Lys melissand, turkist hav, et vennlig folk og billig for norske lommebøker. Er det rart vi elsker Thailands skjærgård?

Men hvilken øy skal du velge?

Dette er min høyst personlige mening om de øyene jeg har besøkt, og skal den være overførbar til deg, så bør jeg kanskje si kort hva jeg liker på ferie:

*Jeg er ferdig med å feste hele natten lang

*Jeg liker god mat

*Jeg liker fine sandstrender uten for mange turister

*Jeg tåler godt lang reisevei for å komme frem til steder der jeg føler meg nær lokalbefolkningen, og som er nabofri sone.

*Jeg blir fort litt utålmodig, og har sansen for å øyhoppe for å se mest mulig.

Koh Lanta

Koh_Lanta_07
Kokosnøtt til frokost. Ja takk!

Bohemsk, avslappet øy sør for Krabi. Dette er en perfekt base for videre utforsking av skjærgården. Eller du kan bli på øya. Den er stor nok til å holde deg underholdt og lykkelig i to uker til ende! Her finner du alt fra billige bungalower til deilige luksushotell.

Mitt favoritthotell: Luksuriøse Pimalai Resortand spa passer hvis du har tjukk lommebok. Pris: fra 2.500 kroner for et dobbeltrom per natt

Et rimeligere alternativ er Sri Lanta Resort som også ligger rett på stranda, og tilbyr komfortabel overnatting. Pris: fra 650 kroner for et dobbeltrom per natt.

Koh Chang

Koh Chang
Koh Chang er en stor øy med mange muligheter. Vi leide båt og fant denne drømmestranda!

Denne øya ligger helt innerst i Siambukta mot Kambodsja, og er faktisk Thailands nest største øy. Den er bratt, frodig, spennende og innholdsrik. De fleste turistene velger vestsiden av øya der sola går ned, og hvor stranda er vakrest. Velger du østsiden, kan du forvente langt rimeligere overnatting.

Mitt favoritthotell: Chai Chet Resort ligger midt på vestkysten av øya, der Pearl Beach går over i Klong Prao Beach. Pris: fra 470 kroner for et dobbeltrom per natt.

Koh Mook

Thailand_øy_Koh_Mook
Charlies Beach er et superhyggelig familieanlegg på Koh Mook.

Herlig øy i havgapet utenfor Trang-distriktet lengst sør i landet. Rolig rytme, frodig vegetasjon og selvsagt herlige strender! Gå heller ikke glipp av Smaragdgrotten, som du svømmer til via en tidevannstunnell. Grotten er en spektakulær innsjø som regnes som en av Thailands vakreste naturattraksjoner.

Mitt favoritthotell: Charlie Beach  er et avslappet familiehotell med enkle og funksjonelle strandbungalower. På området er det basseng, en liten butikk, restaurant og ben-i-sanda-bar. Pris: 420 kroner for et dobbeltrom per natt.

Vil du ha drømmebeliggenhet, er det ingeting som slår Sivalai Beach Resort  ytterst på en hvit sandtunge. Perfekt hvis du har en instagramkonto å pleie!

Koh Phi Phi Don

Thailand_øy_Koh_PhiPhi_Don
Koh Phi Phi Don passer best hvis du er glad i å feste.

Hit reiser du bare hvis du er klar for fest, moro, mer fest, og selvsagt herlig strandliv. For tjuefem år siden var dette paradis på jord med bare et par bambusbungalower på stranda. I dag har backpackerne tråkket ned paradiset, og mange vil si at de har ødelagt det med for mye bråk, utbygging og rådrift på naturen. Her finner du hytter og hoteller i alle prisklasser, fra hundre kroner til totusen kroner per natt.

Her kan jeg ikke tipse om overnatting, for jeg har styrt unna.

Koh Phi Phi Lee

Sandy_02
Romantiske Maya Bay.

Maya Bay  er best kjent som The Beach, etter at Leonardo di Caprio hadde hovedrollen i filmen med samme navn fra år 2000. Stranda lever i beste velgående på øya Phi Phi Lee, og sies faktisk å ha blitt enda vakrere etter at tsunamien feide bort alle rester etter filmsettet i 2004.  I dag er The Beach pilegrimsmål for romantikere fra hele verden som kommer for å tegne hjerter i sanden.

Her er det ikke lov å overnatte, så belag deg på dagstur med longtailbåt.

Koh Yao Noi

kart_11_Vibeke_Thailand
Koh Yao Noi er perfekt for sykkelturer!

Denne øya ligger ikke langt fra turistsonen i Phuket, og egner seg perfekt for sykkelturer. Jeg tilbragte en dag på sykkelsetet, og fikk se en autentisk øy der turismen ikke har gjort innhugg.

Amazing Bike Tours hadde dyktige engelskspråklige guider, og et flott opplegg for dagen med gode sykler og hjelmer.

Koh Samui

Thailand_øy_Koh_Samui
Koh Samui har veteranstatus. Her finner du mange turister, fine hotell og høy stemning.

Britene la sin elsk på Koh Samui for over førti år siden, og har formet øya i Siambukta etter egne preferanser. Det betyr at du aldri er langt unna bøtter med øl, happy hours og trendy rytmer. De siste fem årene har det vokst frem en velværetrend her, med mange gode spahotell. Jeg tilbragte en uke på himmelske Kamalaya for et års tid siden, og drømmer meg stadig tilbake. Snakk om sjelefred!

Les mer om oppholdet mitt på Kamalaya her.

Koh Pha Ngan

Thailand_øy_Koh_Phagnan
Koh Phangan er kjent for fullmånefester.

Ligger like nord for Samui, og har mye av den samme partystemningen. Spesielt berømt for sine spektakulære fullmånefester, der jeg mistrives, mens de under 25 stortrives! Styrer du unna fullmåneperioden, er øya langt roligere.

Koh Kradan

Thailand_øy_Koh_Kradan
Utendørsdusjen min på Koh Kradan.

På Kradan får du følelsen av at verden har stoppet opp. Lyden av sirisser og bølgeskvulp er alt du hører, og det er massevis av plass på den lekre stranda. Liten øy, der jeg stortrivdes, men ble utålmodig etter to dager. Ingenting å gjøre, bortsett fra å jakte på den berømmelige indre roen.

Mitt favoritthotell: The Sevenseas Resort  er en herlig oase som føles litt upmarket. Deilig mat i en lekker restaurant, og behagelig bar på stranda. Fine, romslige rom med lekker utendørsdusj. Pris: fra 900 kroner for et dobbeltrom per natt.

Koh Ngai

Koh Ngai 3
Paradisstranda!

Paradisisk øy med rolig tempo. Vakker utsikt til Koh Mook og Koh Kradan, og tre vakre strender å velge blant. Long Beach, som er øyas hovedstrand, Koh Ngai Resort-strand som er der du kommer i land på øya og til slutt Paradisstranda. Den ligger lengst sør på øya, og er, vel paradisisk og passelig øde.

Mitt favoritthotell: Coco Cottage  Pris: 850 kroner for et dobbeltrom per natt.

Koh Rok

Thailand_øy_Koh_Rok
Dykkeparadiset Koh Rok!

Koh Rok består av to øyer, og innimellom disse øyene ligger det et korallrev. Her venter store snorkleopplevelser på grunt vann, så dette passer også for barn. Det er vanligst å reise hit på dagstur fra f.eks Koh Lanta, men det finnes noen enkle overnattingsmuligheter.

Se stedene på kartet