Nordmarka Løvlia ski inn, ski ut
Løvlia i lav vintersol med praktfull utsikt sydover

Mission almost impossible – finn Nordmarkas beste bakst: Oslos geografiske midtpunkt er faktisk i marka, og det betyr at vi har verdens flotteste skiterreng midt i byen! Det er umulig å bli lei av Nordmarka – der løypene slynger seg over myr og hei, gjennom furuskog og snødekte grantrær, fra hytte til hytte og topp til topp med høye boller og lun stemning.

På oppdrag i Nordmarka med kresen gane

«Jeg kan tenke meg en sak om Markas beste bakst», sa Vibeke til meg, og jeg var ikke vond å be!

Jeg elsker ferske bakervarer, og som bofast i marka er jeg ofte innom mange av stuene, og vet at noen av dem ligger i verdenstoppen i yummy bakst.

Men….å rekke gjennom ALLE stuene er ikke gjort i en fei. I løpet av to søndager fikk jeg dekket nesten alle. Heldigvis gikk det med en del kalorier på å traske over syv mil totalt for å smake på åtte serveringssteder. Forøvrig en knallgod idé for alle som elsker boller og annen bakst. Kos dere på tur!

>> Les også: 5 skiturer i Nordmarka uten kø

Nordmarka skiføre Heikampen
Fra toppen av Heikampen på vei til Kikutstua

PS: Alle smakstester er gjort i februar 2024, med subjektiv gane. Jeg fikk selvsagt ikke smakt på alt, men har valgt å teste det hvert sted har som sin spesialitet. Pluss litt til 🙂

Løvlia – skiforeningens markastue i Nordmarka

Nordmarka Løvlia markastue
Løvlia har også overnatting. Døren til høyre går inn til toaletter og tørkerom.

Her har det vært litt utskifting av vertskap, med varierende bakst. Det er langt å gå hit, så da smaker det ekstra godt med kanelboller og vafler. Vaflene er middels, men serveres med rømme og syltetøy. Kanelbollene er feite og populære for dem som liker dem slik. Jeg savner større utvalg.

Pluss for beliggenhet og et bra tørkerom for svette klær mens du koser deg med baksten. Husk å lukke døren til tørkerommet etter deg.

Heggeliseter – ubetjent hytte i Nordmarka

Nordmarka Heggeliseter
Bare oppvarmede gifflar og sjokolade på Heggeliseter, men beliggenheten er knallfin!

Fantastiske beliggenhet og et bra stopp mellom Sørkedalen og Løvlia. Drives av frivillige, som på grunn av strenge regler ikke kan bake her. De serverer i stedet oppvarmende gifflar og Kvikk Lunsj. Akk ja.

Storebekkhytta – Nordmarkas beste stemning

Nordmarka Storbekkhytta
Storebekkhytta drives av frivillige. Her er det kjøpeboller som varmes opp, men de skal ha for høy stemning og herlig vertskap! Jeg ble servert av en liten pike som elsket jobben som «butikkdame».

Også drevet av frivillige, så her er det høy stemning og meget populært for barnefamilier. Kun fem lettgåtte kilometere fra Skansebakken. Oppvarmede kjøpeboller, toddy og Kvikk Lunsj, Kanskje en pølse i ny og ne?

Finnerud sportsstue – Nordmarkas beste bolle!

Rita på Finnerud stiller i særklasse! Ikke bare er hun en eminent baker som vinner min uhøytidelige bolletest med sine berømte blåbærboller med eggekrem, men serverer også knallgode kaker, og smørbrød med blant annet æljburger (du kan kjøpe med deg vakuumpakkede æljburgere hjem) og ekte varm sjokolade med ekte pisket krem. Som om ikke det er nok, selger hun vakre håndstrikkede småplagg og bøker om marka. Ta med stor sekk!

