Almeria har ville og vakre strender. Så vakre at mange av reklamekampanjene for Andalucia faktisk er filmet i Almeria – og enda mer spesifikt i nasjonalparken Cabo de Gata. Hvorfor har du ikke hørt om disse strendene (hvis de er så fantastiske), tenker du kanskje? Det er fordi nasjonalparkstatusen verner området for utbygging. Derfor vil Cabo de Gata aldri bli et nytt Benidorm. Gudskjelov for sånne som oss.

Strendene har poetiske navn som De dødes strand, Kjempestranda, Halvmånestranda, Blystranda og Genovesernes strand.

Almerias perle

-Mye har skjedd her de siste tjue årene, sier Guillermina Badia Fernandez. Det stemmer godt overens med mine egne observasjoner. Hun driver klesbutikken som bærer hennes eget navn i landsbyen Las Negras der hun selger alt fra glitrende gullsko til myke saronger som ser ekstra lekre ut til solbrun hud. Mer info om hvor du blir dypbrun lenger ned!

For tjue år siden fantes det bare en kolonialhandel og to barer i Las Negras, en av Almerias bittesmå landsbyer. I dag er det mer enn ti restauranter, noen bedre enn andre (se lenger ned for tips), og en bar på hvert gatehjørne. Men roen, det åpne landskapet og strendene som lar deg puste med magen har ikke endret seg et fnugg. Almerias energi trekker meg tilbake år etter år.

Her kan ingen hus være høyere enn palmene, hvilket forklarer de intime klyngene med knøttsmå sukkerbithus.

Både arkitektur og det knusktørre landskapet minner mer om Marokko enn Spania.

Navnløse gater

Almerias nasjonalpark, hvis fulle navn er Cabo de Gata-Níjar, består av dramatisk natur med kuperte vulkanfjell og et nettverk av små landsbyer. Forvent strandsand i gatene, og hvert sted har sin unike karakter. Avstandene er korte, og veinettet har blitt kraftig utbedret siden den gang det kun fantes eselstier. Jeg kom hit for første gang for 19 år siden, og da skal jeg love deg at det ristet godt i understellet på bilen.

Cabo de Gata kart beste strender
Peil deg inn på Almeria. Deretter nasjonalparken Cabo de Gata.. Jeg peker på landsbyen Las Negras, som jeg foretrekker å ha som base.

Almeria – en reise i tid

Nå kan du kjøre på asfaltert dekke mellom de største landsbyene Las Negras, San José og Agua Amarga. Men direkte store er de ikke. Du blir lommekjent på en halvtime. Finner din favorittbar på en kveld. Fernán Pérez, Rodalquilar og El Pozo de los Frailes er noen av de eldste og minste landsbyene. Blinker du, risikerer du å kjøre rett forbi. Men det må du selvsagt ikke! Et stopp her er en reise i tid, tilbake til før turistene kom til Almeria. Den gang man levde av jordbruk og gruvedrift. Under den tørre overflaten, for ja, dette er Europas tørreste område, finnes det opaler, agater og ametyster. Tidligere har man også funnet gull i Rodalquilar-minen. Dette er et paradis for geoturisme!

I beste U2-stil er det mange gater som ikke har navn, men postkasse skarrem ha!

Almeria og Cabo de Gata er som en magnet på folk som vil dyrke en alternativ livsstil.


Er vi i USA?

Neida… Cabo de Gata er mye brukt i filminnspillinger der handlingen er lagt til Sørstatene. Da jeg var der i juli, kjørte vi gjennom dette filmsettet.

Almeria (og Spanias?) beste strender

Det er strendene som er Cabo de Gatas virkelige trekkplaster. Du finner hverken utleiesenger eller strandbarer – Marbella og Nikki Beach tilhører en annen galakse. Til gjengjeld er naturen overveldende vakker.

Nasjonalparkens tre mest berømte strender ligger som perler på en snor vest for landsbyen San José: Playa de los Genoveses, Playa Monsul og Playa Media Luna er alle langgrunne med vulkansk sand.


Har du sett Lawrence of Arabia, så har du allerede sett denne stranden.

159 dromedarer ble fraktet inn for en touch av autentisitet. De fant seg fort til rette.

I skyggen fra fjellformasjonen La Peineta på Playa Media Luna søker folk seg til naturens egen skygge. Navnet har den fått fordi den ligner den vifteformede spennen spanske kvinner pynter seg med i håret. Jeg liker godt disse strendene, og man kan også vandre til mer skjulte bukter der nudisme er utbredt. En fersk favoritt jeg oppdaget i sommer er Cala de los Amarillos. Jeg beholdt bikinien på, men omtrent halvparten av de som var der var mer opptatt av å bli brune uten skille.

Mine 5 favorittstrender i Almeria

  • Playa de los Muertos (De dødes strand) – Ta på gode sko, denne stranden ligger i bunnen av en bratt skråning 15 minutters gange fra parkeringsplassen. Stranden består av ganske store, hvite steiner, noe som gir et utrolig klart vann. Brådypt.
  • Playa Playazo (Kjempestranda)– Her parkerer du rett ved stranden, og mitt favorittsted er den lille bukten Calilla del Playazo litt til høyre for hovedstranden. Langgrunt og barnevennlig.
  • Playa Media Luna (Halvmånestranda) – 5 minutters gange på plant underlag til stranden. Vær tidlig ute hvis du vil kapre skyggen under klippen La Peineta. Veldig langgrunt og barnevennlig.
  • Playa del Plomo (Blystranda) – Forbered deg på 7 km på grusvei fra hovedveien til stranda, men du kan fint kjøre med vanlig bil. Parkering to minutter fra stranden. Mitt tips er å holde til høyre, der det er mer sand enn stein. Langgrunt.
  • Cala de los Amarillos (De gules strand) – En nyoppdaget favoritt for meg. Grunnen til det? Fordi jeg tidligere alltid har reist med små barn. Nå som barna er store (og kan hjelpe til å bære parasoller og kjølebager), kan jeg gå de 20 minuttene det tar å komme til denne bukten. En bratt (men kort) skråning kan være krevende for de som er dårlige til bens.


