Hvorfor reiser jeg?

Donald_kaldt
Om man ikke får reiselyst av dette, så vet ikke jeg...
Hvorfor reiser du? Har du noensinne stoppet opp og tenkt på det? Selv sender jeg en varm takk til Donald Duck.

Jeg har jobbet som reisejournalist i godt over ti år, og drevet denne reisebloggen i drøyt ett år. Men har jeg egentlig tenkt over hva som stadig vekk driver meg ut av landegrensene?

Nei. Derfor gjør jeg det nå, og grunnen overrasker selv undertegnede. Vi har tidligere skrevet om hvorfor forfatteren Albert Camus mener at vi mennesker velger å reise. Jeg er nok ikke like reflektert som han, for en av de jeg skylder min egen reiselyst på er Donald. Ja, Donald!

Donald_dolly
Ok, så er jeg kanskje litt mer Dolly enn Donald.

Jeg var stor Donald-fan som liten, og gledet meg vilt til hver tirsdag når det kom et nytt nummer i hyllene. Da jeg ble litt eldre og fikk lov til å  ta T-banen til byen, byttet jeg bort bladene jeg allerede hadde lest med uleste blader i en liten, merkelig byttesjappe i Dronningens gate.

Historiene der Donald og nevøene reiste verden rundt likte jeg aller best. De søkte patent på rare dingser, reiste til Ødehavet og Langtvekkistan, de sa ‘du store kineser!’ og dro på eventyrlige jordomseilinger. Gjerne på vannski. Herregud, så morsom Donald er!

 

Donald_papputer
Få kan si det som Donald.

Men det er selvsagt flere grunner til at jeg har blitt rammet av uhelbredelig reiselyst. Jeg er oppvokst med en far som dro til sjøs i ungdommen. Så hver eneste gang vi hørte om en havneby på TV, sa han alltid ‘der har jeg vært’. Han gjør det fortsatt, og det fikk meg vel til å forstå hvilke uslettelige minner reiser kan gi.

Videre er jeg født i skyttens tegn. Og nå vet jeg at mange av dere faller av lasset, men jeg er sikker på at stjernetegnet mitt er relevant i denne sammenhengen (minus det med bedreviter, så klart):

Typisk skytte

  • Du hater begrensninger
  • Du er meget eventyrlysten
  • Du oppfattes ofte som en bedreviter
  • Du er full av ideer
  • Du er inspirerende
  • Du elsker å utvide horisonten
  • Du har din egen moral

Så voila, kjære lesere. Her har dere min reiselyst oppsummert: Donald, pappa og stjernetegnet.

Har du tenkt over hvorfor du reiser?
Er det kun for å slippe unna kulda?

 

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Tags from the story
Mer fra Vibeke Montero

Fotpleie på Amadores

Hvor får du fikset på inngrodde tånegler når du er på Gran...
Les Mer