For å være helt ærlig, så hadde det vært mye lettere å skrive ti punkter om hvor ubarnevennlig Bangkok er. Men i mylderet av mopeder, tuk tuker, selgere, markeder og høye fortauskanter, så finnes det små funn for små eventyrere. Og da tenker jeg ikke på de innlysende temaparkene Siam Ocean World og Dusit Zoo. Våre to prøvekaniner, Mattis og Siena, var henholdsvis 9 og 6 år da vi var der sist, og etter fire dager i storbyen hjalp barna meg med denne listen:

1. Forgylle Buddha. Bangkok er proppfull av vakre, buddhistiske templer, men Wat Pho i Maharat Road er selve juvelen i kronen. Den liggende Buddha’en strekker seg over 43,5 meter, og er like populær blant thaiene selv som blant oss turister. Barna elsket stedet. Ikke bare fordi denne Buddha’en er mer i deres høyde ettersom den ligger, men også fordi de koblet seg opp på den mystiske og serene atmosfæren i tempelet. Dessuten er det rom for interaksjon, og barn liker jo som kjent bedre å røre, ikke se. Ved inngangen kan du kjøpe bladgull, som barna kan feste på de mange mindre Buddhastatuene inne på tempelområdet.

Gull alt som glimrer: Følelsen av å ta på ekte bladgull er spennende for store og små.
Gull alt som glimrer: Følelsen av å ta på ekte bladgull er spennende for store og små.

2. Spise insekter. Glem lørdagsgodt. I Bangkok er det sprøstekte insekter som gjelder! Når mørket senker seg på Khao San Road, dukker også vognen med stekte insekter opp. Den store kundegruppen er utvilsomt nysgjerrige turister, og det er stas for små oppdagere å kunne skryte av at de har spist gresshopper og skorpion og denslags.

Sprøstekt skorpion. Det smaker marsipan, synes prøvekaninen Mattis.
Sprøstekt skorpion. Det smaker marsipan, synes prøvekaninen Mattis.

 

3. Fiskepedikyr. Små barn har strengt talt ikke behov for å fjerne hard hud på føttene, men du verden så morsomt det er å kjenne småfiskene nible på tærne dine! Disse fisketankene finnes på hvert gatehjørne, og koster i underkant av en femtilapp.

4. Skilpaddemating. Wat Prayoon kommer som en hyggelig overraskelse på hele familien. Egentlig er det enda et tempel fylt til randen av små alter, men dette tempelet kommer med en bonus i form av en liten innsjø der fisk og skilpadder bor. Barn elsker dette. Først og fremst fordi de kan mate skilpaddene med fruktbiter med en pinne, og også fordi dette er en av Bangkoks grønne lunger der hverken trafikk eller støy forstyrrer. Det finnes en liten kiosk der du kan kjøpe oppskåret frukt og skinke, samt pinnene du trenger for å ‘servere’ maten. Det koster fem kroner for en tallerken full av skilpaddenes favoritter.

Hvor? Ikke så langt fra Memorial Bridge, nærmere bestemt  24 Th Prachathipok, cnr Thetsaban Soi 1.

Bangkok barn
Litt skummelt og veldig gøy å se de sky skilpaddene komme frem for å få seg en matbit.

5. Iskremhimmelen. Iskrem er sjelden en dårlig ide når man reiser med barn. Legger du i tillegg til svalende air condition og en tur på The Sky Train, så er du garantert suksess! ‘Swensen’s‘ er en verdenskjent iskremkjede, og i Bangkok holder de til i det topp moderne kjøpesenteret Siam Parakon. Her kan mamma sikle på Jimmy Choo, Chanel og Gucci, mens pappa tar seg en tur innom bilbutikken og drømme om en Lamborghini eller Porche. Swensen’s iskrem er trygg for små mager, og mye av morroa er å bla seg frem og tilbake i menyen for å være sikker på at man velger den aller beste (evt. største) isen!

Hvor? Siam station med Skytrain

Bangkok barn
Sienas øyne orker mer enn magen. Et typisk iskremsyndrom.

6. Bli tuk tuk-ekspert. Vi tok stilen fullt ut. Kjøpte egne tuk-tukbriller (på Khao San Road såklart), og lot barna ta seg av prutingen med tuk-tuksjåføren. De ble fort eksperter, og fikk det til mye bedre enn oss voksne.

Du skal lete lenge etter barn som ikke liker å kjøre tuk tuk. Denne pimpa versjonen gjorde ekstra stor lykke!
Du skal lete lenge etter barn som ikke liker å kjøre tuk tuk. Denne pimpa versjonen gjorde ekstra stor lykke!

7. Barnevennlig hotell. Det er viktig å ha en base der barna føler at de kan slappe av. Phranakorn Nornlen er en sånn oase. Hotellet er eid av kunstnersjeler som vet å gjøre det hjemmekoselig, og her er det massevis av små kriker og kroker for små barn å utforske. I hagen er det en rompetroll/froske-dam, og interiøret i fellesrommene inkluderer en vintage godteributikk og et piano som det er lov å klimpre på. Til frokost får de små varm sjokolade, og etter en lang dag i Bangkoks gater smaker det godt med en hjemmelaget smoothie. Et funn av et hotell for barnefamilier!

Vi spiser frokost, mens massørene utfører thaimassasje i bakgrunnen. En god ide for barnefamilier som gjerne tar tidlige kvelder.
Vi spiser frokost, mens massørene utfører thaimassasje i bakgrunnen. En god ide for barnefamilier som gjerne tar tidlige kvelder.
Det er avslappet stemning på Phranakorn Nornlen, og hvis barna får lyst til å ta seg en cowboystrekk under måltidet er det helt greit.

8. Tempelbesøk. Små barn orker bare et visst antall tempelbesøk før de går lei. Sånn er det ihvertfall i vår familie. Men det blir med ett mye morsommere hvis de oransjekledde munkene blir med på et slag stein, saks og papir! Sannheten er at vi ofte behandler de buddhistiske munkene med en så stor porsjon ærefrykt at vi glemmer at de aller fleste bare er unge gutter som tar et tempelopphold som et ledd i sin dannelse. Her får de utdanning, og de aller fleste slår mer enn gjerne av en prat med turister. Still spørsmål om skikkene deres, og svar på deres spørsmål om geografi og engelsk. Før vi visste ordet av det satt Mattis og lekte med denne munken som satte pris på pausen fra ritene i munkelivet.

Små barn åpner dører. La dem få lov!

9. Bangkoks vannveier. Det finnes et stort nettverk av kanaler i Bangkok, noe som gir et helt annet perspektiv på byen. Vår yngste passasjer sovnet, men før det rakk vi å se hvordan folk fortsatt bor på påler i storbyen og hvordan templene troner i horisonten, også på vannet.

10. Matlagingskurs. Alt som skjer i svøpet av air condition er en fordel i denne dampende storbyen. Og thailandsk mat er noe mange barn har sansen for. Det finnes flere matlagingskurs beregnet på barn her, men en av de mest kjente heter A Little Something. De holder egentlig kurs over flere uker, men kan også arrangere noe for en dag dersom det er ordnet i forkant. Send dem en mail: [email protected]

 

Vi lager ‘reker i sarong’, nam nam!