Kobberhaughytta – DNTs storhytte

DNTs storhytte i Nordmarka. Imponerende beliggenhet med markas største og flotteste peisestue. Knallgode boller og smørbrød som serveres av blide folk. Skolebrød med eple stiller i særklasse. Pluss for pizzakveld hver mandag og tirsdag. Svært populært og knallgode pizzaer med blant annet elg, tyttebær og honning

Tryvannstua – kreative boller

De to nye vertene har lagt seg i selen og er kreative på bollefronten! Alpinfolket sverger til kanelsnurrene, som de har utviklet til å inneholde blant annet pistasj. Yummy!!! Må legge bånd på meg for å ikke å svelge i to jafs. Jeg ble også vilt begeistret for rundstykkene med brunost. Beste ever! Nabobordet skrøt hemningsløst av pizzaen, også her med kortreist fyll, som viltkjøtt, tyttebær, skogsopp med mer. Vertene selger surdeigsbrød og firkornbrød, så løp og kjøp!

Skjennungstua – skuffer med plast

En gammel favoritt, men dessverre klarer ikke nytt vertskap å leve opp til et legendarisk rykte fra tiår tilbake. Men, de selger grovbrød og har et godt utvalg av både søtt og sunt. Hønsesuppen skal visst være svært god. Jeg smakte brioche med vaniljekrem og syltetøy. Litt smakløst og lite appetittelig at alt er mumifisert i gladpack. Altfor mye plast, og sølete på bordene da jeg var der.

Kikutstua – Nordmarkas beste skolebrød, men…

Kikut er en gammel favoritt
Her har jeg vært ofte. Og det er jeg ikke alene om.

Skiforeningens storstue er stedet for å se og bli sett. Fantastisk beliggenhet ved vakre Bjørnsjøen, der du kan sole deg i sydveggen med utsikt. Vertskapet er i gourmetklassen hva angår middager (kurs og konferansested), men kaféen har lite utvalg…Jeg savner smørbrød. Tre ulike glutenfrie kaker. Ellers var det skolebrød i gammel knallgod klasse (nystekte er de farlig gode!), og vafler med alt av tilbehør. Mulig å tørke klær over en kakkelovn. Superkoselig peisestue og selvbetjening om du kommer etter stengetid.

Sørkedalen Landhandel og kafé – knallgodt og familievennlig

Sørkedalen landhandel og kafe

For alle som har vært eller skal på ski, eller ikke, i langrennssportens vugge Sørkedalen. Alexandra har tatt over, og serverer knallgod lunsj, kanelsnurrer og andre boller. Nybakte saftige grovbrød og pizza (take-away også) fra Markajentene. Koselig kafé vel verdt et besøk eller ti. Lettgåtte skiløyper rett utenfor. Supert for barnefamilier.

Ullevålseter og Bjørnholt

Rakk ikke innom….sorry! Dette er svært populære steder man når fra blant annet Sognsvann T-banestasjon. Det ryktes at skolebrødene er knallgode hos begge. Erfarent vertskap, så her er jeg sikker på at du ikke blir skuffet.

Slik kommer du dit

Nordmarka er et mekka for god bakst og langrenn.
På vei fra Finnerud til Kobberhaugshytta og Tryvannsstua. Jo nærmere Holmenkollen du går, jo mer folk er det i løypa. Nordover i marka blir det stadig mer glissent, og du kan ha løypene for deg selv.

Du kan ta T-banen til Frognerseteren (Ullevålseter, Tryvannsstua og Skjennungstua), eller til Sognsvann (Ullevålseter og Skjennungsstua) bussen til Sørkedalen skole (Sørkedalen kafé, Finnerud, Kobberhaugshytta og Kikutstua), Skansebakken (Storebekkhytta, Heggeliseter og Løvlia), Maridalen (Kikutstua og Bjørnholt), og bilen dit du vil. Men ta med en romslig sekk, for du trenger ikke bare ekstra skift, men plass til nybakt brød fra markas beste bakere.

GOD TUR!