God morgen, solstråler!

For noen dager siden publiserte Aftenposten Forex’ solindeks, og den synes vi er så genial at vi vil dele den med dere. Pluss at vi legger til våre aller beste tips til disse stedene, så klart.

#1 Goa, India

63 soltimer pr. uke/78 kr pr. soltime

Sol_for_pengene_Goa
I Goa får du mest sol for pengene. Kuer på stranda er en bonus. Foto: Fata Lemes

Goa er vinneren, og det er hyggelig. Her får du nemlig ikke bare mest sol for pengene, men også mye, mye mer. Goa er et sted å virkelig drømme seg bort. Ordet ‘ramshackle‘ på engelsk elsker jeg, og jeg synes ikke noe norsk ord kan beskrive like godt hvordan husene i Goa ser ut. Hjemmesnekra er kanskje ordet jeg leter etter? For sånn ser husene i Goa ut. Som hjemmesnekra hytter der man bruker den planken og de krokbøyde spikerne man har.

Innimellom palmeoaser og små landsbyer, finner du bukter som tar pusten fra deg. Jeg startet tidlig på nittitallet i nord, på Calangutestranda, men etterhvert som turistene har fylt opp strendene nærmest flyplassen, har jeg trukket meg sørover mot Palolem og Majali.

#2 Sharm El Sheikh, Egypt

63 soltimer pr. uke/130 kr pr. soltime

Sol_for_pengene_Sharm
Ørken møter hav. Dahab er hakket kulere enn Sharm-el-Sheik. Her fra dykkestedet ‘The Blue Hole’. Foto: Spencer Montero

Kameler tøfler forbi som i sakte film, et esel slipper ut et hest hyl. Kanskje ønsker det seg noe frodigere på matfatet enn tørre tistler? Ørkensanda som hvirvler inn fra Sinais golde landskap blir liggende som et teppe på den asfalterte promenaden i Sharm-el-Sheikh. Også er det Rødehavet. Dette ramsalte havet der fiskene stortrives, slik at du kan oppleve et spektakulært undervannsliv på nært hold. Jeg har mer sansen for Dahab, en liten landsby ti mil øst for Sharm. Her er det ikke like mange turister, og selvom forholdene er mer beskjedne, så er dykkingen desto mer spektakulær.

#3 Kapp Verde

49 soltimer pr. uke/133 kr pr. soltime

Kapp Verde strand Boa Vista
Strendene på Kapp Verde er blant Atlanterhavets aller vakreste.

Jeg elsker Kapp Verdes ville natur og øde beliggenhet. Disse øyene har alt man ønsker seg på ferie, og mer til. Les forøvrig guiden min: Derfor skal du til Kapp Verde. Men selvom det er digg med strand, sol og horisontal stilling noen dager, så er mitt tips å dra til øya Fogo. Det betyr ‘ild’, og det er kanskje ikke så rart? Øya er en eneste stor vulkan, frodig nederst og gold og monokrom på toppen. Inni krateret bor det folk. Kall dem gjerne gale, for maken til liv har jeg aldri sett noen steder. De bor her, og de dyrker vinranker her! Og den blir til den deiligste hvitvin. Utrolig, men sant.

Kapp Verde, Fogo
Det er en helst spesiell følelse å gå inne i et krater. Fogo fascinerer!

#4 Las Palmas, Kanariøyene

42 soltimer pr. uke/136 kr pr. soltime

Sol_for_pengene_LasPalmas
Disse herlige señoraene er med rette veldig stolte av bystranda (og badedraktene) sine!

Las Palmas er ikke den delen av Gran Canaria som har mest sol, for langs turiststripa i sør skinner sola mye mer stabilt. Men det Las Palmas har som ikke turiststedene har, er ekte spansk sjel. Her finner du god mat (prøv f.eks kjøttrestauranten El Novillo Precoz i Calle de Portugal nr. 9) og den fantastiske bystranda Las Canteras. En av Spanias aller vakreste bystrender!

