Spiser du tapas feil?

Tapas_gambas_pilpil
Gambas pil pil er gambas nam nam!
Tapas er mer enn patatas bravas og tortilla. Det visste du sikkert. Men vet du hvordan du spiser tapas som en spanjol?

Å spise tapas er å fråtse i alt som er godt, men vet du hvordan spanjolene spiser tapas?

Det begynte som en apetittvekker før lunsj eller middag, men de siste femten årene har ting endret seg. Det har blitt vanligere å spise tapas som hovedmåltid, også for spanjolene. De kaller det å gå på “tapeo”, hvilket er en barrunde der man går fra bar til bar og spiser. Da henger man i baren, peker på god mat og koser seg!

Verdens tapasdag feires den 15. juni: Les mer om dagen her »»

5 vanlige tapastabber

#1 Vi bestiller alt på en gang

tapas_Los Melli
Bestill litt og litt, så varer kvelden lenger.

Går du på tapasrestaurant i Norge, får du ganske store tallerkener med kjøttboller, patatas bravas, padronpimientos, bellotaskinke, og så videre. Bestiller du alt samtidig, er måltidet over på et blunk, varm mat blir kald og du risikerer å bestille for mye mat. I Spania bestiller man litt og litt, alt ettersom metthetsbarometeret utvikler seg.

#2 Vi vet ikke forskjell på tapas og raciones

Tapas_Vibeke2
Bare én av disse rommer en tapa. Den store kalles en racion.

En tapa er en liten munnfull mat, servert på bitteliten tallerken, gjerne i baren. En ración er som en forvokst tapa, og er noe man bestiller når man serveres ved bordet. Det er også mulig å bestille media ración, som er halvparten av mengden. Maten kommer uten garnityr, og er ment å deles.

#3 Vi betaler hver for oss

app tip tipulator
Hvor viktig er det egentlig å dele opp regninger i cents?

I Norge er det dyrt å gå ut og spise og drikke. Derfor er vi opplært til å splitte regningen, og bare betale vår del. Det er ikke vanlig praksis i Spania. Her betaler alle for en runde i baren hvis man går på “tapeo”. Sitter man rundt et bord sammen og spiser raciónes, er det vanlig å splitte regningen på antall personer som har spist. Jeg har aldri opplevd en spanjol som sitter med lupe for å regne nøyaktig ut hvor mye han har spist og drukket for.

#4 Vi bestiller halvlitere med øl

Halvlitere med øl passer dårlig i varmen. I Spania er det vanlig å drikke små cañas eller litt større tubos med cerveza. Prøv selv, så slipper du å drikke varm øl.

#5 Vi bestiller bare til oss selv

Tarifa_restaurant_03
En racion med blekksprutkroketter er ment å deles.

Vi er vant til å bestille en rett til oss selv, og det sitter langt inne for mange nordmenn å bevege seg bort fra denne vanen. Men i Spania setter man tallerkenene midt på bordet og spiser derfra. Alle deler. Vil man ha sin egen rett uten å måtte dele med andre, må man bestille en plato combinado, som kommer komplett med garnityr, poteter og fisk eller kjøtt. Men du verden så kjedelig, når man heller kan smake på litt av hvert, og kanskje finne en helt ny favoritt!

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Mer fra Vibeke Montero

Høflighet, please!

Skjerpings! Neandertalstadiet er over. Det hjelper ikke å være språkmektig, høyt utdannet...
Les Mer

2 Kommentarer

  • At det begynte som en apetittvekker før lunsj eller middag er jeg ikke sikker på er korrekt. Vi har fått vite at det opprinnelig oppstod ved at man dekket glasset med en liten skive (med noe på) for å holde fluene unna drikken og så har det videreutviklet seg derfra

Kommentarfeltet er lukket.