Jeg har allerede skrevet litt om hvorfor Sri Lanka er mine barns favorittland. Gode ting kommer ofte i små pakker, sies det. Sånn er det med Sri Lanka også. En dråpe i havet ved siden av kolossen India, men allikevel så innholdsrik at det skal godt gjøres å oppleve hele øya på én ferie.

DEL 1: Det er ikke nok med at vi har hatt nærkontakt med kjempeskilpadder og tatt togturer med lokomotiv som er prikk lik Thomas

DEL 2: Eller at vi har hatt øyekontakt med leoparder og at Mattis tester barnearbeid på en laid-back strandrestaurant.

Det finnes mer!

Alle som kjenner meg vet at jeg elsker te! Og i Sri Lanka overdoser jeg.
Alle som kjenner meg vet at jeg elsker te! Og i Sri Lanka overdoser jeg.

#5 Tea for two

Mine barn er vokst opp i et engelsk hjem, og har derfor drukket te siden de var små. Men i Ceylon (som er det historiske navnet på Sri Lanka) forstår de at te er mer enn en tepose. Vi besøkte teplantasjer og snakket med damene som plukket teblader. Vi var innom flere tefabrikker i landskapet rundt Kandy, og så prosessen fra fersk teblad til tørket produkt.

Lille fetter Luccas (3) lærer seg å like te på Sri Lanka. Han er tydeligvis kvalitetsbevisst!
Lille fetter Luccas (3) lærer seg å like te på Sri Lanka. Han er tydeligvis kvalitetsbevisst!

Hver dag bestilte vi te etter middag, og mot slutten av oppholdet tok jeg med meg barna inn i en lekker teforretning, og bestilte eksklusiv sølvtipp-te i løsvekt. Barna fikk også velge med seg noen av sine favoritter, som ikke uventet var sjokolade-te, banan-te, karamell-te og helt vanlig Ceylon-te.

Sniff, sniff, her lukter niesen min Telitha at Ceylon er et ekte teland.
Sniff, sniff, her lukter niesen min Telitha at Ceylon er et ekte teland.

 #6 På tempelkjøret

I Kandy går vi i buddhismens fotspor. På det enorme tanntempelet tenner vi telys og ofrer lotusblomster. Men når blomsterselgeren kjefter på meg for å lukte på blomsten før jeg ofrer den, synes nevøene mine Luccas og Gianni at det er skummelt med mannen som er sint på tante Vibeke. Mine egne barn derimot, som har blitt oppdratt til å tro at mamma vet det aller meste, trekker på smilebåndet når jeg ber om unnskyldning for min nonchalante oppførsel. Offergaven skal nemlig ikke nytes på noe vis før den plasseres på Buddhas alter.

Siena ofrer til Buddha i tanntempelet.
Siena ofrer til Buddha i tanntempelet.

Det er mange uskrevne regler i tanntempelet. Sko skal av (som i alle templer), vogner skal plasseres utenfor og så må man være stille under puja-seremonien (felles bønn). I tillegg ender det med tårer når flere av oss tråkker med bare føtter på brennende veker i glasshuset der hundrevis av stearinlys flakker i Buddhas navn.

Rød prikk i panna er stor stas.
Rød prikk i panna er stor stas.

Heldigvis er det ingenting å utsette på tempeltettheten rundt Kandy, og det vakre Embekke Devale-tempelet er et fantastisk møte med en av verdens største religioner. Det er mye takket være to lokale smågutter som flyr hjemmesnekrede drager over stupaene på tempelets gårdsplass. Barna fatter interesse for hverandre, slik barn gjerne gjør, og vi ender opp med å tilbringe flere timer i og rundt tempelet. Høydepunktet er når vi alle får påsmurt en rød prikk i panna, og ikke helt vet om vi føler oss spirituelle eller lattermilde.