Å spise tapas er å fråtse i alt som er godt, men vet du hvordan spanjolene spiser tapas?

Det begynte som en apetittvekker før lunsj eller middag, men de siste femten årene har ting endret seg. Det har blitt vanligere å spise tapas som hovedmåltid, også for spanjolene. De kaller det å gå på «tapeo», hvilket er en barrunde der man går fra bar til bar og spiser. Da henger man i baren, peker på god mat og koser seg!

Verdens tapasdag feires den 15. juni: Les mer om dagen her »»

5 vanlige tapastabber

#1 Vi bestiller alt på en gang

tapas_Los Melli
Bestill litt og litt, så varer kvelden lenger.

Går du på tapasrestaurant i Norge, får du ganske store tallerkener med kjøttboller, patatas bravas, padronpimientos, bellotaskinke, og så videre. Bestiller du alt samtidig, er måltidet over på et blunk, varm mat blir kald og du risikerer å bestille for mye mat. I Spania bestiller man litt og litt, alt ettersom metthetsbarometeret utvikler seg.

#2 Vi vet ikke forskjell på tapas og raciones

Tapas_Vibeke2
Bare én av disse rommer en tapa. Den store kalles en racion.

En tapa er en liten munnfull mat, servert på bitteliten tallerken, gjerne i baren. En ración er som en forvokst tapa, og er noe man bestiller når man serveres ved bordet. Det er også mulig å bestille media ración, som er halvparten av mengden. Maten kommer uten garnityr, og er ment å deles.

#3 Vi betaler hver for oss

app tip tipulator
Hvor viktig er det egentlig å dele opp regninger i cents?

I Norge er det dyrt å gå ut og spise og drikke. Derfor er vi opplært til å splitte regningen, og bare betale vår del. Det er ikke vanlig praksis i Spania. Her betaler alle for en runde i baren hvis man går på «tapeo». Sitter man rundt et bord sammen og spiser raciónes, er det vanlig å splitte regningen på antall personer som har spist. Jeg har aldri opplevd en spanjol som sitter med lupe for å regne nøyaktig ut hvor mye han har spist og drukket for.

#4 Vi bestiller halvlitere med øl

Halvlitere med øl passer dårlig i varmen. I Spania er det vanlig å drikke små cañas eller litt større tubos med cerveza. Prøv selv, så slipper du å drikke varm øl.

#5 Vi bestiller bare til oss selv

Tarifa_restaurant_03
En racion med blekksprutkroketter er ment å deles.

Vi er vant til å bestille en rett til oss selv, og det sitter langt inne for mange nordmenn å bevege seg bort fra denne vanen. Men i Spania setter man tallerkenene midt på bordet og spiser derfra. Alle deler. Vil man ha sin egen rett uten å måtte dele med andre, må man bestille en plato combinado, som kommer komplett med garnityr, poteter og fisk eller kjøtt. Men du verden så kjedelig, når man heller kan smake på litt av hvert, og kanskje finne en helt ny favoritt!