Vi har vært på matreise gjennom Irland for å lage en reportasje til Tara Smak. Der var vi selvsagt innom Kinsale, som er Irlands matmekka, men vi fant også fem fantastiske restauranter i Cork, en by jeg bodde i som nittenåring. Her griper jeg sjansen til å stikke innom Nash 19, byens beste lunsjrestaurant, der jeg var servitør i høye hæler. Det var i de dager vi fortsatt bare hadde trakterkaffe i Norge, så jeg hadde en bratt læringskurve bak kaffemaskinen. Men gøy var det!

‘The Electric’ er en av Corks nyeste restauranttilskudd, og har fort blitt en favoritt. I tillegg til ‘vanlig’ restaurant har de en egen sjømatbar inspirert av nord-Spanias ukompliserte måte å servere fisk og muslinger. Plusspoeng for lekker beliggenhet ved elven Lee.

The Elektric er en av Corks aller beste nyskapende restauranter.
The Elektric er en av Corks aller beste nyskapende restauranter.

‘Cafe Paradisio’ er Irlands beste vegetarrestaurant. Umåtelig populær blant lokalbefolkningen, og en fryd for ganen, også om du er kjøtteter til hverdags. Gå ikke glipp av brennesle -og ricotta tortellini!

‘Jacques Restaurant’ er en av Corks veteraner. Jacqueline Barry har stått ved grytene her i tretti år, og hun er levende opptatt av slow food-konseptet. Menyen er i stadig i forandring, alt etter sesong og tilgang på lokale råvarer. Lyst på noe nytt? Prøv lammetunge med sennep, da vel.

‘Farmgate Cafe’ ligger i andre etasje i The English Market, og har en egen evne til å plukke ut de aller beste råvarene når markedet åpner hver morgen. Her skifter menyene daglig, og prisene er moderate.

 

‘Nash 19’ er en av Corks skjulte skatter. Her jobbet jeg da jeg bodde i Cork, og da som nå har de byens aller beste kaker, samt ferske og sunne lunsjretter til god pris. Hit finner ikke turistene frem.

Billigere og bedre mat enn på The Farmgate skal du lete lenge etter i Irland.
Billigere og bedre mat enn på The Farmgate skal du lete lenge etter i Irland.

Gå heller ikke glipp av det legendariske matmarkedet ‘The English Market’. Den britiske kjendiskokken Rick Stein har sagt at dette er Irland og Englands beste innendørs matmarked, og her finnes det noe for alle.

O’Flynns Gourmet Sausage Company serverer rykende ferske og nygrillede pølser lagd på rent kjøtt. Eller hva med å kjøpe håndlagde krabbekaker i den ti meter lange, innbydende fiskedisken til Kay O’Connell? Hos slakteren Tom Durcan står Shane Ryan og skjærer opp lammeskulder på direkten. Dette er et sant matmekka der du kan kjøpe med deg ingredienser hjem, eller gå opp i andre etasje og ta en matbit på Farmgate Cafe.

Inga anbefaler Michelinmat i Barcelona til en rimelig penge eller hva med å lære seg å lage Guds mat på Sicilia?