Norge er et dyrt land. Det slår oss stadig vekk når vi er på reise. Her er sju ting vi alltid rasker med oss på reise.

Fra utlandet med love

1. Ost i Italia

Godt kjøp Italia

 

Da jeg var i Italia (området Reggio Emilia /Bologna) i juni, fant jeg ekte parmesanost til fjorten euro per kilo. Det var lubne stykker vellagret Parmigiano Reggiano, laget på den beste kumelken Italia kan oppdrive. Til sammenligning koster samme osten 377 kroner per kilo på Rema 1000. Altså over dobbelt så mye.

2. Te i England

Godt kjøp England

Alle som har studert i England blir avhengige av britenes rause teforbruk. Dette gjelder også meg, og det holder ikke med de kjipe, små Lipton-teposene når man kommer hjem til Norge. Min favoritt er PG tips, og jeg kjøper aller helst den store boksen med 240 teposer. Den koster 2,99 pund på Tesco, og til sammenligning koster en pakke med gul Lipton (100 teposer) 77, 90 kroner på Kolonial.no.

 

3. Harryhandel i Sverige

Godt kjøp Sverige

Det er med god grunn vi krysser grensa over til Sverige for å hamstre alt fra smågodt og bacon til ost og apotekvarer. For det ER virkelig langt billigere å handle hos søta bror, ofte opp mot 50% rimeligere. Et representativt eksempel er Philadelphia kremost (300g), som koster 25 svenske kroner, mot 40 norske.

 

Er du opptatt av å spise sunt og økologisk, så bør du ihvertfall vurdere å krysse grensa. Den dyktige matbloggeren Helle Øder Valebrokk har lagd en god oversikt over hvilke produkter du kan finne i STRÖMSTAD MAT. Les innlegget hennes her.

4. Hudpleie i Hellas

Nærmere bestemt på Kreta. Her fråtser vi gjerne i hudpleieprodukter basert på øyas naturlige vekster som oliventrær og urten dictamo. Den motvirker rynker, og ble brukt av legekunstens far Hippokrates, for å kurere hudinflammasjoner. Den vokser kun på Kreta, og vi har blitt spesielt glade i merket Bioselect. Det koster omtrent en hundrings for en krukke med fantastisk dag -eller nattkrem, og varene er selvsagt økologisk fremstilt.

Godt kjøp kreta

Kjent merke

Fortsatt i tvil? Merket Korres har du sikkert hørt om? Det er den greske legen George Korres som står bak. Han har hatt klokketro på lokale ingredienser, og har blant annet skapt en aftersun basert på ekte, gresk yoghurt. Alt er fremstilt av naturlige ingredienser, og inneholder verken parabener, mineraloljer, silikoner eller andre tilsetningsstoffer.

5. Vin i Frankrike

Fransk vin er godt, og skal du kjøpe en god rosevin på polet, må du ut med noen hundrelapper. I Provence koster flaskene omtrent halvparten av norsk pris, og et av kjøpene vi har vært spesielt godt fornøyde med er Château La Mascaronne Quat’Saisons. Quat’ Saisons betyr fire årstider, og indikerer at vinen passer like godt til alle årets sesonger. Altså ikke bare en ren sommervin.

Godt kjøp Frankrike

Pris på Vinmonopolet: 159 kroner

Pris i Frankrike: 10 euro

Og mens du er i Provence, så må du selvsagt hamstre med deg regionens berømte krydderblanding bestående av urter som oregano, timian, rosmarin, basilikum, merian, sommersar og fennikelfrø. Blandingen passer spesielt godt til grillet kjøtt og tomatbaserte gryter, og koster under en femtilapp for en dose som varer langt ut i vintermånedene.

Her er Provences hyggeligste markeder!

6. Melatonin i Spania

melatonin
Jeg kjøper min melatonin på apoteket i Spania.

Selvsagt kjøper vi med oss serranoskinke, manchego-ost og deilige viner fra Spania. Men det er først etter at vi har løpt til nærmeste apotek og hamstret inn Melatonin. Det er et vidundermiddel for oss som reiser mye og langt, og funker som bare det når jetlagget herjer i kroppen.

Melatonin er et hormon som kroppen selv produserer når vi skal sove. Det er altså ikke sovetabletter i tradisjonell forstand, men et middel som får kroppen din til å føle seg naturlig trøtt. Produktet selges ikke uten resept i Norge, men det gjør det i Spania. Pris varierer etter antall tabletter i esken, men for åtti kroner får du en boks med cirka seksti tabletter.

7. Klær og sko i USA

Inga-husmor
Husmor Inga renser klær i New York.

Treningstøy og joggesko er dyrt i Norge. Nike, Adidas, Puma og Reebok finner du til langt rimeligere pris i Statene, så her er det penger å spare selvom dollarkursen ikke er så god lenger. Andre ting vi elsker å spare penger på er hårprodukter fra Redken, sminke og klær og sko fra Levis, Converse, Ralph Lauren, Guess og Tommy Hilfiger.

Inga renser klær i New York!