10 tips for å unngå myggestikk

myggspray
Det gjelder å bevæpne seg når man skal til myggutsatte reisemål.
Hvordan unngår du at ankler, hender, legger og rygg blir til en buffét for myggen? Jeg har testet ALT!

Jeg er en vandrende myggspray for de jeg reiser med, for av uviss grunn, så er myggen særdeles tørst på mitt blod. Det betyr at mannen min slipper å bruke myggspray. Jeg derimot, har testet det meste: B-vitamin, plaster, Deet, citronella, røkelse, spray, roll on, myggnett, og så videre.

Og det beste middelet er…. tro det eller ei; hodet! Og selvsagt en dose kjemikalier.

La meg forklare. Det er nemlig sånn at vi som er utsatt for myggens kjærliget ikke bare kan spraye oss et par ganger, og satse på at det går bra. Det krever planlegging og strategisk tenking. Helst før du reiser hjemmefra. Så her er min bombesikre liste over hvordan du unngår myggestikk på reise.

 

Sånn slipper du myggstikk

 1. BEGYNN HJEMME: Pakk langermede skjorter/bluser/gensere og lange bukser. Helst i lyse farger, ettersom mygg tiltrekkes mørke toner.
 2. SOV TRYGT: Sjekk med hotellet om de har myggnett. Hvis ikke, kan du ta med ditt eget, som dette fra Nomaden. Det kommer impregnert med Durallin, som frastøter myggen.
 3. SPRAY DEG: Bruk myggmiddel med DEET. På norske apotek, får du f.eks Mygga Spray med 9,5% DEET. Det er som barnemat å regne sammenlignet med det anerkjente, australske merket Bushman (40%), eller Repel 100 (98%). Jeg kjøper alltid min myggspray i utlandet, fordi det er lovlig med større andeler DEET, men dette må bli en vurderingssak for hver enkelt. Noen får en allergisk reaksjon av stoffet, og det skal ikke brukes på babyer. Nomaden og andre reisebutikker selger produkter med høyere andel DEET enn på apoteket.
 4. UNDER BORDET: Henger du fortsatt med? I så fall kan jeg skrive under på at myggspiraler faktisk hjelper. Plasser dem strategisk – gjerne under bordet der ankler og legger utgjør den reneste buffeten for sultne hunnmygg.
 5. LUKK VINDUET: Det hjelper fint lite å smøre deg inn med myggmiddel før du går på restaurant dersom du lar vinduet på hotellet stå åpent. Dette har jeg testet på Korfu, der en hær på femtentusen mygg sto klare til angrep da jeg kom hjem.
 6. TIMING: Det er når solen er på vei ned, og timen etter at myggen er hissigst. Ta derfor med deg myggmiddel og langermet i ryggsekken hvis du skal ut på dagtur, slik at du er forberedt når kvelden kommer. Det hjelper lite å ha myggmiddelet liggende på hotellrommet.
 7. ELEKTRISK HJELP: Jeg har god erfaring med myggmiddel man setter inn i stikkontakten. Det sies at det ikke er sunt å puste inn luften, men det er heller ikke sunt for psyken å klø seg hinsides all forstand på myggestikk.
 8. MIN FAVORITT: tigerbalsam! Altså, at ingen har fortalt meg dette før… En liten krukke tigerbalsam tar ingen plass i kofferten, og fungere som bare søren. Både for å avverge myggestikk, og for å lindre smerten dersom de allerede har stukket deg. Er du i Thailand får du kjøpt tigerbalsam med sitrongress, og dette er det ultimate middelet mot mygg.
 9. BORTKASTET: Jeg har testet både citronellalys, armbånd og spray, men på meg har det ingen effekt.
 10. TENK: Bruk hodet! Ikke gå på romantisk tur langs en elv når sola er på vei ned. Myggen stortrives ved stille vann, og du er garantert å bli stukket.

Har jeg glemt noen tips? Skriv gjerne inn i kommentarfeltet dersom du har funnet noe som virker bedre enn rådene ovenfor!

 

Har du blitt stukket?

 • Ikke klø deg til blods.
 • Smør på tigerbalsam.
 • Har du fått en allergisk reaksjon på stikkene, kan du ta en antihistamintablett. Det tyr jeg til dersom myggen har brukt meg som festbord og stukket meg tjue ganger på 3 kvadratcentimeter hud.
 • Smør på aloe vera, det synes jeg hjelper.
 • Smør på eurax, eller lignende kløestillende fra apoteket.

 

 

More from Vibeke Montero

Glamping i Danmark

Glamping er mye bedre enn camping, og i Blåvand kan til og...
Read More