#5 Havanna, Cuba

49 soltimer pr. uke/141 kr pr. soltime

Sol_for_pengene_Havanna
Rett utenfor Havanna ligger Playas del Este, og her får du god solvaluta for pengene. Foto: Spencer Montero

Havanna kan ikke skryte av en lekker bystrand, men du kan alltids spasere langs den legendariske promenaden El Malecon og ta imot solens stråler. Vi kan tipse om Playas del Este, som ligger tjue minutter østenfor hovedstaden, der du kan slikke sol og drikke mojitos med lokalbefolkningen. Her finner du skikkelig lekre strender, minus Varaderos turiststempel.

#6 Marrakech, Marokko

49 soltimer pr. uke/143 kr pr. soltime

Sol_for_pengene_Marrakech
Ingen tur til Marrakech er komplett uten å ha kjøpt med deg masse krimskrams du egentlig ikke trenger.

Drikker du myntete på Place des Epices, er du på god vei til å strippe Marrakech for alle sine hemmeligheter. Duftene hennes river deg i nesa, mynteteens sødme er som et eneste langt tungekyss, og storkene som går inn for landing over hodet ditt har aldri hørt om autopilot. De skrenser seg inn på skorsteinene, og gjør at du et øyeblikk glemmer lydbildet rundt deg. Medinaen fillerister deg om du lar den, men søker du tilflukt på hammam, orker du litt mer. Av alt. Et steinkast unna, på Spa des Epices, får du halvannen times behandling for trehundre kroner.

LES OGSÅ: Rocking kasbahs utenfor Marrakech

#7 Cape Town, Sør-Afrika

70 soltimer pr. uke/148 kr pr. soltime

inga-spiser-i-restaurantvogn-2
EN MILLIARD KALORIER: Rett på rett serveres. Og livet er herlig.

Cape Town er så mye. Det er storbyliv, historie, ville dyr, rågod vin også er det et av verdens mest luksuriøse tog. Vi la på oss hundre kilo på den 160 mil lange togstrekningen mellom Cape Town og Pretoria. Slå den, om du kan!

#8 Bali, Indonesia

63 soltimer pr. uke/155 kr pr. soltime

Bali_Ubud_03
Bali er deilig!

Deilige, forførende Bali. Her er det nesten vanskelig å koke det ned til bare et par tips, for denne drømmeøya er som en godteributikk for reiselystne. Men ok. La oss anbefale en massasje. Og det er ikke en hvilken som helst massasje. Jeg testet både strandmassasje, vaginamassasje, hotellmassasje og Dansende Fingre-massasje på denne indonesiske øya, og det var DENNE som var favoritten!

#9 Antalya, Tyrkia

42 soltimer pr. uke/157 kr pr. soltime

Sol_for_pengene_Antalya
Å duve på Middelhavet utenfor Antalya i ferietempo er en fullgod plan for sommeren.

Tyrkia har lenge vært manges feriefavoritt, men forbausende få er klar over dette landets vakre skjærgård og kystlinje. Hvorfor ikke velge et seilbåtcruise neste gang du skal til Tyrkia? Gjerne med utgangspunkt i vakre Antalya.

#10 Koh Samui, Thailand

42 soltimer/171 kr pr. soltime

Kamalaya_03
Dyktige Miew veileder meg gjennom asanaen Tree pose på Kamalaya Wellness Resort.

Thailand har lenge vært identisk med billig øyliv. Lunsj for en femtilapp, en flaske øl for femten kroner, massasje på stranda for femti kroner. What’s not to like? Koh Samui har vokst frem som velværeøy i luksussjiktet de siste årene, men du finner fortsatt mange lavprofilsteder som appellerer til småbarnsfamilier og ryggsekkturister. Vi tok et eksklusivt yogaopphold på lekre Kamalaya Wellness Resort, og lærte ikke bare å tøye kroppen i nye vinkler, men også å puste med magen. Vi reiser tilbake når som helst!