Playa de los Muertos har en helt egen energi. Et sted å tilbringe HELE dagen!

Men du, følg hovedtråkket. Det finnes ingen annen trygg vei ned – tro meg, jeg har testet…

Dette må du smake på!

Glem fancy tapas du kjenner fra Barcelona og nord-Spania. Glem gambas pil-pil og maten du kjenner fra Costa del Sol. I Almeria går du for lokal fangst – alltid! Den er nemlig i en klasse for seg selv. I og med at Cabo de Gata er en nasjonalpark, er også fisket begrenset. Det gir fersk fisk hver dag, og da mener jeg blodfersk fisk hver eneste dag (bortsett fra mandag). Hallelujah! I min munn smaker ingenting bedre enn fersk fisk og sjømat.

Almeria fisk lubina
LUBINA på spansk. Havabbor på norsk. Herregud, så slikke-seg-på-fingrene-godt! Herligheten koster 18 euro på min favorittrestaurant El Manteca i Las Negras.

Lubina er min favorittfisk. Andre fisker jeg elsker er gallo de San Pedro og dorada. Og selvsagt tunfisk! I Cabo de Gata har de sin egen almadraba (tradisjonelt tunfiskfiske). En pata de pulpo (blekksprutarm) går også ned på høykant. Et annet tips er paellaen på restauranten El Manteca. Den går Valencias paellaer en høy gang! (16 euro per person).

Sånn reiser du til Almeria

Fly til Malaga og kjør to timer østover. Da kommer du til provinsen som heter Almeria, og det er her du finner nasjonalparken Cabo de Gata-Níjar. Du trenger leiebil og litt eventyrlyst, for du skal så langt bort fra charterland som du kommer langs Spanias middelhavskyst.

Almeria strender Cabo de Gata

Dette bør du vite

Unngå juli og spesielt august (hvis du kan). Da har spanjolene ferie, og det blir dessuten altfor varmt (vi snakker 35+). Dette er Europas tørreste område. Ellers er månedene fra mai og ut oktober behagelige. Mange blir forvirret av landsbyen som heter Cabo de Gata, men det er bare ett av stedene i nasjonalparken – og på ingen måte det vakreste.

Dette bør du også vite

Nasjonalparken er selve perlen i muslingen.  La deg ikke avskrekke av alle plastikkdrivhusene du kjører forbi fra Malaga til nasjonalparken langs kysten som heter Costa Tropical. Dette området produserer størsteparten av ALL frukt og grønnsaker i Spania, og ja, det er stygt, men et sted skal det jo dyrkes…

Her spiser du Las Negras

El Manteca – ligger helt nede ved stranden i Las Negras, og her får du Almeriaprovinsens beste paella og utsikt (husk å bestille i forkant). Både service og mat er på topp – og etter middagen får du gjerne en drink på huset. Etter måltidet tar man seg en night cap på shabby chic-baren La Bodeguiya rett bortenfor, eller en iskrem på byens beste iskrembar: Heladeria Artesanal i hovedgata. Prisnivå: Ca. 30 euro per person, inkludert drikke.


Paellaen på El Manteca er blant de aller beste jeg har smakt! Slikke-seg-på-fingrene-god!

El Timon – ukomplisert og uformell tapasbar midt i hovedgata ved siden av byens eneste butikk. I likhet med El Manteca kommer jeg alltid tilbake hit, fordi maten er fersk og god. Prisnivå: Ca. 20 euro per person, inkludert drikke.

La Isleta del Moro

Restaurante Pizzeria Isoletta – Jeg returnerer gang på gang for å spise nydelig sjømatpizza. I år ble jeg skuffet, fordi de nektet å gi hundene mine vann. (Da kjøpte jeg selvsagt flaskevann til dem, men synes likevel det er drøyt å nekte firbente vann fra krana på en dag med 39 varmegrader!). Men pizzaen er bænkers – og billig! Prisnivå: Ca. 18 euro per person, inkludert drikke.

Sjømatpizza på Isoletta i Isleta del Moro er knallgod!

Sobre la Marcha – Hit kommer du hvis du har lyst på noe godt i glasset, være det seg en mocktail, cocktail, smoothie eller kaffe. Pluss for yggelig betjening og fantastisk utsikt! Matserveringen begrenser seg til brødbaserte retter som sandwicher, toast, osv, så dette er mer for et vannhull å regne.

Husk: Drivstoff & penger

Det finnes ingen bensinstasjoner inne i selve nasjonalparken, ikke minibanker heller, så husk å fylle & ta ut i byen Campohermoso før du kjører inn. Ja, jeg sa jo at dette er en tidsreise…

Tips til opplading

Filmer en film i Almeria
Filmer en film i Almeria

Se «Indiana Jones and the last Crusade» før avreise. Deler av filmen ble spilt inn på Playa Monsul. Se også «Lawrence of Arabia». Deler av filmen ble spilt inn på Playa de los Genoveses.

Utover dette, så gjelder «følg magefølelsen-kompasset». Uansett hvor du setter kursen, blir det ikke feil. Kommer du midt på sommeren, så kan du forvente kø for å parkere ved strendene – men kommer du før 10.30, så er du sikret parkering. Dette er strendene det er verdt å stå opp tidlig for!