Her hjemme har jubileet for den første samiske samlingen blitt feiret stort og flott. Kan det bli en årlig feiring? Vil du ha enda mer fest, er det bare å sette seg på flyet til Kanariøyene. Her er de årlige karnevalene i full gang. Her er ukens uhøytidelige reisenytt.

 

Kan det samiske jubileet Tråante bli et årlig event?

kofte-kniv-foto-Johan-Wildhagen-Visit-Norway-800
Nesten over hele Norge har du kunnet se de samiske festdraktene – gákti som de heter på nordsamisk – i bygd og by. For en fest det har vært! Dette vil vi ha mer av! Foto: Johan-Wildhagen/Visit-Norway-

Den 6. – 9. februar, 1917 samlet norske og svenske samer seg i Metodistkirken i Trondheim. Her ble den forslaget til den første reindriftsloven utformet og det ble også enighet om å kreve en samisk skole. I år er det altså 100 år siden og jubileet har blitt feiret stort i mange deler av landet, også i Oslo. Så vellykket har feiringen vært at kunsthistoriker i Daniel Johansen i et innlegg i Adressa foreslår at det skal etableres en festival i Trondheim. «Trondheims befolkning lar seg i tillegg begeistre av en stor samisk folkefest. Byen elsker det og den sørsamiske kulturen trenger det. Does this not sound like a match made in heaven?» skriver han.

Ja, et høres ut som en super match, mener vi i Bortebest.no Et slikt innslag vil definitivt gjøre Trondheim til en enda mer spennende reisemål.

Husk at at jubileet vil feires gjennom hele året.

Les mer: www.tråante2017.no

Nå er det karneval!

Nå er det like før verden igjen kommer til å bli holdt våken i en uke. Vel, på Tenerife og Gran Canaria er de godt i gang med den årvisse festen. Hver dag gjennom hele februar er det arrangementer de de faste karnevalsritualene gjennomføres.  Det som er spesielt med karnevalene på Kanariøyenene, er at du ikke trenger å tilhøre noen spesiell gruppe for å delta. Ta på deg noe festlig, sjekk karnevalsprogrammet og hiv deg ut i festen. Det blir gøy!

Se programmene her: Lpacarnaval.com & Carnavaldetenerife.com

Les mer om karneval her »»

Karnival Tenerife
Karnevalskostymene på Tenerife er så store og spektakulære at de har hjul. Men du behøver selvsagt ikke å gjøre mer, enn å finne en morsom hatt og svinge med.

Delingsøkonomi

I fjor nedsatte regjeringen et utvalg som skulle vurdere muligheter og utfordringer i delingsøkonomien. Utvalget foreslår en rekke tiltak som regulerer den nye økonomien. For de mange som kjører Ûber i Oslo, så er kanskje forslaget om å fjerne løyveplikten i drosjemarkedet. Det betyr at du ikke trenger tillatelse til å kjøre drosje, men det foreslås at en kjøreseddel og vandelsattest skal avkreves. For de som leier ut boligen sin via Airbnb, vil forslaget om beskatning av inntekter over 10 000 kroner være aktuelt.

Les utvalgets forslag her: Delingsokonomi.dep.no/nou-20174

Slik kjører du med Über »»

Delfiner skal ikke være i fangeskap

Vi i Bortebest.no har satt spesielt fokus på dyr brukt i turistnæringen. Nå ser det ut som om Jennifer Aniston, Ben Stiller og Kevin Spacey har hørt oss? (eller kanskje ikke?) De har sammen med flere av sine Hollywood-kolleger spilt inn en emosjonell video om at deres «venn» delfinen, trenger vår hjelp. Vi kan i hvert fall hjelpe deres venn, delfinen, ved å ikke delta på show der de er attraksjonene.

Les mer om hvilke lidelser dyr i fangenskap medfører »»