ingen overdrivelse.

Mattis skilpaddesurfer, og elsker det!
Mattis skilpaddesurfer, og elsker det!

#2 Tøffere enn toget

– Se! Der kommer Thomas! roper Luccas Peliza (2). Han er reisefølgets yngste, og den som gleder seg aller mest til å kjøre tog. Første etappe går fra Negombo til Kandy, et religiøst episenter der The Tooth Temple huser selveste Lord Buddhas tann. Dette er en av Sri Lankas må-se-byer, og har med god grunn blitt plassert på UNESCOS verdensarvliste. Togturen tar to og en halv time, koster femten kroner på andre klasse, eller søttifem kroner på første klasse. Men det bryr ikke Luccas seg om. Han tripper av forventning, og jeg har ikke hjerte til å fortelle ham at tog i Sri Lanka ofte er forsinkede.

Men vi har flaks, og hører lokomotivet tute lenge før Thomas tøffer inn på perrongen. Vi laster inn ryggsekker, barnevogner og unger og finner oss vindusseter i høyre side av vognen, akkurat som vi har blitt tipset om av stasjonsmesteren. Det er nemlig derfra man har best utsikt over palmelundene og teplantasjene. Underveis serveres vi te og småkaker, og jeg må ærlig innrømme at togene i Sri Lanka har en helt annen schwung over seg enn NSB.

Inga tester vintoget gjennom Napa Valley, og det også hører til i en ganske annen kategori enn NSB

Togene på Sri Lanka er gamle og sjarmerende og lar deg oppleve noen av landets aller beste telandskap. Billetter til 1.klasse kan bestilles på www.railway.gov.lk.

Expo Rail er et selskap som spesialiserer seg på togreiser gjennom Sri Lanka. De kan være behjelpelige med å arrangere rundreiser.

Tut, tut! Toget går.
Tut, tut, toget går! Siena og jeg gjør som lokalbefolkningen og snuser inn landskapet mens vi fyker forbi.

 Les DEL 2 av denne guiden her – den handler om barnearbeid og leoparder!

FAKTA SRI LANKA

Hovedstad – Colombo

Innbyggere – 20,3 millioner

Visum – Ordnes online før avreise på www.eta.gov.lk. I tillegg må du fylle ut et immigrasjonskort ved landing.

Når – Desember til april er beste reiseperiode

Valuta – 100 rupee = 5 kroner

Mens du først er i Asia, vil du kanskje teste ut hva Bangkok har å tilby barna?