BELGIA: Det er tidlig morgen i Oostduinkerke, og jeg befinner meg på en strand der man fortsatt fisker reker fra hesteryggen. Hester på størrelse med norske stabbur tramper ivrig ut i det grunne Atlanterhavet med fiskerne på ryggen. Dette har de drevet med i Belgia i over femhundre år.

Belgia fiske etter reker
Rekefisket i Belgia har lange tradisjoner.

Belgias hester

–Jeg elsker dette! For meg er det meditasjon, sier Stefaan Hancke (58). Til daglig jobber han som bilmekaniker. I helgene saler han rutinert opp hestene Dino og Nobel, som til tross for sine tusen kilo minner mer om medgjørlige pusekatter. De er kaldsblodshester av rasen Brabant, en rase som opprinnelig ble brukt som bryggerihester.

Salen laget av tre, for å kunne tåle det ramsalte havet.

Belgias kaviar

Langs den belgiske kysten har man fisket etter små, grå sandreker så lenge noen kan huske. Det er en lokal delikatesse som gjerne kalles Nordsjøens kaviar, eller Nordsjøens perler fordi de er så små i størrelsen.

–Dessverre er det ikke lenger økonomisk mulig å leve av dette rekefisket. På én dag fanger vi kanskje ti kilo reker, og med en kilopris på rundt ni euro sier det seg selv at dette ikke er noe å brødfø en familie på, sier Stefaan.

Derfor er rekefisket kun en hobby for de tolv fiskerne som fortsatt er operative. Alle har «vanlige» jobber ved siden av. Chris Vermote (43) driver sin egen frityrsjappe (en belgisk spesialitet) i kystbyen Koksijde der han perfeksjonerer belgiske frites. Kona Nele Bekaert (35) er sykepleier og eneste kvinnelige rekefisker.

Dette er det grå gullet som også kalles Nordsjøens kaviar.

Belgisk slow food

Selv om Chris Vermote driver med fast food til daglig, verdsetter han rekefisket som er ekte slow food.

– Det er som om tiden stopper opp og jeg glemmer alt annet, sier han. Fiskeseansen varer i cirka tre timer, og er timet i forhold til tidevannet. Fisket pågår ved lavvann, og omtrent hver halvtime rir fiskerne på land for å lesse av fangsten. Det brukes solid utstyr som håndflettede kurver og robuste saler.

–På grunn av saltvannet er vanlige lærsaler ubrukelige, så vi bruker saler laget av tre. Dette er definitivt ikke noe vi driver med på grunn av komforten, ler Chris.

Konene til fiskerne sorterer fangsten på stranden.

Et rekefiske som gir ro i sjelen

Metodene og utstyret som brukes i dag er de samme som for femhundre år siden. Hestene drar lange, traktformede nett etter seg i vannet som fylles med sprellende reker – og alt annet småplukk som gjemmer seg i sanden. Det er et fiske som spiller på lag med naturen. Alt som fanges overflødig, som tang, maneter, småkrabber og småfisk, kastes tilbake i havet. Konene til fiskerne står langs stranden og sorterer, og til slutt kokes de små rekene i vann fra havet. Dette skjer ikke hver gang, men er du heldig får du kjøpt deg et lite kremmerhus med nykokte reker for en euro. Billigere belgisk delikatesse finner du ikke!

De små, smakfulle rekene er en ettertraktet ingrediens på belgiske restauranter.

Her opplever du Belgias rekefiske

Det tradisjonelle rekefisket fra hesteryggen finner sted fra stranden ved Astridplein i Oostduinkerke fra april – september. Sjekk www.visitkoksijde.be for en oversikt over hvilke dager og klokkeslett fiskerne er operative. Siste helgen i juni 2019 er det rekefestival og stor festivitas i Oosteduinkerke.